Srpsko narodno pozorište, 12 - 15. novembar 2008..

EAST AFFAIR

Jura Wajda, cimbalo
Kim Efert, gitara
Mirek Pyschny, kahon, udaraljke
Fedor Ruškuc, kontrabas


Najveće iznenađenje prve večeri, zgodni, veliki i veoma jaki East Affair. Dolaze iz centralne Evrope (Srbije, Poljske, Nemačke i Češke). Sa jazz beckgroundom i lokalnim repertoarom njihovih zemalja, pretstavljaju zavodljivi spoj istoka i zapada. U središtu sastava je cimbalo sa svojim magičnim improvizacijama. Ostali instrumenti-gitara, dupli bas i perkusije su takođe očaravajući. Grupa u sebi spaja swing, inovativnost, harizmu. Veče se završava sa Fidan, mešavinom bluza, turske muzike, klasičnog uticaja i bistrog prelepog glasa Esre Dafidan. Prelepi univerzum, poetika i katarza prate ovo muzičko putovanje.
.Sreda, 12. novembar 2008.........
Jura Wajda

Rođen 1975. godine u Opavi (Češkoj). Prve muzičke korake načinio je folklornom muzikom. Kao svirač cimbala (Hackbrett) započinje osvaja muzički svet. Od 1989-1995. apsolvent je na Državnom konzervatorijumu u Ostravi - na odseku klasične kompozicije kod prof. Gasparovicove. 3 godine je bio angažovan u različitim bendovima.
Od 1999-2005. student na odseku džez klavir na Visokoj muzičkoj školi u Kelnu kod prof. F. Wunsch-a. Danas je saradnik u Jura Wajda Quartett-u, Cologne Jazz Orchestra, Five Spots. Svira sa Claudiusom Valkom, Prof. Billom Dobinsom, Prof. Henningom Bergom i Lacom Decijem. Takođe se bavi i šansonom (Margaux und Die Banditen) i irskom muzikom (Finnengan). Radio filmsku muziku („Toerm“, „Die Schauspielrin“, „ 4Uhr 48 Venussian Tabutasco“...) a sa R. Stawarzom i R. Kliewitzom se pojavio na 4. filmskom festivalu u Glewitzu, sa muzikom za film „General“. Trenutno živi u Kelnu.


Kim Efert
Apsolvent je studija za Jazz gitaru i muzičku pedagogiju na visokoj muzičkoj školi u Kelnu (Musikhochschule Köln). Poznat po svojim experimentima, razvio je prepoznatljivi i individualni muzički svet. U njegove aktuelne internacionalne projekte spadaju Sepiasonic, The Sideburns, East Affair i Turbo Pascale. Povremeno nastupa sa Carlos-om del Junco-m kanarskim sviračem usne harmonike. Možemo ga čuti sa muzičarima poput: Arve Henriksen, Mike Herting, Claudio Puntin, Bob Mintzer, Michael Küttner, Frank Gratkowski, Henning Berg, Bill Ramsey, Jean Warland, Georg Ruby, Klaus der Geiger, Ramesh Shotham, Willem-Breuker-Kollektief kao i Big Band sastavima (Cologne Contemporary Jazz Orchestra, Blue Art Orchestra) kao i sa velikanima pop muzike Clueso, Fools Garden, Leann Rimes, Annett Louisan. Snimao je za televiziijske i radio emisije (ARD, RTL, WDR, DLF, RBB) i izdavao muziku sa Dieter-om Falk, Mike Herting, Claudio-m Puntin. Svirao je na koncertima u Kazahstanu, USA, Spaniji, Francuskoj, Austriji, Švajcarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Holandiji, Belgiji i Lixemburgu. Takođe je i profesor i docent za gitaru i ansambl.
Mirek Pyschny
Mirek Pyschny je član svetski poznate kelnske muzičke formacije SCHAEL SICK BRASS BAND. Na Jazz Festivalu u Avignon-u 2006 izabran je za najboljeg instrumentalistu i osvojio javnu nagradu (nagrada grada Avignon). Njegovo snažno i intuitivno sviranje je velika prednost za bend. Mirek je perfekcionist, uvek traga za boljim rešenjem.


Fedor Ruškuc
Rođen 1980. u Novom Sadu. Počeo je da uči violinu od svoje šeste godine. Nakon što se prebacio na kontrabas, nastavio je školovanje na muzičkoj akademiji u Gracu, u klasi profesora Wayna Darlinga, gde je 2002. godine diplomirao. Posle toga, je prešao u Keln i nastavio da studira kod profesora Dietera Manderscheida (Visoka škola za muziku), gde je diplomirao. Od 1999. godine redovno nastupa na Novosadskom jazz festivalu sa ansamblima Adama Klemma. Nastupao je i u sastavima svojih profesora sa Akademije u Gracu (Peter Kunsek i Andre Jeancartier). Bio je saradnik na majstorskoj školi u Vrnjačkoj Banji pod vođstvom Stjepka Guta, a učestvovao je i u radionicama kod Joe Labarbera, Niels H. O. Pedesena, Barre Phillipsa, Claudio Roditija i dr. Sarađivao je sa mnoštvom kolega iz cele Evrope i sveta. Sa kvintetom Magnusa Mehla 2006. godine je osvojio 1. nagradu na međunarodnom jazz takmičenju Getxo u Španiji i 2. nagradu na Hoeilaart jazz takmičenju u Belgiji. Nastupao na festivalima po Evropi i širom Rusije. Izdanja za Errabal Records sa Magnus Mehl kvintetom i Sonig Records sa bendom VERT I, a u okviru Novara Vert Remixes sa pijanistkinjom Galjom Vranešević. Član je Saveta Novosadskog jazz festivala.
.K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 0 8..