[Promocija knjige] VOJISLAV BUBIŠA SIMIĆ: NEISPRIČANE PRIČE

Učestvuju:

Vojislav Bubiša Simić

Vitomir Simurdić

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA

Vojislav Bubiša Simić, kompozitor i dirigent, rođen je 1924. godine u Beogradu, gde je maturirao u Drugoj muškoj gimnaziji i diplomirao na Muzičkoj akadmeiji (Fakultet muzičke umetnosti ). Posle rata je osnovao amaterski jazz orkestar „DINAMO“, prvi big bend u Srbiji. Od 1953. do 1985. godine bio je dirigent Džez orkestra RTV Beograd, sa kojim je proputovao skoro celu Evropu i postigao velike uspehe, od kojih je najznačajnija Prva nagrada na džez festivalu u Žuan le Penu, Francuska 1960. godine. Dugi niz godina bio je stalni gost-dirigent u Pozorištu na Terazijama. Dirigovao je i horovima i simfonijskim orkestrima. Pisao je stručne članke o muzici, kao i muzičke kritike, ali i putopisne reportaže. Napisao je mnogo kompozicija različitih žanrova. Bio je predsednik Udruženja kompozitora Srbije, kao i predsednik Udruženja džez muzičara. Nosilac je Ordena rada sa zlatnim vencem i Ordena Zasluge za narod sa srebrnim zracima. Dobitnik je nagrade Zlatni beočug grada Beograda, nagrade za životno delo RTV Srbije, Nagrade za životno delo džez festivala „Nishwille“, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda. Oženjen, ima dve kćeri i troje unučadi. Živi u Beogradu.

Objavio je knige: Susreti i sećanja (2005), Veselo putovanje (2007) i Sentimentalno putovanje (2011).

 

ALEKSANDAR DUJIN ORCHESTRA – „Ponekad u osam“

  Aleksandar Dujin, zajedno sa svojim orkestrom, punih deset godina promoviše svoj koncept „Multikulturalna edukacija kroz muziku“ širom Vojvodine.

  Tako su obrađene teme: latino muzika „Latino moments“, džez evergin muzika „Jazz vocal classic“, francuska šansona „La chanson“, italijanska muzika „Kancone“, autorska muzika A. Dujina „Drvena bajka“ i odabrani šlageri Jugoslavije „Ponekad u osam“.

Svaka od ovih tema je za cilj imala upoznavanje mladih sa muzikom i muzičkim pravcima koji su bili zastupljeni u proteklih 50 godina na svetskoj muzičkoj sceni, a starije da podseti na muziku uz koju su odrastali.

  „Ponekad u osam“ (asocijacija na „Zvižduk u osam“) je koncept koji se uklopio u prezentaciju knjige Vojislava Bubiše Simića koja obrađuje upravo muziku koja je sadržana u projektu, te je nastup Aleksandar Dujin Orkestra upravo iz tog razloga deo koji će upotpuniti priče autora knjige i na trenutak oživeti prošlost kojoj je pripadala.

  Nastupiće: Nevena Reljin, vokal; Zoran Šandorov, vokal; Aleksandar Dujin, klavir; Vojislav Savkov, saksofon; Vladimir Jakovljević, gitara; Fedor Ruškuc, kontrabas i Robert Pongo, bubnjevi.

Aleksandar Dujin

                       U Novom Sadu, 31.10.2014.godine

 

Aleksandar Dujin

  Kompozitor, aranžer i pijanista Aleksandar Dujin (1959), bio je jedan od najomiljenijih, najpoznatijih perspektivnih pijanista, još pre nego što je završio studije klavira na Konzervatorijumu u Beču (klasa prof. Frica Pauera). Svira razne muzičke stilove od jazz-rocka, do akustičnog cool jazza, acid-etno jazza, vocalne i Big Band muzike, što se može videti i po njegovoj diskografiji koja uključuje: California, album njegove instrumentalne jazz-rock autorske muzike (1987); ADO ADO, akustični, cool-jazz. (autori: Aleksandar Dujin i Stefan Pelzl, 1992); Wheelz Around the World acid-etno-jazz (autori: Aleksandar Dujin i Stefan Zaradić, 1992-1996); Funk & Soul (vokalna, big-band muzika, sa sedam obrađenih, i dve autorske numere, 1995); i Smooth Jazz Vol. I – na CD-u su 6 autorskih instrumentalnih i 2 obrade vokalnih kompozicija (1999) i Vojvođanske impresije (2003). 22. oktobra 2006 Aleksandar Dujin je obeležio 30 godina umetničkog rada. Od 2006. godine je urednik muzičkog programa međunarodnog „Kampa tolerancije“ u Bačkoj Topoli. 2010. realizacije projekat Multikulturalna edukacija kroz muziku u Vojvodini, Mađarskoj i Austriji. 2011 i 2012. organizator i urednik programa Green Town Jazz Fest-a u Somboru; autor, muzički urednik i realizator projekta Dunavska Saletla – Mala novosadska muzička scena, u Dunavskom parku u Novom Sadu gde je u periodu od 2 godine realizovano 176 koncerata i nastupilo 956 muzičara. Bio je predavač na I Summer Jazz Academy / I Letnjoj jazz akademiji Novi Sad – Dortmund 2011. godine. 2012. muzički urednik prvog Jazz Open Air-a, džez iventa na Petrovaradinskoj tvrđavi, Novi Sad. Član je Saveta Novosadskog jazz festivala od njegovog nastanka. Aleksandar Dujin Orkestra je tri puta (2001, 2006. i 2008.) učestvovala u glavnom programa Novosadskog džez festivala. www.myspace.com/aleksandardujin