Srpsko narodno pozorište, 14 - 17. novembar 2007..
.FESTIVAL OTVARA MILIVOJE MIĆA MARKOVIĆSreda, 14. novembar 2007.
Srpsko narodno pozorište - Velika sala - 20:00
  . Milivoje Mića Marković
Milivoje Mića Marković, klarinetista, tenor i alt saksofonista, kompozitor i aranžer
U Beograd dolazi 1957. godine i nakon položene audicije postaje član Udruženja džez muzičara Beograda. Započinje studije prava i paralelno nastavlja školovanje u muzičkoj školi „Josip Slavenski“, gde je diplomirao 1959. godine, u klasi prof. Franje Partlića. Iste godine usledili su prvi nastupi Miće Markovića kao klarinetiste sa Velikim džez orkestrom „Branko Krsmanović“, koji je vodio Milan Kotlić. Tokom narednih godina, sve do 1962. godine, kada je otišao u Nemačku, aktivno svira na beogradskoj džez sceni. Počinje da nastupa na igrankama u Zemunu gde svira sa Mirkom Šoucom, i po prvi put uzima u ruke tenor saksofon, da bi 1960. godine napravio prve snimke za Radio Beograd, sa pijanistom Vasom Beloševićem. Iste godine postaje stalni član Malog zabavnog ansambla koji vodi Mirko Šouc, sa kojim u dva navrata nastupa na Bledskom džez festivalu. Tu ima i prvi međunarodni džem sešn sa Herbom Gelerom, Janom Vroblevskim i Džimijem Pratom.
Tokom trogodišnjeg boravka u Nemačkoj nastupa po američkim klubovima i tu konačno dolazi do svog prvog saksofona. Vraća se u Beograd i (1965) odlazi na prvo gostovanje u Sovjetski Savez, kao član Plavog ansambla, sa kojim će narednih godina odsvirati oko 500 koncerata. 1968. odlazi na studije u Grac gde diplomira na Odseku za džez Visoke škole za muziku. Tih godina u dva navrata svira na Džez festivalu u Montreu (Švajcarska) prvi put sa ansamblom „Stari tračeri“, a drugi put sa Korni grupom i trubačem Petrom Ugrinom. Diplomski rad iz predmeta kompozicija arhiviran u manuskriptu na Akademiji, snimljen je kao prva kompozicija na A strani orkestra Mani Plancer (Mani Plantzer) iz Švajcarske.
1980. godine postaje stalni član Džez orkestra Radio televizije Beograd. Iste godine sa Stjepkom Gutom osniva Marković-Gut sekstet sa kojim tokom narednih pet godina nastupa na nizu evropskih džez festivala: Northsea u Hagu, Midelheim u Belgiji, na festivalima u Italiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Turskoj, Grčkoj, Mađarskoj i Rumuniji, te na turnejama po Belgiji i Holandiji, kao i na koncertima po celoj SFRJ. Za pet godina rada sekstet je snimio pet samostalnih LP-a od kojih je jedan (pod nazivom „Message from Belgrade“) snimljen za evropsko tržište, za izdavačku kuću „Timeless Records“ iz Holandije. Ta izdavačka kuća izdala je i kasetu na kojoj je sa jedne strane grupa Messengers Arta Blekija, a sa druge strane materijal seksteta. Nastup na Northsea džez festivalu bio je jedan od najuspešnijih u karijeri. Časopis TROUW piše: „Veoma iznenađujući bio je doprinos saksofoniste Miće Markovića... Sa svojim bi bap sekstetom skinuo je zvezde s neba...“. 1987. godine, kao prvi džez kompozitor u svetu, izabran je za predsednika SOKOJ-a (Saveza organizacija kompozitora Jugoslavije) i tu dužnost obavljao je dve godine. Tokom narednih godina postavljen je za dirigenta Džez orkestra RTB. Nakon odlaska u penziju (1995) nastavlja sa aktivnim muziciranjem i sa Milošem Petrovićem osniva „M&P South Quartet“ etno-džez orijentacije sa kojim snima dva CDa – „The Past Continuos“ i „Balkan Midnight“. Držao je klasu saksofona i klarineta na muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu. Tokom karijere stekao je više nagrada i priznanja. 2001-2004. godine bio je Predsednik Udruženja kompozitora Srbije. Član Odbora Beogradskog jazz festivala.
.K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 0 7..