N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L
N O V I...S A D...J A Z Z...F E S T I V A L
2 4 - 2 7....n o v e m b a r...2 0 0 4. ... S R P S K O... N A R O D N O... P O Z O R I Š T E...-...N O V I...S A D
.
2..0..0..4.


Kulturni centar Novog Sada

sreda, 24. novembar 2004.
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE - VELIKA SALA
K E I T H...C O P E L A N D...T R I O
 
Keith Copeland - bubnjevi
Lars Duppler - klavir
Fedor Ruškuc - kontrabas

KEITH COPELAND

Keith Copeland
bubnjevi

Bubnjar Keith Copeland, sin trubača Reja Copelanda, dolazi iz Njujorka, gde je i rođen 18. aprila 1946. godine.
Počeo je da uzima časove bubnjeva kada je imao deset godina, a dobio je svoju karticu jazz udruženja pet godina kasnije. 1967. godine, posle četvorogodišnjeg služenja dužnosti u Američkim vazduhoplovnim snagama, Copeland počinje da studira bubnjeve na Berklee školi za muziku u Bostonu i zatim, 1975., počinje trogodišnje bavljenje podučavanjem na istoj školi. Od onda je stekao impresivnu međunarodu reputaciju kao bubnjar, kompozitor, aranžer i predavač. Njegovi muzički saradnici u proteklih 20 godina uključuju muzičare kao što su: George Russell, Johnny Griffin, the Heath Brothers, Hank Jones, Milt Jackson, Stan Getz, Phil Woods, Stéphane Grappelli, Slide Hampton, Kenny Barron i Roger Kellaway. 1992. godine Copeland je postavljen za profesora jazz perkusije na Visokoj školi za muziku u Kelnu. Njegovu prvu knjigu, "Kreativana koordinacija za izvođeče na bubnjevima", izdao je Carl Fisher.

 

 
CD - On Target
CD - Irish Connection
CD - Roun Trip
CD - Postcard
from Vancouver
CD - Live in Limerick

FEDOR RUSKUC

Fedor Ruškuc
kontrabas

Fedor Ruškuc je rođen 1980. u Novom Sadu. Učio violinu u nižoj (klasa prof. Nine Nikolov) a završio kontrabas u srednjoj muzičkoj školi "Isidor Bajić" (u klasi prof. Gorane Kerlete). Od 1999. godine studirao na Jazz odseku muzičke Akademije u Gracu u klasi prof. Wayne Darlinga gde je 2002. diplomirao. Od jula 2002. živi i studira u Kelnu, kod profesora Dieter Manderscheida (Visoka škola za muziku). Višestruki dobitnik nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima muzickih škola Jugoslavije (1996. i 1998.). Od 1999. redovno nastupa na Novosadskom Old Gold Jazz Festivalu sa sastavom Adama Klema. Sa različitim sastavima nastupao u Hrvatskoj, Slovačkoj i Austriji. Nastupao i u sastavima sa svojim profesorima sa Akademije u Gracu (Peter Kunsek i Andre Jeancartier). Bio je saradnik na majstorskoj školi u Vrnjačkoj Banji 2002. pod vođstvom Stjepka Guta. Učestvovao na radionicama kod Joe Labarbere, Niels H. O. Pedersena, Barre Phillips-a, Claudio Roditia i drugih.

 

LARS DUPPLER

Lars Duppler
klavir

Lars Duppler je rođen 1975. godine. Od 1984. do 1993. godine je učio klavir i klasičnu muziku. Od 1993. godine je kod nekoliko profesora učio da svira jazz, među kojima su bili Fuil de Greg i Joahim Kin. Pohađao je i radionice, među kojima posebno izdvaja Blue Lake Arts Camp, Mičigen, SAD. Od 1996. do 2002. je bio student Muzičke akademije u Kelnu u klasi profesora Hansa Lüdemann-a, John Teylor-a i Bill Dobbins-a, i diplomirao kao jazz pijanista. Od 1997. do 2000. godine bio je član državnog omladinskog džez orkestra NRW, sa kojim je imao turneje po Kini i Turskoj. Od 2000. do 2001. godine bio je stipendista Erasmus/Sokrates Stipendiat, studije u Parizu na Conservatoire national supérieur de musique , kod Francois Thébergea i Daniel-a Humaira. Sarađivao je sa Jazz Quartetom Jazzpirat. 1998. godine je izdao CD svog ansambla "Palindrome" za Jazzhausmusic. Od 2000. godine je član Evropskog omladinskog jazz orkestra ( turneja po Skandinaviji i Južnoj Evropi, radio i televizijski prenosi). Od 2001. je i član Nils Wülker ansambla, sa kojim je izdao CD za Sonny Music. Dobitnik je nekoliko jazz nagrada - Biberah, jazz takmičenje DaimlerChysler i nagrade grada Kelna, Stipendija Horst i Gretl Vili.

 
NOVOSADSKI JAZZ FESTIVAL 2004.
KULTURNI CENTAR NOVOG SADA