N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L
2 0 0 5
N O V I...S A D...J A Z Z...F E S T I V A L
2 3 - 2 6....n o v e m b a r...2 0 0 5. ... S R P S K O... N A R O D N O... P O Z O R I Š T E...-...N O V I...S A D
.
Kulturni centar Novog Sada

petak, 25. novembar 2005.
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE - MALA SALA
E L V I S...S T A N I Ć...M E D I T E R R A N E A N...O R C H E S T R A
Elvis Stanic
Elvis Stanić - gitara
Valerija Nikolovska - vokal
Giovani Toffolonni - bas
Primož Fleischman - saksofon
Maasej Kovačević - klavir
Paolo Muscovi - bubnjevi

Elvis Stanic

Elvis Stanić
gitara

Elvis Stanić je rođen 1963. godine u Rijeci gde je i započela njegova muzička karijera. Počinje svirati sa šest godina. Nakon završetka klasičnog muzičkog obrazovanja (instument - harmonika), posvećuje se jazz, blues i rock gitari. 70-ih i 80-ih komponuje i vodi nekoliko rock i pop bandova, deluje kao studijski muzičar i muzičkii producent na mnogim vrhunskim pop projektima glavnih zvezda hrvatske muzičke scene. 1994. osvaja naslov najtalentovanijeg novog studenta (Best Entering Student Talent) i potpunu stipendiju prestižnog američkog Berklee College of Music iz Bostona gde studira jazz kompoziciju i jazz gitaru. Tokom bostonskih dana sarađuje s mnogim američkim jazz muzičarima (Jim Kelly, Dennis Montgomery, John Thomas, Bob Harrigan, Frank Williams...). Nakon povratka u Hrvatsku, osniva jazz fusion grupu "Elvis Stanić Group" koja postaje jedna od najboljih jazz grupa u Hrvatskoj. Zajedno snimaju tri albuma s originalnim kompozicijama koje osvajaju gotovo sve nacionalne muzičke i diskografske nagrade. 2004. izlazi album "Introspection", retki hrvatski jazz "best of" album na kojem su zastupljene numere s prethodnih albuma. Novi materijal (izašao u leto 2005 i promovisan na 5. Liburnia Jazz Festivalu u Opatiji), oslanja se na elemente tanga i fada, nastavljajući prepoznatljivi autorski rukopis. Elvis Stanić je samostalno ili s "Elvis Stanić Group" nastupao na mnogim jazz festivalima u zemlji i inostranstvu (U.S.A., Italija, Slovenija, Turska, Njemačka, Norveška, Grčka i Francuska), a posebno se ponosi činjenicom da je dva puta (1998 i 2003) nastupio kao jedini hrvatski predstavnik na najvećem svetskom jazz festivalu u Montreauxu. Kao free-lance gitarista i producent sarađivao je s najznačajnijim jazz muzičarima u Hrvatskoj (Boško Petrović, Big Band HRT-a, Neven Frangeš, Mario Mavrin, Tamara Obrovac, Matija Dedić...) i svetu (Gilberto Gil, Django Bates, Martin Drew, Alwin Queen, Furio di Castri, Enzo Favata, Tony Osanah, Marc Abrams, George Makinto, Scott Latzky, John Thomas...).

 

Valerija Nikolovska

Valerija Nikolovska
vokal

Valerija Nikolovska (vokal) je rođena 7. januara 1969. godine u Ohridu, Makedonija. Odrastajući u živopisnom slavonskom mestu Kutjevu, okružena muzikom, rano počinje pevati. U početku zabavljajući prijatelje svojih roditelja, kasnije pjevajući solo u školskom horu. Svaki slobodan trenutak provodi uz gramofon vežbajući uz svoje omiljene ploče. Prva i najomiljenija bila je ona Mahalie Jackson, zahvaljujući kojoj Valerija otkriva svoju povezanost i ljubav prema crnačkoj muzičkoj tradiciji. Svirajući gitaru i usnu harmoniku kao pratnju svom glasu nastupa na mnogim školskim i drugim priredbama. 1987.godine, dolaskom na studije filozofije i istorije u Zagreb, upoznaje momke iz grupe Delta koji izvode country blues muziku i pozivaju je da im se pridruži. To je ujedno i početak Valerijine karijere kao pevačice. Sledećih 10 godina provodi na mnogim pozornicama po Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Austriji uz razne muzičare, izvodeći uglavnom blues. Nakon toga okušava se i u drugim muzičkimim smerovima, u autorsko-izvođačkoj saradnji sa Songkillers, Mayales, Igorom Geržinom, Eddy & Dus-om... 2000. godine izdaje svoj prvi samostalni album "The bright side of the blues", snimljen uživo u Aquariusu, na kojem objedinjuje svoj dotadašnji muzički rad i kreće u novom smeru, pronalazeći svoju vlastitu muziku. Valerija je 1999. godine nominovana za diskografsku nagradu Porin u kategoriji najboljeg ženskog vokala, a dve godine zaredom (2000 i 2001), dobitnica je novinarske rock nagrade Crni mačak za najbolji ženski vokal. Takođe je dobitnica nagrade zadarskog Radia Donat FM za najbolji ženski vokal.
Diskografija: The bright side of the blues (2000) i Open (2005).

 

Giovani Toffolonni

Giovani Toffolonni
bas

Giovanni Toffolonni (Italija) basista i električni kontrabasist mlađe generacije. Sarađivao s umetnicima kao što su: Tony Scott, Jai Rodriguez (Bronx Horns, Tito Puente), Davide Giovannini (Cubanismo, SnowBoy), Maurizio Ravalico (Jamiroquai), Sandro Gibellini, Mauro Negri. Osnivač orkestra "Ocho rios".

 

Primoz Fleischman

Primož Fleischman
saksofon

Primož Fleischman (Slovenija) je slovenački jazz i klasični saksofonist mlađe generacije. Član je Big Banda RTV Slovenije. Sudeluje u radu slovenskih grupa Saksofonija, Fake Orchestra, Caminoigra, te Central European Jazz Connectiona i Elvis Stanić Group.

 

Maasej Kovacevic

Maasej Kovačević
klavir

Maasej Kovačević (klavijature, Hrvatska), mladi pijanista za kog će se tek čuti. Student ja klavira na Jazz akademiji u Klagenfurtu (Austrija). Nastupao sa Boškom Petrovićem, Gwen Huges i nekoliko međunarodnih jazz i blues orkestara. Odnedavno nastupa sa Elvis Stanić Group.

 

Paolo Muscovi

Paolo Muscovi
bubnjevi

Paolo Muscovi (Italija) je jedan od najperspektivnijih italijanskih savremenih bubnjara. Nastupao s Antoniom Marangolom, Flaviom Boltrom, Glauco Venierom, Giannijem Bassom, James Thompsonom, Roberom Bonnisolom, Andreom Allioneom i Aldom Mela.

 
K U L T U R N I...C E N T A R...N O V O G...S A D A
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L..2005