Srpsko narodno pozorište, 14 - 17. novembar 2007..
 

MAGNUS MEHL QUINTET

Magnus Mehl, alt i sopran saksofon
Brice Moscardini, truba
Martin Schulte, gitara
Ferenc Mehl, bubnjevi
Fedor Ruškuc, kontrabas

.Sreda, 14. novembar 2007.........
Magnus Mehl
Magnus Mehl je rođen 1980. godine u Rotvajlu. Kada mu je bilo 9 godina krenuo je na svoje prve časove saksofona u Muzičku školu u Rotvajlu. Šest godina potom pohađa časove jazz saksofona kod Arna Haasa.
Prvo učešće na Međunarodnom seminaru saksofonista Marktoberdorf mu je bilo 1997. na kojima su među predavačima bili i Lee Konitz, James Moodz, Roman Schwaller i Jürgen Seefelder. Već 1999. je svirao kao vodeći alt saksofonista u Baden Virtemberškom Landesjazz orkestru koji je bio pod vođstvom Bernda Konrada. Iste godine je imao i koncerte na Jazzfestu u Rotvajlu sa Matthiasom Bergmannom, Germanom Klaiberom i Arnom Haasom i pobeđuje na takmičenju „Jugend Jazzt“ sa kvartetom saksofona pod nazivom Saxappeal.
Kao solista 2000. nastupa sa Baden-Virtemberškim Landesjazz orkestrom u produkciji SWR-televizije kod Randija Breckera. Gosti orkestra u ovom projektu su bili i Buster Cooper i Mark Soskin; takođe snima i kompakt disk „Fever“ sa Annikom Neipp. 2001. je započeo svoje izučavanje jazz saksofona na Visokoj školi za muziku kod Klausa Grafa, Steffena Schorna i Huberta Wintera. Iste godine odlazi i na turneju sa Baden Virtemberškim Landesjazz orkestrom po Aziji. Bend je svirao u Kambodži, Laosu, Vijetnamu i Maleziji. Bio je vodeći alt saksofonista u bavarskom orkestru Landesjazz, a imao je koncerte i sa Daimler-Chrysler Big Bandom.
2002. počinje da studira na Konzervatorijumu u Amsterdamu kod Ferdinanda Povela. Ova godina mu je značajna i zbog koncerta u Bimhuisu u Amsterdamu, kao i zbog koncerta sa Klausom Grafom, Nilsom Wogramom, Elmarom Frejem, Arnom Haasom i Stephanom Holsteinom Alte Paketpost u Rotvajlu.Takođe pohađa i časove kod Dicka Oattsa (alt saksofonista u Mel Lewis Thad Jones Big Band). 2003. snima kompakt disk sa svojim kvartetom, priključuje se Bundesjazz orkestru koji je vodio Peter Herbolzheimer i nastavlja studije na Muzičkoj školi u Kelnu. Pohađa časove kod Heinera Wibernija i Claudiusa Valka. Magnus Mehl septet interpretira muzičku temu grada Rotvajla (jazz verziju) za Baden Virtemberški „Heimattage“ (SWR-televizija). Učesnik je i koncerta na Bundesnachwuchs jazz festivalu u Lajpcigu. 2004. postaje vodeći alt saksofonista i solista Jazzorchester NRW. Ovu godinu obeležavaju i turneje po Srednjoj Americi, kao i koncerti koje su imali Big Band i Combo u Panami, Hondurasu, Nikaragvi, San Salvadoru i Kostarici. Iste godine je i alt saksofonista u WDR produkciji sa Landesjugend Orchester NRW (Jazz meets Classic) i nastupa na kelnskim Jazz večerima. Odlazi i na turneju po Nemačkoj sa Magnus Mehl Quartetom na kojoj je gostovao njujorški saksofonista Jake Saslow. 2005. postaje vodeći muzičar i solista na jubilarnoj turneji: 30 godina postojanja Landesjazz Orchestera NRW sa Paquito de Riviera, Frank Chastenier i glumicom Katjaom Riemann kao gostima.
Postaje i vođa benda i umetnički direktor Wednesday Night Big Band (Keln) koji je svirao sa Frankom Reinshagenom, Steffenom Schornom itd. 2006. Magnus Mehl Quintet pobeđuje na međunarodnom jazz takmičenju u Gečo (Bilbao/Španija). Kao pobednik Gečo jazz festivala bend nastupa dva puta, te im se ukazuje prilika da jedne večeri deli binu sa Eddie Palmierijem i njegovim Afro-Carribean All Stars bendom, a na drugom da nastupa sa Billy Cobhamovim kvartetom Lockwood String. CD Magnus Mehlovog kvinteta uživo je snimljen tokom trajanja festivala, a izdat u decembru 2006. godine. Još jedan od značajnijih uspeha benda je bila 2. nagrada na 28. Međunarodnom jazz takmičenju Hoilaart održanom u Belgiji u septembru 2006. godine. Wednesday Night Big Band snima muziku Heinera Schmitza i „Big Band meets Prince“ program.
2007. Magnus Mehl postaje jedan od finalista na Yamahinom evropskom takmičenju za saksofoniste i dobio je stipendiju da 9 meseci živi i studira saksofon u Njujorku.

