Srpsko narodno pozorište, 14 - 17. novembar 2007..
 

BOI AKIH TRIO

Monica Akihary, vokal
Niels Brouwer, gitara
Bart Fermie, udaraljke

.Četvrtak, 15. novembar 2007.........
Monica Akihary
Privlačna mešavina virtuoznosti, očaravajućih melodija, inventivnih struktura i koloritnih ritmova.
Kada su Monica Akihary i Niels Brouwer osnovali Boi Akih, ideja je bila da se formira grupa koja izvodi muziku na granici world, jazz, imprivizovane i savremene muzike. Pošto Monikini koreni sežu do Indonezije ona koristi jezik svojih predaka sa ostrva Haraku za reči pesama, ali kada se radi o melodiji i ritmu ona i Niels su pravi globalisti. Monica i Niels se ne plaše neuobičajenih kombinacija. Njih dvoje upijaju sve što se čini muzički zanimljivo. Muzička komunikacija između Monike Akihary i Nielsa Brouwera je jednistvena. Nielsov snažan osećaj za ritam obuhvata čitavu skalu različitih raspoloženja i lestvica; on čak ponekad zvuči kao udarački instrument (gamelan...), te sve ovo skupa sa njegovom neverovatnom brzinom i kreativnošću u melodiji zaista oduzima dah. Monikin topao i izražajan glas stvara intiman univerzum u okviru milozvučnog ritma. U njenom glasu ima toliko energije i srca i toliko dubine. Monica je izuzetan vokalni umetnik čije pesme direktno dopiru do duše slušalaca. Boi Akih stvaraju veoma originalnu vrstu muzike sa ličnom atmosferom. Za njihove nastupe uživo kažu da oduzimaju dah opisujući ih kao strastvene i neodoljive. Njihov novi projekat Yalelol vodi vas kroz muzički predeo inspirisan Yalelolom, likom ne-fizičkog bića.
„U njihovoj kombinaciji evropske, indijske i indonežanske kulture sa jedne strane i jazza sa druge, Boi Akih imaju jedinstveni zvuk i ton neponovljiv na sadašnjoj savremenoj sceni. Monica Akihary sublimira, šarmira i očarava svojim glasom.” (Citizen Jazz, 2004, France)
„Afrika je Azija je Evropa”. „Velike ovacije iz publike – i vašem kritičaru se to dopalo. Sjaj ovog bisera više ništa ne zaklanja.” (Süddeutsche Zeitung, 2005)
„Pun lirskih momenata i bogatstva punog različitih nijansi, muzičko iskustvo izuzetne umetnosti.” (Jazzeit).
„Boi Akih je band svetskog ugleda. Odvažno, uzbudljivo i lirično”. (De Volkskrant, 2005)
Posle njenog albuma „Uwa I” iz 2004. godine snimljenog sa kvartetom za Enju, pevačica Monica Akihary je ovaj put predstavila svoj bend „Boi Akih“ (Princeza Akih) u čistom duetu. „2004. smo počeli da radimo koncerte sa materijalom sa albuma Uwa I u duetu - kaže ona - Kada je Matthias Winckelmann čuo snimak jednog od ovih koncerata istog trenutka je bio ubeđen da treba da snimimo album kao duet. Ideja nam je bila sve privlačnija i privlačnija i od 2005. godine zaista smo posvetili svu svoju pažnju izvođenju u duetu”. Monikin partner u životu i muzici je Holandski virtuoz na gitari Niels Brouwer, zanimljivi kompozitor i fascinantni imporvizator koji je napisao muziku za njihov novi album. Po poreklu Molučanka (Molučka ostrva, deo Malajskog arhpelaga) a rođena u Holandiji, Monica Akihary je studirala vajarstvo u Slikarskoj školi u Amsterdamu i na Umetničkoj akademiji u Džakarti (Indonezija). Više voli da peva na maternjem jeziku svog oca, jeziku sa ostrva Haruku. Ovaj jezik ima meke vokale i melodične slogove koji savršeno pristaje njenom tamnom, toplom glasu i improvizacijskom pristupu i pruža ovoj pevačici „tako puno slobode u muzičkom izrazu”. Niels i Monica su ovaj jezik integrisali u svoj veoma karakterističan muzički stil koji svoje korene nalazi u indonežanskoj (gamelanskoj, javanskoj), južno indijskoj i evropskoj klasičnoj muzici i jazzu. To je egzotični amalgam začinjen indijskim ritmovima i živahnim improvizacijama, „čudna kombinacija jazza - kako kaže Monica - možemo reći neki novi jazz”. Yalelol (ne-fizičko biće), Akiharin peti album, koristi mnoge uzore od indonežanske dang dang dut muzike i Hindu ritma i bluesa, arapske ritmove, zapadno afričke pesme itd. Očaravajući glas Monike Akihari vodi nas u neki novi svet suptilnih osećanja i jarkih boja koji se još uvek razvija. Ona je izuzetan vokalni umetnik čije pesme nalaze direktan put ka duši slušalaca. U časopisu Business Day Gwen Ansell piše: „Vokal, ne pevačica, je najbolji termin za Akihary; njen glas se slatko njiše – ali i uzdiže i nasrće, sketuje i šapuće.” Neverovatna kombinacija tehničkih veština i uzbudljivih melodija, Boi Akih Duet, kao od šale povezuje jednostavno i kompleksno, stvarajući jednistvo koje je istovremeno duboko osećajno i odvažno inovativno. „Tragamo za sopstvenim zvukom - kaže jedno od njih - To je NAŠ glas, ne samo Monikim glas nego i glas načina na koji Niel svira gitaru”.


