WORKSHOP – ARUÁN ORTIZ

KCNS, velika sala

WORKSHOP – ARUÁN ORTIZ

Četvrtak, 8. novembar 2013.

11 – 14  sati             ARUÁN ORTIZ  & Afro -Cuban  Experience

17 -19 sati               ARUÁN ORTIZ

 

 Preuzmite prijavni list ovde.

 

RADIONICA O TEHNIKAMA „REAL TIME“ KOMPOZICIJE I RAZNIM PRISTUPIMA IMPROVIZACIJI – Otvoreno za sve instrumente!

Radionica je osmišjena za studente, profesore i ljude koji se profesionalno bave muzikom a koji žele da učestvuju u interaktivnoj nastavi o značaju spontane kompozicije, različitih mogućnosti za kreativno korišćenje konstrukcije i promene muzičke strukture. Tokom grupnog rada interpretiraćemo i komponovati muzičke forme u različitim stilovima muzike.

TEME

1. Ritam.

2. Razvoj motiva i razrešenje muzičke fraze.

3. Uvod u savremenu jazz kompoziciju.

4. Vežbe sluha ka atonalnosti kao sredstvu za improvizovanje.

1. Vitalni značaj ritma

Ovi časovi će naglasiti značaj downbeat-a, upbeat-a, i ritmičke modulacije u različitim kontekstima, dvodelnim i trodelnim. Predavač će analizirati i traskribovati primere različitih pristupa, koji jasno ilustruju ove razlike. Predavač će takođe raditi na stvaranju ritma i nepravilnoj upotrebi ritma u okviru taktova, kao što su 5/4, 7/4, 9/4, 11/8, dugi, kratki i različite ritmičke podpodele u okviru ovih struktura.

2. Razvoj motiva i razrešenje muzičke fraze

U okviru ove teme učićemo da čujemo i kontrolišemo sopstvene muzičke ideje izložene na času, i kako da ih razvijemo i razrešimo kroz muzičke strukture uspostavljene ili stvorene spontano.

3. Uvod u savremenu džez kompoziciju

Uz ritam sekciju ili pratnju, polaznici će interpretirati sopstvni autorski materijal, posle čega će ići interpretacija standarda ili grupna „real time” improvizacija u kojoj će se koristiti tema data na času.

4. Vežbe slušanja ka atonalnosti kao sredstvu za improvizaciju

Na ovim časovima proučavaćemo simetrične i asimetrične harmonijske strukture, i akorde sa nefunkcionalnalnim intervalom. Takođe primenjeno na proučavanje retrogradnih harmonijskih i melodijskih stavova i alternativne načine za razvoj improvizacije na kreativan način.

PROFESOR: ARUÁN ORTIZ (www.aruan-ortiz.com;http://soundcloud.com/aruanortiz)

Autorska prava za kurs pripadaju agenciji Naura Zitro Music (SESAC), distribucija i umnožavanje drugim stranama je strogo zabaranjeno.