N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L
N O V I...S A D...J A Z Z...F E S T I V A L
2 4 - 2 7....n o v e m b a r...2 0 0 4. ... S R P S K O... N A R O D N O... P O Z O R I Š T E...-...N O V I...S A D
.
2..0..0..4.


Kulturni centar Novog Sada

petak, 26. novembar 2004.
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE - MALA SALA
Q U I N T E S S E N C E
QUINTESSENCE
Emma Salokoski - vokal, klavir
Tuomo Prättälä - klavijature, vokal
Aki Haarala - gitara
Heikki Laine - bas
Mikko Kaakkuriniemi - bubnjevi

QUINTESSENCE

Sve je započelo kao projekat od tri osobe u jednom podrumskom studiju u Helsinkiju. Gitarista Aki Haarala i DJ programer Jouni Helmien (sada poznat širom sveta kao DharmaOne) pozvao je vokalnu solistkinju Emmu Salokoski da otpeva nekoliko melodija. 2001. je izašao prvenac 'White Light' u izdanju Dorado. Uskoro se mogao naći na listama DJ-eva kao što su Gilles Peterson i Trevor Nelson. Za pet svirki bend se proširio na šest osoba. Posle relativno kratkog perioda potrage nađeni su pravi ljudi (Mikko Kaakkuriniemi, bubnjevi; Heikki Laine, bas; Verneri Pohjola, truba i Tuomo Prattala, klavijature). Bend je razvio tako osoben i jak groove, da je beat-guru DharmaOne odlučio da se povuče i ostavi mesta za zvuk koji je više organski. U novembru 2002. Quintessence je napravio svoj prvi debi pune dužine 'Talk Less Listen More' u izdanju finske najaktuelnije indi kuće, Texicalli Recordsa. Njihova jedinstvena mešavina (nu) soula, jazza, funka i skandinavske hladnoće našla je put do srca i ušiju ali i kolekcija kako publike tako i kritičara. Puno gostujući, šire grupu obožavalaca, pošto je Quintessence sada poznat kao jedan od finskih bendova koji su najviše cool a pri tom imaju najviše groova od svih živih bendova. Pored klubova svirali su na brojnim rock i jazz festivalima. Bili su predgrupa za 'The Roots' na glavnom stejdžu najvećeg finskog jazz festivala, Pori Jazz 2003. Sviraju i u Estoniji, Norveškoj i Holandiji. Početkom 2005. će album 'Talk Less Listen More' konačno biti objavljen u Velikoj Britaniji (i dvadesetak drugih zemalja) u izdanju prestižne Whatmusic izdavačke kuće. U međuvremenu, u Finskoj, Quintessence je upravo objavio svoj drugi album '5 am'. U ovom slučaju klasika vodi Quintessence formulu na novi nivo dubine, dodajući joj slatke zvuke soula sedamdesetih i eho pulsirajućeg afro bita. Album je izašao sa Texicallijevom novom podetiketom, već legendarnog Jupitera. Četiri godine po rođenju, Quintessece je Quintessentskiji nego ikada.

 

 

CD - 5 am
CD - Raindrops
CD - Talk Less Listen More
CD - Think We Should

EMMA SALOKOSKI

Emma Salokoski
vokal, klavir

Ema Salokoski je rođena u Helsinkiju, u Finskoj, 28. oktobra 1978. godine. Počinje svoju muzičku karijeru svirajući violu od svoje 11 do 18 godine na lokalnom Konzervatorijumu u Helsinkiju. Do tog vremena već je shvatila da pevanje leži bliže njenom srcu, te odustaje od viole i počenje da uzima časove pevanja. Po završetku srednje škole seli se u Švedsku da studira muzički teatar u Kulturami, školi za scenske umetnosti u Štokholmu. Od 1989. do 1999. član je ansambla mjuzikla 'Rent' u pozorištu Tempere i u 'Les Miserables' u Pozorištu grada Helsinkija. Posle toga upisuje se na Helsinški pop i jazz konzervatorijum te odlazi da studira na odseku za jazz Sibelius akademije u Helsinkiju. Emma je jedan od članova osnivača benda Quintessence i bila je vodeća solistkinja od samog početka 1999. godine. Deo je Q-collectiva koji piše i radi produkciju muzike za Quintessence. Nastupala je kao istaknuti umetnik na albumima Don Johnson Big Banda, Giant Robota, Husky Rescue, Palefacea, itd. Redovno nastupa sa sastavom jazzera Jukka Perkosa, sastavom 'Viisikko' i sa Severi Pyysalo bendom, a ima i projekat sa strane pod nazivom Trio Emme Sakoloski koji svira muziku pod uticajem bossa nove. EP ovog trija, izdat 2003. godine, dosegao je top-20 finske liste singlova i ostao na njoj dva meseca. 2004. godine Emma debituje u finskom filmu 'Keisarikunta' pevajući u ulozi Liise. Takođe je deo Don Johnson Big Band porodice od 2001. godine, i sa momcima ide na turneje i snima na njihovom uspešnom projektu sa platinastim albumom 'Breaking Daylight'.

