BIG BEND RTS & JESSE DAVIS
 
subota, 18. novembar 2006.
Big Bend RTS

dirigent:
Stjepko Gut

solista:
Jesse Davis
-
alt saksofon
Jesse Davis
alt saksofon

 


Alt saksofonista Jesse Davis je jedan od novih, mladih lavova jazza koji dolazi iz Nju Orleansa, gde je i rođen 1965. godine. Nastavlja tradiciju porodice Marsalis i drugih jazzera iz ovog 'grada Mladog meseca' koja sada privlači toliko pažnje. Učio je kod Ellisa Marsalisa u njuorleanškom Centru za kreativne umetnosti, što nije iznenađujuće.

Jesse pokazuje znake muzičkog talenta u ranoj mladosti: kada je imao jedanaest godina, njegov brat Roger (uspešan muzičar na tubi) kupio je Jessiju saksofon i naučio ga da svira. Otišao je da uči kod Ellisa Marsalisa, čije podučavanje ga je potaklo da postane student muzike na Univerzitetu severoistočnog Ilinoisa sa punom stipendijuom. Kasnije je prešao na Koledž 'William Patterson' u Nju Džerziju a zatim i na 'New School' u Njujorku, upisavši se na studijsku grupu za Jazz i Savremenu muziku. Tamo je studirao kod poznatog jazz istoričara Ire Gitlera, koji kaže da "...se Jesse isticao iz gomile". Tokom studija, Davis je osvajao nagrade kao izuzetni solista na jazz festivalima kao što su Notre Dame, Wichita State, New York University, Southern University i Loyola. 1989. godine osvojio je prestižnu nagradu "Najistaknutiji muzičar" na Down Beat Music Festu u Filadelfiji.

Kao pratnja, Jesse je sticao iskustvo uz muzičare kao što su Jack McDuff, Major Holley, Cecil Payne, Illinois Jacquet, Jay McShann, Chico Hamilton, Junior Mance, Kenny Barron, Tete Montoliu, Cedar Walton, Benny Golson, Tana Reid, Newport All Stars, Roy Hargrove, The Malboro Super-band i drugi vrhunski jazz umetnci sa dugačkog spiska.

Jesse je 1993. godinu proveo na evropskoj turneji vodeći sopstveni kvartet. Za svojih više od 50 evropskih nastupa Jesse je dobio najbolje kritike od kritičara iz Španije, Francuske, Italije i Engleske. Usledile su druge evropske turneje i gosovanja 1994. i 1995. godine. Jula 1996. Jesse je ponovo na turneji u Evropi sa Philom Woodsom, Charlesom McPhersonom i Garijem Bartzom, kao deo paketa Sax Machine.

Pod podjednakim uticajem Charlija Parkera, Cannonballa Adderlija i Sonija Stitta, Jesse dodaje besprekornu tehniku i prirodni osećaj za blues svakom od svojih izvođenja. Njegovu muziku opisuju kao "neo-bop" ali, kako on kaže "... sve što ja želim da radim je da sviram lepu muziku". A to je upravo ono što radi... strastveno.

Ekskluzivni je umetnik za Concord, a njegovi albumi "Horn of passion" (1991), "As we speak" (1992), "Young at Art" (1993), "High standards" (1994) and "From Within" (1996), se trenutno mogu naći u prodaji.

Između1994. i 1997. godine Jesse je imao plodnu muzičku saradnju sa svojim sugrađaninom Nicholasom Paytonom: izdanje Verve Recordsa "Gumbo nouveau" (1996) na kojem sviraju klasične melodije Njuorleanškog jazza iz dvadesetih i tridesetih iz perspektive modernog jazzera. 1996. godine Jesse je debitovao kao glumac u proslavljenom filmu Roberta Altmana "Kansas City".ODABRANA DISKOGRAFIJA

Horn of passion, 1991
As we speak, 1992
Young at Art, 1993
High standards, 1994
From Within, 1996
Second Nature
Big Bend RTS

Sastav Big Benda RTS
na Novosadskom Jazz Festivalu:D

D
irigent: Stjepko Gut

Aleksandar Jaćimović, alt saksofon
Zoran Rašković, alt saksofon
Ljubiša Paunić, tenor saksofon
Kristijan Mlačak, tenor saksofon
Tihomir Jakšić, bariton saksofon
Dragoslav Stanisavljević, truba
Marko Djordjević, truba
Vladimir Krnetić, truba
Goran Grbić, truba
Novak Mijović, truba
Igor Ilić, trombon
Aleksandar Marinković, trombon
Ivan Ilić, trombon
Miloš Radonjić, trombon
Ivan Platner, trombon
Goran Potić, gitara
Ivan Aleksijević, klavir
Branko Marković, kontrabas
Petar Radmilović, bubnjevi


Tihomir Jakšić, urednik/menadžer
Božidar Gavrilović, asist. menadžer

 

