UWE PLATH JAZZ ENSEMBLE
 
petak, 17. novembar 2006.
Uwe Plath – tenor saksofon
Ryan Carniaux – truba
Pablo Held – klavir
Oliver Rehmann bubnjevi
Fedor Ruškuc
– kontrabas
Ondrej  Stveracek – tenor saksofon

Uwe Plath
tenor saksofon

Uwe Plath (42) je svirao sa muzičarima kao što su Mel Lewis, Dennis Rowland, Zbygniew Namyslovsky, Gregory Gaynair, Benny Bailey, Milan Svoboda, Peter Beets, Richie Beirach, Ondrej Stveracek, Dizzy Gillespie, Barry White, Matthias Bergmann, Günter Bollmann, Jiri Stivin, Dian Pratiwi, The Pall Mall Jazz Big Band/USA, Rob Madna, Aram Rustamyants, Fedor Ruscuc, Adam Klemm i drugima. Vodi master classove jazza na Glen Buschmann Jazz Akademiji u Dortmundu od 1997. godine a takođe je i docent ta saksofon i jazz teoriju na ''Felix Mendelssohn Bartholdy' Konzervatorijumu u Lajpcigu. Osvoji je prvu nagradu za saksofon na takmičenju mladih jazz muzičara u NRW/Nemačka 1984. godine. Po završetku studija na Hilversumu u Holandiji  (1985-91), muzičkom koledžu Berklee u Bostonu /SAD (92) i Rotterdamu, Holandija (93-96) počeo je da radi kao solista sa mnogim značajnim jazz muzičarima u Evropi i drugim zemljama. Bio je finalista i dobitnik nagrade na Evropskom jazz takmičenju u Briselu 1992. i 1993. 2000. je osnovao 'GBJA Big Band' u Dortmundu, ansambl za veoma talentovane mlade jazz muzičare u Nemačkoj. 2003. godine osnovao je 'International Big Band' Dortmund -Rostow na.Donu, ansambl za profesionalne jazz muzičare iz Rusije i Nemačke i isto tako sa solistima iz Holandije, SAD-a, Češke i Indonezije i drugih zemalja. Veliki broj veoma mladih jazz muzičara započinjuu svoje velike karijere u 'International Big Bandu kao što su Pablo Held (19), Ryan Carniaux (24), Oliver Rehmann (25) i Ondrej Stveracek (27). Big Band je, pod dirigentskom palicom Uwe Platha 2006. godine , bio na turneji sa Dennisom Rowlandom (dobitnik američke Grammy nagrade Count Basie 1979) i Ondrejom Stveracekom. On je takođe svirao sa Koncertnim Big Bandom Milana Svobode u Pragu, sa sopstvenim formacijama 'Uwe Plath/Gregory Gaynair Quintet' sa Dian Pratiwi, 'Uwe Plath/Matthias Bergmann Quintet' i 'Uwe Plath Jazz Ensemble Dortmund' sa Ondrejom Stveracekom iz Češke i Ryanom Carniauxom iz SAD-a.

Ryan Carniaux
truba
 

Ryan Carniaux, rođeni Njujorčanin (23), razvio je novi i zanimljiv muzički glas. Diplomirao je na čuvenom Berklee Koledžu za muziku 2002. sa diplomom iz izvođenja. Dok je bio na Berkliju imao je priliku da studira kod takvih velikana kao što su Tiger Okoshi, Greg Hopkins i Barry Ries, da navedemo nekoliko. Bio je veoma aktivan kao izvođač na bostonskoj muzičkoj sceni, honorarno svirajući sa mnogim bendovima i vodeći svoje sopstvene projekte. Obišao je istočnu obalu na turnejama jednog bostonskog funk/jazz benda,vodio je jedan jazz sextet na turneju u Kostariku, i bio je član Rainbow Banda Phila Wilsona.
Trenutno živi u Holandiji, nastavljajući svoje studije na Konzervatorijumu u Maastrichtu, i svirajući svoju autorsku muziku sa nekim od najboljih muzičara regiona pred oduševljenom i predusretljivom publikom.

