N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L
2 0 0 5
N O V I...S A D...J A Z Z...F E S T I V A L
2 3 - 2 6....n o v e m b a r...2 0 0 5. ... S R P S K O... N A R O D N O... P O Z O R I Š T E...-...N O V I...S A D
.
Kulturni centar Novog Sada

četvrtak, 24. novembar 2005.
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE - MALA SALA
R A T K O...Z J A Č A...-...S T A N I S L A V...M I T R O V I Ć...Q U A R T E T
Ratko Zjaca & Stanislav Stan Mitrovic
Ratko Zjača - električna i fretless gitara
Stanislav Stan Mitrović - saksofoni
Johny Tevreden - kontrabas
Ben Schröder - bubnjevi

Ratko Zjaca
Ratko Zjaca

Ratko Zjača
električna, akustična gitara, gitara bez pragova, električni sitar

Ratko Zjača smatra se za veoma obdarenog stilistu i zauzima mnoga važna mesta u makrokosmosu muzike, kao savremeni gitarista, kompozitor, izvođač, itd. Rođen u Hrvatskoj, Ratko je još kao mlad bio privučen zvukom gitare, bilo da je u pitanju subverzivna muzika Jimi Hendrixa, ili klasika Baha i Betovena. Studirao je i diplomirao na Univerzitetu u Zagrebu. U svojoj težnji za znanjem i ogromnoj potrebi za učenjem, potražio je utočište u Holandiji, i to na Konzervatorijumu u Rotedamu, koji je čuven po svojim studijama moderne muzike. Tamo je imao priliku da ga podučavaju veliki majstori. Pohađao je i majstorska predavanja sa ljudima kao što su Joe Pass, Jim Hall, Pat Metheny, Mike Stern, Bob Brookmayer, John Abercrombie i drugi.
Za razliku od nekih svojih kolega, Ratko nije fokusiran samo na izraze saksofona, već neprestano istražuje šta se sve može iskazati gitarom, u današnjem svetu muzike. Unapređujući svoje sviranje kako bi stvorio njegov lični, tipični zvuk i stil, Ratko je, kao nadareni predavač čiji je raspored predavanja uvek pun, sposoban da pretoči najnaprednije fraze i koncepte u strukture koje odgovaraju svakom muzičaru. Drži majstorska predavanja iz sviranja gitare i gitare bez pragova širom sveta, u zemljama kao što su Slovenija, Holandija, Francuska, Hrvatska i Sjedinjene Države.
Nakon završetka studija na Konzervatorijumu u Rotedamu, studirao je i na University School of Music u Njujorku. Počeo je da radi sa svojom grupom i sa grupom koju je vodio američki veteran na trubi Benny Bailey. Ratko je učestvovao na mnogim međunarodnim festivalima i ima dogovorene svirke na sve velike datume koji obeležavaju evropsku i američku scenu. Ratko uporno radi na bogaćenju svog iskustva kroz pojavljivanja i snimanja. Takođe, svirao je sa ljudima kao što su Benny Bailey, Gary Peacock, Reggie Workman, Al Foster, Jimmy Cobb, Alvin Queen, Shawnn Monteiro itd.
Aprila 2000. godine, Ratko je snimio "A Day in Manhattan" u Njujorku sa zvezdama jazza Reggie Workmanom i Al Fosterom.
Trenutno, Ratko komponuje muziku i radi na novom muzičkom projektu, "Shades of Spirit", na kom učestvuje svirajući razne gitare bez pragova, kao i na novom CD projektu, u kom svira bariton i sitar.

 

Stanislav Stan Mitrovic

Stanislav Stan Mitrović
tenor / alt saksofon, bas klarinet

Prvo je u muzičkoj školi pohađao časove klavira a zatim klarineta. Od šesnaeste godine, svirao je u raznim bendovima orijentisanim na balkansku tradicionalnu muziku. Odselio se u Holandiju 1988. godine, gde je na Konzervatorijumu u Roterdamu studirao saksofon i bas klarinet. Jedan je od osnivača "Double B" , dueta s Akos Lakiem na saksofonima, (Jazz nagrada Holandje 1996.). Inspirisan svetskim jazzom, ovaj duet je snimio CD "Cha-chack train" na kom je Stan radio kao kompozitor i aranžer.
Snimio je CD "Ethno-funk" sa Herbie Hancock Headhunters - ritam sekcija (Paul Jackon, Mike Clark). Svirao je sa Burton Green Quartet i bendom Greenes Klezmera - Klezmokum na CD "Le dor va dor".
Više puta, svirao je na Noth Sea Jazz Festival. Svirao je sa Ratkom Zjačom na turneji Reggie Workman Quartet. Reklamira Selmer proizvode. Svirao je tenor i alt saksofon, klarinet, bas klarinet, EVI (engl.=electric wind instruments), nekoliko vrsta tradicionalnih flauti i klavijature.

 

Johny Tevreden

Johny Tevreden
kontrabas, bas gitara, tabla

Johnny Trevreden je rođen u Surinamiju. Studirao je na Konzervatorijumu u Hilverumu i svirao sa Quartet and Big band of Billy Brooks. Nastupao je 1998. godine na North Sea Jazz Festival sa "Boi Akih". Osim što svira kontrabas u "Ratko Zjača Quartet", Johnny je odličan i na bas gitari. Nedavno je počeo da proučava tablu, što je u njegovom sviranju rezultiralo originalnošću ritma. Kao slobodni basista, Johnny je pratio isuviše velik broj muzičara da bi svi mogli biti pomenuti, ali evo nekih od njih: Deborah Carter, Robert Rook, Charles Green, Michiel Borstlap, Saskia Laroo, Denise Jannah, Gijs Hendriks, Elisabeth Cutler i Nippy Noya.

 

Ben Schröder

Ben Schröder
bubnjevi

Samouk, sa dvanaest godina je počeo da svira gitaru i bubnjeve, a postao je profesionalac krajem sedamdesetih. Bio je član brojnih holandskih tročlanih sastava i grupa i svirao je u svim prestižnim holandskim i svetskim jazz lokalima. Mnogo puta je učestvovao na North Sea Jazz Festival u Hagu i Jazz Festival na Jamajci. Pratio je mnoge internacionalne velikane kao što su Benny Bailey, Teddy Edyards, Scott Hamilton i mnogi drugi.

 
K U L T U R N I...C E N T A R...N O V O G...S A D A
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L..2005