Brice Moscardini
Francuz Brice Moscardini je rođen 1982. godine u St. Luisu u Senegalu, a njegova cela porodica potiče sa Korzike. Počeo je da uči muziku u Guadelupeu kada je imao 7 godina, a obrazovanje je nastavio na pariskom Konzervatorijumu CNR, gde je studirao klasičnu trubu kod profesora Gerarda Boulangera i Gaja Touvrona. Kada je diplomirao nastavio je obrazovanje na jazz odseku Državnog konzervatorijuma za muziku i ples u Parizu (CNSMDP). Trenutno je na poslednjoj godini studija na ovom konzervatorijumu. Svirao je sa brojnim bendovima koji se bave različitim vrstama muzike, ali uglavnom jazz i klasničnom muzikom. Snimio je i veliki broj CD-a, ali nikada kao vođa benda. Pisao je kompozicije za sastave od dueta sve do simfonijskog orkestra, obuhvativši i filmsku muziku i rege aranžmane. Osvajao je solo nagrade na različitim takmičenjima, od kojih je najvažnija nagrada koju je dobio kao član Magnus Mehl Quinteta prošle godine u okviru Međunarodnog jazz takmičenja u Geču (Bilbao). Predaje trubu i improvizaciju u jednoj maloj lokalnoj školi i često svira sa lokalnim jazz muzičarima u Parizu. Proputovao je svet sa različitim bendovima kao što su European Youth Jazz Orchestra, Klasični orkestar Divertimento i Magnus Mehl Quintet... Neki od bendova sa kojima je svirao su: Big Band Gerarda Badinija; S. Mos Quintet (2004); Orchestra divertimento, (Festival Yugoria, Rusija); Magnus Mehl Quintet (Jazz, Keln); Mabreuch jazz funk; Jazz orkestar BBO sa Dominique Fitte Duval (2005); Sarah Lenka Quintet; Yukue Shirezu (ska, Tokyo, 2005); Monsieur Lune (šansone, 2001, 2004); Tarace Boulba (vojni orkestar, 2000); M' Panada / Pause (rege-rock, 2002. i 2006); Big band l'Oreille Cassee; Delit de Swing. (Jazz manouche); Grupa Stephana Seve; Bend Ludovica de Preissaca; Big Band Danija Doriza.
Martin Schulte
Martin Schulte je rođen 10.11.1979. Od 6 do 13 godine je uzimao časove klasičnog klavira, a nakon toga, sve do 20 godine, pohađa i časove električne gitare u Muzičkoj školi u Disburgu. Kada mu je bilo 17 godina dobio je stipendiju za program pod nazivom „Studienvorbereitende Ausbildung“, koji je pripremao pojedince za muzičke studije, takođe u Muzičkoj školi u Disburgu i tu će provesti 3 godine pohađajući nastavu o klasičnoj muzici paralelno sa časovima jazz klavira. Godine 2000. započinje studije na Visokoj školi za muziku „Staatlich“ u Kelnu (Sviranje i muzika u obrazovanju, od oktobara 2000. do marta 2007.) U međuvremenu od februara 2003. do 2004. odlazi na Socrates-Erasmus razmenu studenata u „Escola Superior de Musica de Catalunya“, u Barseloni. Nagrade: 3. mesto na takmičenju „Jugend Jazzt“ NRW (1995); njegova kompozicija osvaja 3. mesto na takmičenju „Jugend komponiert“ (1996); 1. mesto na takmičenju „Jugend Jazzt“ NRW za izvođenje sa sopstvenim sastavom (1997); 1. nagrada kao na takmičenju „Jugend Jazzt“ NRW (1999); nagrada na „LAG-Jazz“ (2003), nagrada za najbolji debitantski bend (Oktoposse), na festivalu „Jazz an der Donau“ (2005); nagrada za najbolji debitantski bend (Oktoposse) na jazz takmičenju u Granadi, Španija (2005); 1. nagrada na takmičenju „Biberacher Jazz-Preis“ sa bendom „Mumble Jumble“ (2006); 2. nagrada na Hoilaart jazz takmičenju, u Belgiji, sa „Magnus Mehl Quintettom“ (2006). Kompakt diskovi: Oktoposse „Possenballett“ (2005); Oktoposse „Oktoposse geht fremd“ (2006). Sarađivao je sa muzičarima kao što su Frank Möbus, Nils Wogram, Claudio Puntin, Xaver Fischer, Jürgen Friedrich, Paulo Alvares, Werner Neumann, Norbert Scholly, i drugi. ([email protected])


