N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L
2 0 0 5
N O V I...S A D...J A Z Z...F E S T I V A L
2 3 - 2 6....n o v e m b a r...2 0 0 5. ... S R P S K O... N A R O D N O... P O Z O R I Š T E...-...N O V I...S A D
.
Kulturni centar Novog Sada

sreda, 23. novembar 2005.
SRPSKO NARODNO POZORIŠTE - VELIKA SALA
S L O B O D A N...T R K U L J A...T R I O
Slobodan Trkulja
Slobodan Trkulja - multi-instrumentalista
Arie den Boer - bubnjevi
Mark Haanstra - kontrabas

Ova odlična balkanska jazz formacija svira uzbudljivu kombinaciju nejednakih balkanskih ritmova i kompleksnih jazz harmonija. Slobodan trkulja Trio sa vrhunskim bubnjarom Ariem den Boerom i majstorom indijskih ritmova Markom Haanstrom na bas gitari posmatra asimetrične metre balkanske muzike i jazz ritmove koji naginju groovu kao da pripadaju istim svetovima. Ovladali su finesama oba stila te njihova muzika predstavlja primer ritamskih vatrometa bez presedana. U nekim delima, bez paralele, koriste se skoro opčinjavajući metri kao što je 25/8 i čak i tada Slobodan Trkulja Trio zvuči opušteno i lako.
Slobodan Trkulja, virtuoz na klarinetu i saksofonu, stvorio je umetnički inteligentnu sintezu tradicionalne srpske muzike i modernog jazza.

Slobodan Trkulja

Slobodan Trkulja
multi-instrumentalista

Vođa grupa Balkanopolis i Slobodan Trkulja Trio, svira klarinet, tenor, alt i sopran saksofon, flautu, ali njegova specijalnost su srpski tradicionalni drveni duvački instrumenti kao što su gajde (jednocevne i dvocevne), duduk, pipe, kaval, frula, diple, dvojnice, okarina, itd. Iako je odrastao slušajući rock muziku, strastveno se posvetio sviranju tradicionalnih instrumenata od svoje 11 godine. Sa 13 godina je postao član eminentnog srpskog akademskog folklornog ansambla Sonja Marinković. Sa 14, kao izuzetan mlad talenat, nastupa sa profesionalnim folklornim ansamblom Kolo iz Beograda. Završio je saksofon na Jazz Conservatorium van Amsterdam a trenutno radi na svojoj magistraturi. Stalno sarađuje sa Odsekom za etnomuzikologiju pri Umetničkim akademijama u Beogradu i Novom Sadu. Nastupao je kao gostujući solista sa muzičarima kao što su: Avishai Cohen, Dick Oatts, Peter Herbolzheimer, Martin Fondse Oktemble, Eric Vloeimans, Jan Kuiper & Jungle Warriors, Stian Carstensen (Farmers Market), Turqumstances itd. ali i sa balkanskim muzičarima među kojima su i Petar Ralchev (harmonika), Theodosi Spasov (kaval). Kao već afirmisan multiinstrumentalista u našoj zemlji sarađivao je na snimanju preko trideset ploča sa najpopularnijim pop, rock, jazz i tradicionalnim muzičkim umetnicima. U njegov studijski opus se ubraja i snimanje muzičke podloge za film "Život je čudo" Emira Kusturice (Vreme cigana, Undreground, Crna mačka - beli mačor, itd.) Do sada je dobio sledeće nagrade za svoj rad:
*Najbolji instrumentalista u kategoriji tradicionalnih instrumenata na međunarodnom akademskom festivalu folklora u Katowicama (Poljska) 1991.
*3 puta najbolji instrumentalista na Festivalu tradicionalnih muzičkih grupa Vojvodine (1992, 1994 i 1996)
*Prva nagrada za najbolju vokalno-instrumentalni nastup na Svetskom muzičkom festivalu u Palma de Majorki, Španija 1993.
*Najbolji solista za Nacionalnom takmičenju Srbije u Kragujevcu, 1996.
*Nagrada za najbolji novi talenat na North Sea Jazz Festivalu (Holandsko jazz takmičenje, 2002)
*Najbolji strani umetnik u Holandiji 2002. / *Jazz nagrada Erasmus 2005.

 

Arie den Boer

Arie den Boer
bubnjevi

Učio je bubnjeve na Roterdamskom konzervatorijumu (klasičnu 1987-1994, a laku muziku 1993-1997). Bubnjar je grupa Balkanopolis i Slobodan Trkulja Trio. Svirao je u raznim orkestrima i bendovima kao što su Ruth Jaccott, Forest, Trijntje Oosterhuis, Toni Braxton, Elvis Costello, sa Pat Methenijem i the Metropole Orchestra, Johnny Loganom itd.
Sarađivao je i na mnogim pozorišnim produkcijama (Evita, West-Side Story, Joe, En Nu Wij, Musicals u Concert and Musicals u Ahoju), TV-produkcijama (Musical Award Gala's, Musicals in Ahoy, Una Voce Liberale, KRO's Notenclub) kao i studijskim produkcijama (R. Long, L. Kuhr, A. Umbgrove, Holiday on Ice).
Predaje bubnjeve na Roterdamskom konzervatorijumu i u raznim drugim muzičkim školama.

 

Mark Haanstra

Mark Haanstra
kontrabas

Mark Haanstra (1974) je počeo da uči klasični klavir sa 6 godina. Kao tinejdžer se prebacio na bas i ubrzo otišao na studije bas gitare i kontrabasa na Hilversumski konzervatorijum. Diplomirao je cum laude u septembru 1997. sa posebnom pohvalom za kompoziciju. Od 1995. do 1999. studirao je kod kompozitora Rafaela Reina na Amsterdamskom konzervatorijumu. U januaru 2004. učio je kod Rudraveena majstora Pt. Hindraj Diverkara u Puni, Indija, kao stipendista 'Prins Bernard Cultuurfonds'. Osvojio je nekoliko nagrada uključujući i Dutch Jazz Competition sa Nemesis Quartetom (1994), Geel (1998) i Agog (2002). Njegov prepoznatljiv zvuk i fleksibilnost mu omogućavaju da svira u mnogim različitim grupama i projektima koji variraju od improvizovane do komponovane muzike. Snimio je preko 15 CD-a. Poslednjih godina gostuje širom Evrome, SAD-a, Indije, Afrike i Latinske Amerike.
Grupe sa kojima svira u stalnoj postavci su AGOG (Nem/Hol), Tom van Dyck Quartet (B), Amsterdam Percussion Group i nova internacionalna grupa formirana sa violinistom Oene van Geel OSMOSIS. Od 2004. godine Mark Haanstra predaje bas gitaru i ansambl na Prins Bernhard konzervatorijumu u Groningenu.

 
K U L T U R N I...C E N T A R...N O V O G...S A D A
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L..2005