[Predavanje] JAZZ SUSREĆE ISTOK

Predavač: VIRGIL MIHAIU, Rumunija

VirgilMihaiu

   Virgil Mihaiu je završio studije engleskog i nemačkog, kao i španskog i portugalskog, na Filološkom fakultetu Univerziteta Babeș-Bolyai, 1974. godine.

  Između 1971 i 1983. godine bio je član redakcije časopisa za kulturu Echinox. Godine 1981, postao je član Saveza pisaca Rumunije.

  Između 1983. i 1993, bio je član redakcije Jazz Foruma, časopisa Međunarodne jazz federacije u Varšavi.

  Priključuje se redakciji mesečnika za kulturu Saveza pisaca 1990. godine.

  Mihaiu je postao asistent na Muzičkoj akademiji „Gheorghe Dimau Klužu 1992. godine. Pet godina kasnije, postao je profesor jazz estetike na odseku za jazz iste akademije.

  Godine 2002, stekao je doktorat za svoju monografiju o F. Scott Fitzgeraldu.

  Godine 2006, osnovao je i postao prvi direktor Rumunskog kulturnog instituta u Lisabonu, ostavši na tom mestu do 2012. Takođe je radio i kao ministar-savetnik pri Ambasadi Rumunije u Portugalu.

  Mihaiu je počasni punopravni član nekoliko organizacija, među kojima su: američka Asocijacija jazz novinara (JJA), članstvo u rumunskom PEN klubu i počasno članstovo u Češko-rumunskom kulturnom udruženju.

  Od 1999. učestvuje u glasanju jazz kritičara časopisa Down Beat (Down Beat Jazz Critics Poll) i međunarodnog uredničkog kolegijuma Down Beat-a, jazz magazina koji se uređuje u Čikagu.

  Od 2004, član je žirija za Evropsku jazz nagradu (European Jazz Prize – Hans Koller Prize) i član uredničkog saveta časopisa za kulturu „Tribuna“.

  Mihaiu je plodan pisac pesama, eseja, kritika i prevodilac. Objavljivan je u vodećim kulturnim časopisima Rumunije kao i u publikacijama u Portugalu, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Letoniji, Švajcarskoj, Rusiji, Hrvatskoj, Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Brazilu, Srbiji, Austriji, Italiji, Norveškoj, Španiji, Moldaviji, Mađarskoj, Kostariki, Crnoj Gori, Turskoj i Kanadi.

  Mihaiu je držao predavanja iz Nauke o jazzu (Jazzology) na raznim univerzitetima i institucijama i učestvovao kao gost na kongresima i festivalima (Švedska, Portugalija, Rumunija, Hrvatska, Nemačka, Engleska, Austrija, Španija, Litvanija, Srbija, Škotska, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Crna Gora, Moldavija, Mađarska, Grčka, Slovačka, Irska, Rusija, Bugarska, Turska i Belgija).

  Između 2000 i 2005. godine učestvovao je na svetskim konferencijama F. Sott Fitzerald. Takođe je držao i niz predavanja, recitala i dokumentarnih turneja po univerzitetima i institucijama kulture u Sjedinjenim Državama (Njujork, Filadelfija, Vašington, San Francisko, Stanford, Boston, Čikago, Nju Džerzi i Berkli).

  Mihaiu je suosnivač organizacije Jazzographics, koja predstavlja labavo upletenu jazz-poetsku saradnju različitih kombinacija sledećih umetnika: Alan Tomlinson, trombon; Harry Tavitian, klavir; Corneliu Stroe, perkusije; Virgil Mihaiu, poetry, bas-gitara; Alex Bǎlǎnescu, violina; Livia Tulbure, koreografske improvizacije.

  Govorio je svoju poeziju kao solo nastup, sa grupom Jazzographics, sa portugalskim improvizatorom na klaviru João Paul Esteves da Silvomi sa grupom Trigon. Mihaiu je nastupao sa svojom poezijom u Irskoj, Škotskoj, Rumuniji, Engleskoj, Austriji, SAD, Srbiji, Nemačkoj, Severnoj Irskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Hrvatskoj i na Svetkoj izložbi u Lisabonu.

  Mihaiu je bio producent redovnog programa Eseu Jazz na Radio Klužu i CD radio Napoka i emisije Jazzorelief TV. Takođe je bio producent kulturnih programa na Rumunkoj nacionalnoj televiziji (TVR1,TVR2, TVR Kultura, TVR Internacional, TVR3).

  Gost producent kulturnih programa na Radio Švajcarskoj (studio u Bernu, Luganu i Lozani).

  Saradnik za Sveriges Radio AB, BBC, Rumunsku radio-televiziju, Radio-televiziju Kluž, Radio-televiziju Kišinjev, Radio slobodu (RFE/RL), Sender Freies Berlin, Radio Norveška (NRK), Jugoslovensku televiziju, Radio Francuska internacional, Radiodifusão Portugal, Radio Pariz-Lisabon, Radio Nova de Porto, Radio Moskva Kultura, Radio Evropa-Lisabon, RDP-Antena 2 Lisabon.

  Ko-producent/pisac tekstova na omotu za albume izdate u Rumuniji, Litvaniji, Velikoj Britaniji, Rusiji, Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Moldaviji.

  Autor muzičkih kolaža za vizuelne eseje arhitekte/scenografa/reditelja Horațiu Mihaiua, koji su postavljeni u pozorištima u Klužu, Ramniku -Valči, Svetom Đorđu, Sibijuu, Targu-Murešu, Pjatra Njamcu, Trgovištu i u Mađarskom kulturnom centru u Bukureštu.