[Koncert] FALGA

Giuseppe Doronzo, bariton saksofon                      Lucio Tasca, el. gitara

Federico Pozzer, klavir                                            Andrea Caruso, kontrabas

Aleksandar Škorić, bubnjevi

falga grupna

 

  Falga je nastala u oktobru 2013. u Groningenu, Holandija. Njeni članovi su se upoznali i počeli prvo da sviraju improvizovanu muziku u duetima ili trijima, u raznim kombinacijama; na kraju su odlučili da spoje svoju snažnu duhovu vezu u formi kvinteta.

  Cilj za koji se bori ansambl je da naprave muzički jezik koji predstavlja sintezu svih ličnih istorija svakog od članova, tradicije jazz muzike što je inovacija, i poslednje, ali ne i manje važno, katarzične snage momenta.

  Sledeći mantru ‘sada’, bend posvećeno radi na autorskoj muzici; svaka kompozicija je različita i uvek intimna priča, ali istovremeno, nije ništa više od komada gline koji čeka da bude oblikovan u nešto radikalno drugačije, zavisno od slobodne volje bilo kog od članova.

  Stoga, ono na šta publika treba da bude spremna je proces konstantne metamorfoze i kreativnog toka, istraživanje staza kojima se ređe ide i uživanje u prijateljstvu koje je suočeno sa beskonačnim brojem nerešenih pitanja.

 

Giuseppe Doronzo, bariton saksofon

Giuseppe Doronzo

  Pošto je stekao master i bečelor diplomu iz klasične i savremene muzike u Italiji, preselio se u Holandiju da studira jazz kod Michaela Moora, Miguela Martineza i Kurta Weissa.

  Ljubitelj umetnosti, improvizacije i eksperimentisanja u svim oblicima, sarađuje sa glumcima, pozorišnim trupama, plesačima i video dizajnerima domaće i međunarodne reputacije kao što su Cora Bos-Kroese, Aretè Ensemble, the Rex Estenza Company. Nedavno je snimio solo za plesačicu Cora Bos-Kroese koji će biti izveden u Njujorku. Učestvovaće u „Michael Moore Bigtet”, sa kojim ide na turneju po Holandiji i Belgiji startujući od BIMhuis-a u Amsterdamu.

  Sarađivao je sa ljudima koji pokrivaju razne oblasti domaće i međunarodne umetnosti među kojima su: Joe Lovano, Vince Mendoza, Mariem Hassan, Robin Eubanks, Paolo Fresu, Matt Wilson, Michael Mossman, John Ruocco, Grzegorz Nagorski, Taylor Ho Bynum, Steve Potts, Roberto Ottaviano, Ralph Alessi, Gianni Lenoci, Lothar Sthal, Irene Aebi Lacy, Carlo Actis Dato.

 

Lucio Tasca, električna gitara

Lucio Tasca

  Lucio Tasca je rođen 1993. godine u Palermu, gde je, po prvi put privučen svetom jazza kada je imao 14 godina, počeo da ide na časove gitare u narodnoj muzičkoj školu, gde se priključuje grupi duvača, a zatim i palermo jazza. Tu je imao priliku da uči od muzičara kao što su Salvatore Bonafede, Francesco Guaiana i Dario Carnovale i da otkriva svet improvizovane i eksperimentalne muzike. Godine 2011, dobio je stipendiju za bostonski Berklee gde će imati prilike da uči od muzičara kao što su Ned Rothemberg, Mark White i privatno u Njujorku sa Giladom Hekselmanom.

  Tokom tih godina učestvovao je u mnogim muzičkim projektima zaista raznolike prirode koji su imali prilike da sviraju u mnogim evropskim gradovima.

Trenutno živi u Amsterdamu.

 

Federico Pozzer, klavir

Federico Pozzer

  Počeo je da uči klasični klavir kada je imao 10 godina. Kada je imao 13, počeo je da svira u raznim blues i rock grupama, a zatim sa 16 godina otkriva jazz i improvizovanu muziku. Pohađao je Jazz odsek Konzervatorijuma „Arrigo Pedrollo” u Vićenci (Italija), gde je studirao kod Paola Birraoa. Sad studira jazz klavir na KonzervatorijumuPrince Claus“ u Groningenu. U oktobru 2011, dobio je stipendiju kao perspektivan student Konzervatorijuma u Vićenci od italijaskog udruženja „Jazz Musicians and Friends”. Pohađao je letnje radionice „Siena Jazz summer workshop 2013“ gde je učio kod profesora kao što su Kenny Werner, John Taylor, Jeff Ballard i Gilad Hekselman.

