Srpsko narodno pozorište, 14 - 17. novembar 2007..
 

MANUEL DUNKEL QUARTET

Manuel Dunkel, tenor i sopran saksofon
Giorgos Kontrafouris, klavir
Ville Herrala, kontrabas
Jussi Lehtonen, bubnjevi

.Subota, 17. novembar 2007.........
Manuel Dunkel
Jedan od najdinamičnijih jazz sastava iz Finske, Manuel Dunkel Quartet, krase energični izraz, swing i snažna interakcija između muzičara. Stilistički, muzika ovog kvarteta oslanja se na nasleđe Johna Coltrana i McCoja Tynera, ali je kvartet uspeo da razvije svoj stil u ličnom i svežem pravcu. Muzika ovog kvarteta zasniva se na Dunkelovim kompozicijama, a na koncertima se obično nađe i neki jazz standard. Dunkel je bend oformio 2005. godine i od tada kvartet je nastupio na nekoliko jazz festivala u Finskoj kao što su jazz festival „Ylläs” i Aprilski jazz festival. Publika i kritičari hvale snagu, instrumentalnu veštinu i duh ovog kvarteta.
Njihov novi album „Darn That Dream” (KSJAZZ) izdat je u februaru 2007. godine i naišao je na veoma dobar prijem od strane publike i kritičara.
Saksofonista Manuel Dunkel (rođen 1971.) smatra se jednim od najsnažnijih glasova na Finskoj jazz sceni danas. Od svojih početaka u profesionalnoj muzici, početkom 1990-tih, bogati zvuk Dunkelovog saksofona i strastveno muziciranje nije prošlo nezapaženo u mnogim prilikama u Finskoj i u inostranstvu. Dunkel je bio član Umo jazz orkestra – profesionalni i vodeći big band u Finskoj – od 1994. godine. Vodio je i svoje bendove od kraja 1990-tih i izdao tri solo albuma. Pored rada sa sopstvenim sastavima, Dunkel je svirao i snimao kao član mnogih finskih vodećih bendova kao što su Jukka Perko & Hurmio orkestar, Ansambl Platypus i bend Jennija Robsona. Godine 1996. dobio je nagradu „Pekka Pöyry” za saksofon. Danas Dunkel predaje na jazz odseku Akademije Sibelius u Helsinkiju, u Finskoj, gde je i završio magistarske studije 2004. godine. Sarađivao je sa mnogim međunarodno poznatim muzičarima kao što su Paul Jackson, Rick Margitza, Eric Truffaz i Kenny Wheeler.

Giorgos Kontrafouris
Jazz pijanista i orguljaš Giorgos Kontrafouris rođen je 1967.godine u Atini u Grčkoj. Njegovo muziciranje karakteriše izuzetno poznavanje instumenta, odličan muzički ukus i vatrenost. Kontrafouris je izdao četiri solo albuma. Godine 2003. godine preselio se u Finsku da bi ubrzo postao jedan od najtraženijih pijanista u ovoj zemlji. Završio je magistarske studije na Akademiji Sibelius. Svirao je sa mnogim međunarodno poznatih jazz muzičara kao što su Eric Alexander, Arild Andersen, Lou Donaldson, Benny Golson i David Liebman.
Ville Herrala
Basista Ville Herrala (rođen 1979. godine) je jedan od najvažnijih basista u Finskoj. Njegov prvoklasni profesionalizam i zavidno vladanje instrumentom doneli su mu nastupe sa mnogim grupama u Finskoj kao što su Umo jazz orckstar i U-Street All Stars. Herrala je počeo studije na Akademiji Sibelius 2000. godine, a svirao je i sa muzičarima kao što su John Tchicai, Cuong Vu i Phil Markowitz.


Jussi Lehtonen
Bubnjar Jussi Lehtonen (rođen1976. godine) predstavlja jednu od vodećih figura finske scene danas. Finska javnost je primetila Lehtonena prvi put dok je svirao sa uspešnim bendom U-Street All Stars. Njegov stil karakterišu intenzivna energija i swing. Stekao je magistarsku diplomu na jazz odseku Akademije Sibelius 2005. godine. Kao prvoklasni i mnogostrani muzičar, Lehtonen je tražen kako u Finskoj tako i u inostranstvu. Sarađivao je sa brojnim muzičarima kao što su Teemu Viinikainen, Jukkis Uotila, Randy Brecker i Tim Hagans.
.K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 0 7..