N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L
N O V I...S A D...J A Z Z...F E S T I V A L
2 4 - 2 7....n o v e m b a r...2 0 0 4. ... S R P S K O... N A R O D N O... P O Z O R I Š T E...-...N O V I...S A D
.
2..0..0..4.


Kulturni centar Novog Sada

subota, 27. novembar 2004.
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE - VELIKA SALA
H A R R Y...S O K A L...-...R O O T S...A H E A D
 
Harry Sokal - saksofon
Johannes Strasser - kontrabas
Mario Gonzi - bubnjevi

HARRY SOKAL

 

Zahvaljujući mojoj dvadesestpetogodišnjoj saradnji sa Art Farmerom i mnogim drugim ličnostima i grupama međunarodne jazz scene kao što su: Vienna Art Orchestra, Carla Bley Big Band, Art Blakey, Idris Muhammad, Joe Zawinul, Jean Paul Bourelly, Dave Holland, Michel Portal, Daniel Humair, Harry Pepl, Jane Jackson, Andy Mc Kee i dr, koji su svi zajedno odigrali značajnu ulogu u mom muzičkom životu, sada odlično poznajem sve aspekte i tajne jazza. Bilo da sviramo bebop, klasičnu muziku ili slobodnu improvizaciju, u svim ovim projektima kao i u mom combou, jazz koreni uvek prednjače. U ovom projektu, uz pomoć dva izvanredna austrijska muzičara - bubnjara Maria Gonza i basiste Georga Breinschmida - bio sam u mogućnosti da ostvarim svoju viziju prezentiranja mojih sopstvenih muzičkih korena u formi trija, u kojem bubnjevi i bas daju podršku istovremeno ostavljajući najveću moguću slobodu.

'AHEAD' - NAPRED - gledanje unazad dok se kreće unapred... Kretanje unapred ... Glavom napred - predstavlja umetnički razvoj mnogih aktuelnih jazz muzičara koji uskaču naglavačke da ponovo istražuju stare poznate korene koji sežu u prošlost i govore istu staru priču ponovo ali u novim i jedinstvenim verzijama koje mogu da se pretvore u uveličane interpretacije jazza danas. 'ROOTS AHEAD' - KORENI NAPRED - predstavlja mešavinu visokog nivoa klasičnih standarda sa nekim od Sokalovih kompozicija i improcvizacijama, koje donosi trio sa visoko naglašenom međusobnom komunikacijom, sviranjem koje se prepliće i dinamikom ... Drugim rečima, u potpunosti u skladu sa prototipom jazza.

 

 

HARRY SOKAL

Harry Sokal
saksofon

Harry Sokal je rođen 1954. godine i svakako spada među najvažnije saksofoniste Evrope posle Koltreina. Pored njegove saradnje sa velikim brojem važnijih evropskih i američkih jazz muzičara u sklopu sastava Vienna Art Orchestra od 1977, Art Farmer Quinteta od 1978. do 1999., tako i sa muzičarima kao što su: Art Blakey, Dave Holland, Terje Rypdal, Daniel Humair, Michel Portal, Mike Richmond, Minu Cinelu, Friedrich Gulda, Idris Muhammad, Joe Zawinul, Harry Pepl, Jene Jackson, Andy McKee, i drugi, on pokreće i vodi veliki broj projekata sa nacionalnim i stranim muzičarima. Sviranje Harrija Sokala ne obeležava samo njegova virtuoznost na instrumentu, nego još i više njegov lirski ton i stilski čista linija koju sledi, uvek u skladu sa karakterom numere, dokazujući da je on jedan od istaknutih muzičara svoje zemlje.

 

JOHANNES STRASSER

Johannes Strasser
kontrabas

Johannes Strasser (jazz kontrabas) rođen je 1959. godine u Grieskirchenu u Austriji. Studirao je klasični kontrabas na Mocarteumu u Salzburgu i Muzičkom univerzitetu u Beču. Dobar podjednako u mainstreamu kao i u širokom polju trendova savremene muzike, Johannes Strasser je veoma traženi basista kao fina pratnja i poklonik improvizacije pun ideja. Tokom svoje višegodišnje karijere Johannes Strasser imao je priliku da radi sa internacionalnim zvezdama. Već kao prilično mlad muzičar bio je član Art Farmer Quinteta nekoliko godina. Slede koncerti sa Chet Bakerom, Benny Golsonom, Johnny Griffinom, Charlie Marianom i Sheilom Jordan, da pomenemo nekoliko. Poslednjih godina bio je član Frity Pauer Trija, Aaron Wonesch Trija, Peter Ponger Trija a svirao je i sa nedavno preminulim Corneliom Giesom.

 

MARIO GONZI

Mario Gonzi
bubnjevi

Mario Gonzi - rođen 5.5.1966. u Beču. Svira bubnjeve od svoje pete godine. Od 1979. školuje se na bečkom konzervatorijumu kod profesora Ericha Bachtragla. 1986. do 1999. bio je član evropskog Art Farmer Quinteta sa Fritzom Pauerom i Harrijem Sokalom. Sa ovim Quintetom obišao je svet i gostovao nedelju dana u svetski poznatom njujorškom jazz klubu 'Sweet Basil'. 1989. godine postaje član 'Paquito D'Rivera Havanna-New York' ansambla i sa njima gostuje u Americi. 1992. godine svira na koncertima kao bubnjar Big Banda sa 'Joe Haider/Bert Joris Anniversary Big Band'. Od 1996. član je Vienna Art Orchestra. Od 1982. godine do sada učestvuje u nizu svirki, koncerata, turneja i gostovanja sa imenima kao što su legndarni 'Eddie Lockjaw' Davis, Johnny Griffin, Charly Rouse, Sal Nistico, Jim Pepper, Bob Berg, Roman Schiwaller, Bobby Watson, Benny Baily, Claudio Roditti, Bob Brookmayer, Jim Galloway, Jay Mc Shann, Chuck Israels, Jimmy Woode, Isla Eckinger, Reggie Johnson, Ed Schuller, Etta Cameron, Sheila Jordan, Mark Murphy, Vienna Art Orchestra i mnogim drugim.

 
k o n c e r t...j e...o r g a n i z o v a n...u...s a r a d n j i...s a
NOVOSADSKI JAZZ FESTIVAL 2004.
KULTURNI CENTAR NOVOG SADA