N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L
2 0 0 5
N O V I...S A D...J A Z Z...F E S T I V A L
2 3 - 2 6....n o v e m b a r...2 0 0 5. ... S R P S K O... N A R O D N O... P O Z O R I Š T E...-...N O V I...S A D
.
Kulturni centar Novog Sada

JAM SESSION : 23 - 26. novembar 2005.
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE - Klub TREMA - 24:00
H O U S E...B A N D...-...F...T R I O...&...F R I E N D S
 
Sava Miletić - klavir
Vladimir Kostadinović - bubnjevi
Fedor Ruškuc - kontrabas
Jure Pukl - saksofon
Adam Klemm - saksofon

Sava Miletic

Sava Miletić
klavir

Sava Miletić je rođen 7. maja 1980. godine u Kragujevcu, gde je završio nižu i srednju mužičku školu, odsek za klasični klavir. U međuvremenu je pohađao časove kod našeg jazz pijaniste Miloša Krstića. Od 2000. godine studira na jazz univerzitetu u Grazu.

 

Vladimir Kostadinovic

Vladimir Kostadinović
bubnjevi

Vladimir Kostadinović je rođen 22. avgusta 1980, je završio osnovnu i srednju muzičku školu u Beogradu, odsek za jazz, u klasi Miroslava Karlovića. 2000. godine je upisao akademiju u Gracu kod profesora Manfred Josela. Predstoji diplomiranje.
Svirao sa Duškom Gojkovićem, Stjepkom Gutom, Edijem Luisom, Stefanom Bartusom, Klausom fon Heidenaberom, Savom Miletićem, Adamom Klemm, Jakom Kopac, Brankom Markovićem, Aleksandarom Jaćimovićem, Majom Jaku, Marijom Blagojević, Jelenom Bukušić...

 

Fedor Ruskuc

Fedor Ruškuc
kontrabas

Fedor Ruškuc je rođen 1980. u Novom Sadu. Učio violinu u nižoj (klasa prof. Nine Nikolov) a završio kontrabas u srednjoj muzičkoj školi "Isidor Bajić" (u klasi prof. Gorane Kerlete). Od 1999. godine studirao na Jazz odseku muzičke Akademije u Gracu u klasi prof. Wayne Darlinga gde je 2002. diplomirao. Od jula 2002. živi i studira u Kelnu, kod profesora Dieter Manderscheida (Visoka škola za muziku). Višestruki dobitnik nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima muzičkih škola Jugoslavije (1996 i 1998). Od 1999. redovno nastupa na Novosadskom Old Gold Jazz Festivalu sa sastavom Adama Klemma. Sa različitim sastavima nastupao u Hrvatskoj, Slovačkoj i Austriji. Nastupao i u sastavima sa svojim profesorima sa Akademije u Gracu (Peter Kunsek i Andre Jeancartier). Bio je saradnik na majstorskoj školi u Vrnjačkoj Banji 2002. pod vođstvom Stjepka Guta. Učestvovao na radionicama kod Joe Labarbere, Niels H. O. Pedersena, Barre Phillips-a, Claudio Roditia i drugih.

 

Jure Pukl

Jure Pukl
saksofon

Jure Pukl je u februaru 2004. godine proveo mesec dana u Njujorku, gde je snimio novu ploču sa izuzetnim muzičarima. Na ploči su sarađivali: trubačka zvezda Jeremy Pelt (SAD) koji je 2003. dobio prestižnu nagradu Down Beata - Rising Star Trumpet i pijanista Leo Genovese koji je baš potpisao ugovor za jednu od vodećih jazz izdavačkih kuća - Fresh Sound New Talent. Pored pomenutih na ploči su gostovali i mladi progresivni bubnjar Jamire Williams (SAD) kome takođe predviđaju izvanrednu karijeru. Massimo Biolcati svira kontrabas i jedan je od retkih evropljana koji je dobio stipendiju na prestižnom Thelonius Monk institutu u Los Anđelesu a upravo se vratio sa turneje sa čuvenim Terencom Blanchardom. Dobitnik austrijske jazz nagrade za mlade talente 'Young Lion 2003' je Martin Reiter, koji svira klavir i autor je jedne od poznatih pesama. Jure Pukl, dobitnik je stipendije na poznatoj i renomiranoj Berklee školi za muziku u Boston, SAD, i dobitnik je većih nagrada u Austriji i Sloveniji. Između ostalih prošle godine je dobio drugu nagradu na prvom slovenačkom takmičenju u jazz kompoziciji 'JAZZON 2003' (Novo Mesto). Muzika je autorska. Većinu kompozicija je napisao Jure, jednu Massimo i jednu Martin. Moderni progresivni jazz, kojem ne nedostaje energije, otiskuje se u 'nedozvoljene vode', visoku interakciju i stvara sound, koji predstavlja nove moderne vode jazza. Osećaju se uticaju swinga, funka, free jazza i etno muzike. Takođe se oslanja na ritmičnu improvizaciju pošto sa njima svira i mladi progresivni crni bubnjar iz Njujorka Jamire Williams. Album bi trebao biti objavljen negde krajem oktobra - početkom novembra.
'Ljubitelji post-bopa pod evropskim uticajem bi trebali da poslušaju Jure Pukla i njegov Virus Quintet. Oni su perjanica novog talasa mladih evropskih muzičara koji - sa jasnim poštovanjem svojih korena koje uspeva da izbegne zamku čistog imitiranja - pokazuju da improvizovana muzika još uvek ima kuda da ide dalje!' - John Kelman, Ejazznews (januar 2004.)

 

Adam Klemm

Adam Klemm
saksofon

Adam Klemm je rođen u Novom Sadu 1976. godine. Završio je postdiplomske studije saksofona je na Univerzitetu za scensku umetnost i muziku u Gracu, Austrija, u klasi prof. Karlheinz Miklina. Pohađao Muzički studio u Budimpešti, Mađarska u klasi Tüzko Csabe. Od 1994. do 1996. godine bio je stalni saradnik Plesnog orkestra Radio Televizije Novi Sad. Od 1996. do 1998. član je jazz kvarteta "Stomp". 1999. godine je formirao svoj ansambl, "Quartet Adama Klema" sa kojim je imao zapažene nastupe na Jazz Time Festu a potom i na Novosadskom Old Gold jazz festivalu. Snimao za RTV Novi Sad i austrijski ORF. Kao stipendista Ministarstva kulture Austrije školovao se na Sibelius akademiji u Helsinkiju, Finska. Profesori su mu bili Jari Perkiomäki, Manuel Dunkel i Eero Koivistoinen. Po povratku iz Finske svira u bendu legende austrijske jazz scene, gitariste Karla Ratzera i mladog slovačkog kompozitora Erika Rothensteina. Ove godine je izdao CD sa Bosanskim triom "Minority", i gostuje sa internacionalnim bendom "Miramanga" Povremeno svira u različiim kombinovanim i big bendovima kao što su Big Band RTV sSovenije, itd. U raznim sastavima nastupao u Finskoj, Švedskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Egiptu ...

 
K U L T U R N I...C E N T A R...N O V O G...S A D A
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L..2005