 

Andrea Caruso, kontrabas

Andrea Caruso

Rođen u Fođi 1988, rano je počeo da uči klarinet pod vođstvom Alberta Mione.

  Godine 2004, počeo je da uzima privatne časove električnog basa kod Sergia Picuccija, koji je poznat po svom radu sa italijaanskim pevačem Faustom Lealijem. Zatim počinje studije kontrabasa, prvo privatno sa S. Picuccijem a onda i pohađajući Konzvervatorijum U. Giordano pod vođstvom Massimiliana Mauthea Von Degerfielda. Posle Međunarodnog letnjeg majstorskog kursa u Orsari, stiče stipendiju koja mu je donela nastupe na nekoliko koncerata u klubu Cantina Bentivoglio (jedan od vodećih jazz klubova u Italiji, u Bolonji) sa drugim mladim talentima. U julu 2011, imao je koncert sa Enzom Ninijem i Marcom Tamburinijem, jednim od najpoznatijih italijanskih trubača, za izložbu pod nazivom “Corti di Capitanata”.

  U januaru 2012, učestvuje kao kontrabasista u završnom koncertu posle majstorskog kursa sa velikim italijanskim aranžerom i kompozitorom Brunom Tommasom, a izvodio je autorsku muziku Bruna Tommasija i Luigija Giannatempa. Diplomirao je jazz kontrabas 2013. na Konzervatorijumu U. Giordano u Fođi (bečelor), posle studija jazza kod profesora kao što su Maurizio Rolli, Enzo Nini, Luigi Giannatempo i Sandro Satta.

  Dobio je Erasmus stipendiju i preselio se u Groningen (Holandija) u avgustu 2013, gde je postao student Sorina Orcinschija (klasični kontrabas). U decembru 2013, odlazi na turneju u Aziju sa „Italian Philarmonic Orchestra” i nastupao u svim većim dvoranama Kine (Peking, Jangmen, Šangai, Šengdžen, Dalian, Sjudžou i mnogim drugim). U septembru 2014, svira muziku koju je napisao Alex Correa za jazz kvartet i orkestar, na koncertima „Netherlands Northern Orchestra“ sa Stevom Altenbergom za bubnjevima.

Trenutno je na master studijama na Jazz odseku Konzervatorijuma Prince Claus (Groningen, Holandija).

  Pohađao je majstorske kurseve i časove muzičara kao što su: Jerry Bergonzi, Franco D’Andrea, Frank Gambale, Alain Caron, Lew Tabackin, Robin Eubanks, Alex Sipiagin, Roberto Gatto, Giuseppe Bassi, Vincenzo Maurogiovanni, Marco Panascia, Otmaro Ruiz, Fahir Atakoglu, Horacio Hernandez, John Webber, Jim Rotondi, Billy Harper, Greg Burk, Bruno Tommaso, Luca Santaniello, Jim Rotondi, Lucio Ferrara, Mark Sherman, Joe Farnsworth, Greg Hutchinson, Steve Kirby, Renaud Garcia Fons, Catalin Rotaru.

  Nastupao je sa umetnicima kao što su: Franco D’Andrea (majstorski kurs), Mark Sherman (jam), Billy Harper (majstorski kurs), Antonio Ciacca (majstorski kurs), Steve Altenberg, Marco Panascia (majstorski kurs), Bruno Tommaso (kao vođa), Lucio Ferrara (jam), Luca Santaniello (jam), Dario Mazzucco, Armando Bertozzi, Enzo Nini, Marco Tamburini, Francesco Palmitessa, Nicola Jocola, Mimmo Campanale (jam), Guido di Leone, Arema Arega, Ebis Yenifer i … mnogim mladim talentima!

 

Aleksandar Škorić, bubnjevi

Aleksandar Skoric

  Rođen u Srbiji, bubnjar Aleksandar Škorić je započeo svoju muzičku misiju kao tinejdžer. Kao učesnik Jazz kampa u Grožnjanu, upoznao je profesora Howarda Curtisa, koji mu je bio odličan profesor i veliki uzor. Godine 2011, svirao je sa EastWest European Jazz Orchestra pod dirigentskom palicom Uwe Platha i Andreja Machneva. Cilj mu je da stvara muziku koja postoji van granica, duhovno i iskreno. Od nedavno živi i studira muziku u Groningenu, Holandija.