Big Bend Radio Televizije Srbije
Big Bend RTS je osnovan 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda, uključujući i gudače, kada je počeo i sa uživo emisijama na programima Radio Beograda(tada nije bilo magnetofona). 1954. godine su se odvojili gudači, a orkestar nastavio rad u big band formaciji u kakvoj je i danas. Dugi niz godina, orkestarsu predvodila dva najveća jugoslovenska dirigenta, kompozitora, aranžera: Vojislav Bubiša Simić i Zvonimir Skerl.
Tokom 55 godina rada, dobio je mnoge nagrade i priznanja. 1960., kao potpuno nepoynat orkestar, dobio je Prvu nagradu na  Žuan Le Pen Jazz Festivalu. Posle svoje prve turneje, 1957, orkestar je nastupao skoro svim evropskim yemljama, jazz festivalima, na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa pohvalnim kritikama.
Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveće svetske zvezde džez muzike kao što su: Klark Teri, Rej Čarls, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Natan Dejvis, Don Bajas, Ed Tigpen, Džerom Ričardson, Lari Vučković, Erni Vilkins, Keni Dru, Fili Džo Džons, Ted Džons, Sal Nistiko, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Šon Montero, Henk Mobli, Aladar Pege, Jon Hendriks, Roj Harguv, Džo Miković, Duško Gojković, Stjepko Gut, Bred Lili, Dajana Šur, Ak Van Rojen, Peter Herbolchajmer, Don Menza, Vilson de Oliveira, Jens Vinter... a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad itd...
Orkestar je imao veliki broj nastupa u nogo gradova i na mnogo jazz festivala bivše Jugoslavije.Orkestar je bio kolevka svim domaćim džez muzičarima, koji su danas poznati kod nas i u svetu (Duško Gojković, Bora Roković, Mile Pavlović, Džo Miković, Stjepko Gut. Poslednjih godina, generacija mladih muzičara poteklih iz Big Benda RTS, nastavlja ovu tradiciju.
Orkestar ima veliki repertoar dela klasičnog džeza (C.Basie, D.Ellington, G.Miller, T.Jones, E.Wilkins, C.Terry, D.Gillespie, L.Brown, B.Maye, T.Akiroshi, B.Mintzer, B.Brookmeyer, B.Holman i mnogih drugih kompozitora i aranžera), domaća dela bazirana na našem muzičkom nasleđu, kao i evergrin i repertoar filmske muzike.
Big Bend RTS ima veliko iskustvo u izvođenju džez kompozicija pisanih na temu etno muzike, proistekle iz našeg kulturnog nasleđa koje su sa velikim interesovanjem prihvaćene od publike.

Stjepko Gut
dirigent i trubač

 

Stjepko Gut - trubač, kompozitor, aranžer i dirigent -rođen 1950. u Rumi. Obrazovanje: Srednja muzička škola "Josip Slavenski" u Beogradu, Muzička akademija u Beogradu, Akademija za džez u Bernu, Konzervatorijum u Bostonu. Svirao u Džez orkestru Radio Novog Sada i Big Bendu Radio Televizije Beograd. Jedan je od onih jugoslovenskih jazz muzičara koji su potekli iz Big Benda RTS (Duško Gojković, Bora Roković, Mile Pavlović, Jovan Miković …) i postali poznati na jazz scenama Evrope i sveta. Sarađivao je sa mnogim big bendovima i muzičarima svetskog glasa: Lionel Humpton All-stars Big Band (1980-1981.), STB Big Band Berlin (1988.), MHS Big Band, Austrija (kao vođa uključujući i prvu nagradu za najbolji austrijski big bend 'Best Austrian Big Band' - Beč 1993.), ATS Big band … a tu su i imena velikih svetskih jazz muzičara: L. Hampton, C. Terry, C. Fuller, M. Lewis, J. Newman, B. Queen, E. Williams, C. Jordan, H. Parlan, B. Washington... Svirao je i na mnogim festivalima kao što su: Bern 1980, North Sea 1982, Ronstberg 1981, Ivrea 1985, Havana 1987, Montreux 1988, Nanco 1990, Viena 1993, New York City 1996 … Nastupao je u vodećim evropskim jazz klubovima. Izabrana diskografija: Lionel Hampton (Amos Records), Stjepko Steve Gut with C. Terry (Timeless Records), Charlie Antolini (Verve Records), R. Queen (Bilva Records), Mark Muraphy (Wen Records). Snimio je 'Afro-balkanske skice' sa Big Bandom RTS a u poslednje vreme imao je mnogo koncerata sa sastavom 'Trumpet Summit' i takoreći 'ušao je u prvu svetsku trubačku ligu', stao pored imena kao što su: Clark Terry, Benny Bailey, Alwin Queen, Terrell Stafford, Jon Faddis... Profesor je na Jazz akademiji u Gracu. Živi i radi na relaciji Beograd-Grac-Njujork. 2001. godine je osnovao Balkan Jazz Centar u Beogradu, koji je organizovao niz koncerata i gostovanja vrsnih inostranih jazz muzičara u Beogradu i u drugim gradovima Srbije.

 
K U L T U R N I...C E N T A R...N O V O G...S A D A
 
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L..2006