Ferenc Mehl
Ferenc Mehl je rođen 1984. godine u jugozapadnoj Nemačkoj u gradu Rotvajl. Osnovnu školu je završio 1994. Kada je imao osam godina, napokon mu je bilo dozvoljeno da počne da uči da svira bubnjeve i to tek nakon godinu dana katastrofalnih pokušaja da nauči da svira gitaru. U početku je vežbao na plastičnoj kofi, a posle Božića i na pravom dobošu, koji svira i danas. Od 1994-2003. je pohađao srednju muzičku školu “Droste- Hülshoff“. Prvi muzički koraci sa mu bili u lokalnom udaračkom ansamblu kada mu je bilo 11 godina. Godinu dana kasnije se učlanjuje u srednjoškolski hor, a još godinu posle toga se priključuje i školskom big bendu i tu ostvaruje svoje prve kontakte sa jazzom. Godine 1998. osniva sopstveni muzički sastav Jazztrio sa saksofonom i basom. Sa Chello-Ensemblom snima CD. 1999. godine pohađa privatne časove sviranja bubnjeva kod Philippe Ohla i stiče klasično obrazovanje na dobošu. Potom 2000. godine, učestuje na međunarodnim ‚Erlangen’ jazz radionicama sa Wolfgang Haffnerom kao predavačem. 2001. uzima dodatne časove doboša kod Martina Deufela, da bi se 2002. godine priključio Baden Virtemberškom omladinskom jazz orkestru. U 2003. uzima časove bubnjeva i klasičnog doboša kod Meinharda i iste godine nastupa na Obi’ Jenne koncertu za „Heimattage“ u Rotvajlu )velika manifestacija na otvorenom u Baden Virtembergu). Godina 2004. je godina kada odlazi na turneju sa Baden Virtemberškim omladinskim jazz bendom, preko Kine, Tajvana, Tajlanda, pa sve do Malezije. Te godine je počeo da studira bubnjeve na Visokoj školi za muziku u Lajpcigu u klasi profesora Heinricha Köbberlinga i priključuje se radu školskog Big Banda (sa kojim 2005. osvaja prvu nagradu na takmičenju nemačkih univerziteta). Iste godine se priključio i Bavarskom omladinskom jazz orkestru. Trenutno provodi puno vremena usavršavajući se na Konzervatorijumu u Amsterdamu.

Fedor Ruškuc
Rođen 1980. u Novom Sadu. Počeo je da uči violinu od svoje šeste godine. Nakon što se prebacio na kontrabas, nastavio je školovanje na muzičkoj akademiji u Gracu, u klasi profesora Wayna Darlinga, gde je 2002. godine diplomirao. Posle toga, je prešao u Keln i nastavio da studira kod profesora Dietera Manderscheida (Visoka škola za muziku), gde je diplomirao 2002. godine. Od 1999. godine redovno nastupa na Novosadskom jazz festivalu sa ansamblima Adama Klemma. Nastupao je i u sastavima svojih profesora sa Akademije u Gracu (Peter Kunsek i Andre Jeancartier). Bio je saradnik na majstorskoj školi u Vrnjačkoj Banji pod vođstvom Stjepka Guta, a učestvovao je i u radionicama kod Joe Labarbera, Niels H. O. Pedesena, Barre Phillipsa, Claudio Roditija i dr. Sarađivao je sa mnoštvom kolega iz cele Evrope i sveta. Sa kvintetom Magnusa Mehla 2006. godine je osvojio 1. nagradu na međunarodnom jazz takmičenju Getxo u Španiji i 2. nagradu na Hoeilaart jazz takmičenju u Belgiji. Nastupao na festivalima po Evropi i širom Rusije. Izdanja za Errabal Records sa Magnus Mehl kvintetom i Sonig Records sa bendom VERT I, a u okviru Novara Vert Remixes sa pijanistkinjom Galjom Vranešević. Član je Saveta Novosadskog jazz festivala.
.K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 0 7..