N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L
N O V I...S A D...J A Z Z...F E S T I V A L
2 4 - 2 7....n o v e m b a r...2 0 0 4. ... S R P S K O... N A R O D N O... P O Z O R I Š T E...-...N O V I...S A D
.
2..0..0..4.


Kulturni centar Novog Sada

sreda, 24. novembar 2004.
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE - VELIKA SALA
Q U A R T E T...S E N S I T I V E
QUARTET SENSITIVE
Meri Trošelj - vokal
Darko Jurković Čarli - gitara
Mladen Baraković - bas
Tonči Grabušić - bubnjevi

QUARTET SENSITIVE

Quartet Senstive je jazz grupa hrvatskih renomiranih muzičara koji su svaki posebno svojim bogatim delovanjem obeležili hrvatsku jazz scenu. Kao kvartet postoje već 6 godina. Žive i rade u Rijeci. "Afternoon with Jobim" naslov je CD-a izdatog pre četiri godine u produkciji Dallas Recordsa koji sadrži 10 kompozicija najjačeg brazilskog autora 20. stoljeća, Antonia Carlosa Jobima, u čarobnom ritmu bossa nove. CD je od muzičke kritike i publike ocenjen superlativima. Nakon toga nižu se nastupi na jazz festivalima u Hrvatskoj te koncertima u Italiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nemačkoj, itd. Konstantno je prisutan na Hrvatskoj televiziji, živim nastupima te video spotovima.
U junu 2004 godine izdat je drugi CD, logičan nastavak prvoga, na kojem se nalaze najveći brazilski hitovi sada otpevani na izvornom portugalskom. Naslov CD-a "Discusao" donosi nam još i dve autorske kompozicije Meri Trošelj. Na CD-u gostuje plejada hrvatskih muzičara kao što su M. Dedić, S. Nestorović, N. Frangeš i drugi. Uprkos širokom koloritu zvukova na CD-u, kao kvartet u živim nastupima, bez gostiju, bend zvuči neverovatno bogato i puno, sa slobodom jazz komunikacije među članovima, a istovremeno začuđujuće pitko i tečno. U svakom slučaju Quartet Sensitive je jedinstvena pojava na ovim prostorima i uprkos rasprodatosti članova čuje se i oseća da im je ova formacija matična luka.

 

MERI TROSELJ

Meri Trošelj
vokal

Rođena 1965. u Rijeci. Završila srednju muzičku školu, kantautor posebnog glasa, nastupala na mnogobrojnim festivalima, dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja. Autor je kompozicija za decu i horove i bavi se pisanjem tekstova. Snimala je CD autorskih kompozicija pod nazivom "Uzmi šutnju". Sarađuje s riječkim gitaristom Damirom Halilićem Halom.

 

DARKO JURKOVIC

Darko Jurković - Charlie
gitara

Rođen 1965. u Rijeci. Završio je nižu muzičku školu u Rijeci svirajući violinu, ali kao samouki gitarista upisuje Jazz akademiju u Grazu na kojoj je diplomirao 1997. godine. Nastupao je s mnogobrojnim velikanima jazza i na mnogim festivalima u Evropi i Brazilu. Član je internacionalnog "Europlane Orchestra". Dvostruki je dobitnik strukovne nagrade "Status" kao najbolji jazz gitarista u Hrvatskoj. Konstantno nastupa sa inostranim muzičarima širom Evrope. Virtuoz je na gitari retke fascinantne "two hand tapping" tehnike. Snimio je sopstveni CD "My contribution" (M. Dedić, K. Levačić, M. Baraković).

 

MLADEN BARAKOVIC

Mladen Baraković
bas

Mladen Baraković je rođen u Zagrebu 1950. gde je završio osnovnu i srednju muzičku školu. Kasnije studira fakultete koji nisu u direktnoj vezi sa muzikom, ali se vrlo rano počinje baviti rok muzikom (1960-ih) svirajući bas gitaru u grupama "Dječaci" i "Vizije" Kiće Slabinca. Krajem šezdesetih i u sedamdesetim godinama se bavi muzikom potpuno profesionalno. Član je mnogih istaknutih sastava onog vremena ("Sastav Dražena Boića", "YU jazz rock selekcija", "Supersesion band", te kasnije postave grupe "Time" te "Lambert`s shop"). Radi kao studijski muzičar u tadašnjem Jugotonu. Sarađuje u pozorišnim projektima, snimanjima muzike za brojne filmove i reklame. Od 1978. intenzivnije se bavi jazz muzikom, te počinje svirati kontrabas kao samouk. 1985. se zapošljava u zagrebačkom Kazalištu "Komedija". U jazz muzici je vrlo uspešan i gotovo da nema džezista i jazz sastava u Zagrebu sa kojim nije sarađivao: Boško Petrović, Damir Dičić trio, Laci Fidri kvartet, Hot clab Zagreb, Big bendovi HRT-a, HGZ-a, HV-a, Cool date Jasne Bilušić, zatim Cubismo, Cute, Tamara Obrovac, Lidija Bajuk.. 1996. prelazi iz Kazališta u Big bend HRT-a, čiji je i danas član. Stalni je član satava "Boilers" kvartet, "Boilers all stars", "Matija Dedić trio", "Ladislav Fidri kvartet" te "Darko Jurković kvarteta". Dobitnik je 6 Statusa - nagrade HGU-a za najboljeg instrumentalistu godine (tri puta za kontrabas i tri puta za bas gitaru. Sedam puta boravio u USA, Now Jersey. Nastupao u Sloveniji, Austriji, Italiji, Nemačkoj ("Boilersi" bili predgrupa na turneji Benny Golsnon-Keny, Burell kvintetu), Norveškoj, Velikoj Britaniji (u izboru engleskog Timesa grupa "Boilers" proglašena za najbolji muzički događaj sezone 98/99. 2002. godine bio član EBU Big Banda u Budimpešti. Nastupao u državama bivše Jugoslavije (Skoplje, Niš, Valjevo, Novi Sad, Beograd, Subotica, Podgorica, Sarajevo, Mostar). Svirao je sa mnogim stranim muzičarima (Csaba Dezzö, Georgij Garanjan, Kay Winding, Dave Homan, Chugi Varter, Mike Ellis...).

 

TONCI GRABUSIC

Tonči Grabušić
bubnjevi

Rođen 1966. u Rijeci. Kao dete pohađao časove klavira i klarineta. Samouki je bubnjar. Na hrvatskoj je muzičkoj sceni prisutan već 20 godina. Nastupao je sa mnogobrojnim pop, rock i jazz sastavima. Sarađivao je na snimanjima 20-tak albuma. Krajem '80-ih nastupa sa Đ. Balaševićem da bi u '90-im često nastupao sa 'Boško Petrović All Stars' te mnogim jazz i pop izvođačima u Hrvatskoj. S Henryem Radanovićem i Meri Trošelj dobitnik je 2 Porina za jazz (sa 'Elvis Stanić Group') i priznanja za 20. godina umetničkog rada Grada Rijeke. Često nastupa sa Gibonnijem, Severinom, Matijom Dedićem ...

 
NOVOSADSKI JAZZ FESTIVAL 2004.
KULTURNI CENTAR NOVOG SADA