Pablo Held
klavir
 

Pablo Held (rođen 1986.) studira klavir na ‘Visokoj školi za muziku u Kelnu ‘ ("Hochschule für Musik Köln") kod profesora Johna Taylora od jeseni  2005. Učestvovao je u radionicama koje su držali John Hollenbeck, Nils Wogram's Root 70, Michael Abene, Ack van Rooyen, Bart van Lier, Fred Hersch, Joey Baron i drugi. Dobitnik je prve nagrade na državnom takmičenju ‘Jugend Jazzt’ 1999., 2003. i 2005. NRW, u Nemačkoj. Do sada su se Pablu ukazale prilike da sarađuje sa muzičarima kao što su Matthias Bergmann, Paul Heller, Ingmar Heller i Niels Klein. Među njegovim profesorima buli su John Taylor, Hubert Nuss, Achim Kaufmann, Florian Ross i Vladislav Sendecki. Pablo je nastupao u SAD-u, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Holandiji i Srbiji. Pored rada u raznim drugim projektima, Pablo se koncentriše na sopstvene projekte tj. "Pablo Held Trio" i "Pablo Held Quartet".

Oliver Rehmann
bubnjevi
 

Najbolje čuvana bubnjarska tajna istočne hemisfere. Član Grand Wazoo benda.
Oliver je svoju muzičku karijeru, kao pravo dete iz provincije Komba, započeo na bakinim loncima u malom gradicu Ibenbiren. Vrlo rano se počeo zanimati za ritam i sve što stvara buku, tako da nije bilo čudno da je sa deset godina uspeo da nagovori roditelje da mu kupe bubnjeve.  No, nije se zadržao na tome, već je godinu dana kasnije započeo i sa sviranjem klavira, da bi nakon izvesnog vremena na takmičenju „Mladi sviraju“u duetu i solu osvojio prvu nagradu. Kao poslednju potvrdu njegovoj zainteresovanosti za jazz dobio je kada je prvi put učestvovao na „Pink jazz festvalu“, festivalu razmene nemačko-američkih jazz muzičara.
Ovaj festival mu je omogućio da u par navrata poseti Univerzitet Severnog Teksasa u Dalasu i u Los Andjelesu, gde je iamo priliku da skupi bogato iskustvo. Nakon par kratkih izleta sa bubnjevima u svet klasične muzike (Oliver je dve godine svirao bubnjeve u državnom orkestru mladih NRW) bilo je jasno da je želeo da studira udaraljke, tako da je započeo studije na Konzervatorijumu u Amsterdamu.

Fedor Ruškuc
kontrabas
 

Rođen je 1980. u Novom Sadu. Učio violinu u nižoj (klasa prof. Nine Nikolov) a završio kontrabas u srednjoj muzičkoj školi "Isidor Bajić" (u klasi prof. Gorane Kerlete). Od 1999. godine studirao na Jazz odseku muzičke Akademije u Gracu u klasi prof. Wayne Darlinga gde je 2002. diplomirao. Od jula 2002. živi i studira u Kelnu, kod profesora Dieter Manderscheida (Visoka škola za muziku). Višestruki dobitnik nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima muzičkih škola Jugoslavije (1996 i 1998). Od 1999. redovno nastupa na Novosadskom Old Gold Jazz Festivalu sa sastavom Adama Klemma. Sa različitim sastavima nastupao u Hrvatskoj, Slovačkoj i Austriji. Nastupao i u sastavima sa svojim profesorima sa Akademije u Gracu (Peter Kunsek i Andre Jeancartier). Bio je saradnik na majstorskoj školi u Vrnjačkoj Banji 2002. pod vođstvom Stjepka Guta. Učestvovao na radionicama kod Joe Labarbere, Niels H. O. Pedersena, Barre Phillips-a, Claudio Roditia i drugih.

Ondrej  Stveracek
tenor saksofon
 

Tenor saksofonista Ondrej Stevracek je novo otkriće češke jazz scene. Zvuk njegovog instrumenta, kojim on sjajno vlada, podseća na tonove legendarnog Johna Coltrana, najpoznatijeg i najboljeg saksofoniste svih vremena. Priznati poljski saksofonista, Pjotr Baron, prilikom jedne posete Pragu izuzetno pohvalno se izrazio o Stveraceku i njegovom sviranju. Sem par kompozicija Stveraceka, njegov kvartet izvodi dela pomenutog Jona Coltrana. Poznati praški časopis je napisao: „Stveracek raspolaže prigušenim i prodornim zvukom, koji je skoro identičan sa zvukom legendarnog Jona Coltrana. On je uprkos svojoj mladosti veoma zreo izvođac odabranog repertoara i njegov fascinantan solo ostavlja publiku bez daha.

 
K U L T U R N I...C E N T A R...N O V O G...S A D A
 
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L..2006