Niels Brouwer
Zanimljivi kompozitor, aranžer, gitarista i fascinantni improvizator Niels Brouwer rođen je 1966. godine u Holandiji. Diplomirao je na Amsterdamskom konzervatorijumu. Dok je studirao jazz na Konzervatorijumu, Niels se zainteresovao za ne-zapadnjačku muziku, što je dovelo do toga da se priključi afričkoj grupi Ayakata (koju predvodi Ojea, bivši basista Fele Kutija). Sa vokalnom umetnicom Monikom Akihary 1995. godine pokreće grupu Boi Akih. Njih dvoje objavljuju svoj prvi album „Boi Akih” 1997. godine, a drugi - „Above the Clouds, Among the Roots” izlazi 2000. godine. Niels izučava južno-indijsku klasičnu muziku u Bangaloru 2002. godine, što je imalo veliki uticaj na CD „Uwa I“, album koji su Boi Akih snimili za Enja Records 2004. Gwen Ansell iz časopisa „Business Day” je napisao: „Brouwer je virtuozan gitarsita, a dirljive melodije koje piše... prelepo...”
Woolf (Concerto) je napisao o albumu: „rezultat su devet kompozicija, punih lirike i bogatstva različitih nijansi, muzičko iskustvo izuzetne umetnosti”.
Bart Fermie
Bart Fermie je učio kubanske i brazilske udaraljke u Njujorku, Havani i Amsterdamu. Njegov je zvuk eklektičan i odslikava njegova trenutna traganja po širokom spektru stilova perkusije. Gostovao je i snimao ili nastupao na televiziji sa više od 90 umetnika i bendova, svirajući pop, brazilsku, kubansku, jazz, flamenko world music, jazz-rock i latino jazz muziku.
Fermie je nastupao sa Randijem Crawfordom i Georgom Dukom i išao na evropsku turneju sa Orkestrom Radio Danske pod dirigentskom palicom Marie Schneider u kojem su nastupali i Ivan Lins i Toots Thielemans pored mnogih drugih. U proteklih dvadeset godina Fermie je gostovao po pozorišnim dvoranama i festivalima širom Evrope, Sjedinjenih Država i Holandskih Antila.

.K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 0 7..