 

TUOMO PRATTALA

Tuomo Prättälä
klavijature, vokal

Tuomo Prättälä, 25 godina, je klavijaturista/vokalista koji nastupa sa raznim grupama, uključujući funky Q-continuum, čiji je vodeći vokal, free-jazz bend IImeliekki Quartet, groove-jazz ansambl MP4 i sastav Huba koji je pod uticajem klasičnog soula. Pevao je i na nekim izdanjima producenta DharmeOne, uključujući njegov klasik razbijenog beata, 'Belong'. Pored sopstvenih projekata, Tuomo radi i kao pisac pesama i producent za druge umetnike. Studira muziku na Pop/jazz konzrvatorijumu u Helsinkiju.

 

AKI HAARALA

Aki Haarala
gitara

Aki Haarala je dvadesetosmogodišnji gitarista, kompozitor i producent. Radi sa bendovima kao što su Quintessence and Q-continuum, ali je takođe nastupao i snimao sa Nicole Willis. Aki studira gitaru na institutima holivudske i
londonske muzičke škole.

 

HEIKKI LAINE

Heikki Laine
bas

Heikki Laine je rođen u Helsinkiju, u Finskoj, u oktobru 1978. godine. Studirao je električni i uspravni bas na Helsinškom pop/jazz konzervatorijumu (diplomirao 2000. godine) i na Helsinškoj politehničkoj školi. Njegovi glavni stilovi su soul, funk, jazz i rock, a glavni bendovi Quintessence, Q-continuum i Fly. Heikki je nastupao i sa finskom pop-legendom Dannijem, pank grupom Wind of Pain, ansamblom Korpi, HOS big bendom i Kengurumeininki bendom koji svira muziku za decu.

 

MIKKO KAAKKURINIEMI

Mikko Kaakkuriniemi
bubnjevi

Mikko Kaakkuriniemi je rođen 1975. godine u Keminmaa. Počeo je da svira klavir kada je imao samo 6 godina. Kako je vreme prolazilo, njegovo zanimanje za bubnjeve je raslo. Prve bubnjeve je kupio kada je imao 11 godina i od tada lupanje bubnjeva igra veliku ulogu u njegovom životu. Prestao je da uči klavir sa 12 godina i počeo samostalno da izučava bubnjeve. Kada je napunio 19 (1994.) već je uspeo da se upiše na Haparanda Folkhogskola, na studije koje su obuhvatale teoriju muzike, klavir i ansambl (uglavnom jazz orijentacije). Tamo mu je profesor bio Jukkis Uotila u periodu od 4 godine. 1998. godine preselio se u Helsinki i počeo studije na Pop/jazz konzervatorijumu. Pridružio se freejazz sastavu pod nazivom Free Control 1999. a Quintessence 2001. godine. Takođe je svirao i snimao i sa KRIYA, solo projektom čuvenog gitariste Petera Lerchea. Mikko se takođe bavi studijskim snimanjima u raznim muzičkim stilovima. Quintessence ima i sporedni projekat pod nazivom Q-continuum koji uključuje i Mikka na bubnjevima i sve druge Q članove zajedno sa drugim istaknutim umetnicima...

 
k o n c e r t...j e...o r g a n i z o v a n...u...s a r a d n j i...s a...A m b a s a d o m...F i n s k e
NOVOSADSKI JAZZ FESTIVAL 2004.
KULTURNI CENTAR NOVOG SADA