Srpsko narodno pozorište, 12 - 15. novembar 2008..
  NUKeLEUS

Sami Vasileios Amiris, klavir
Ioannis Stavropulos, bubnjevi
Periklis Trivolis, kontrabas
.Petak, 14. novembar 2008.........
Sami Vasileios Amiris

Sami - Vasileios Amiris (ili Sami, kako ga svi zovu), rođen je i odrastao u Solunu. Njegov prvi susret sa muzikom odigrao se u ranom detinjstvu, preko Panagiotisa Moralisa. Kasnije je pohađao „Anatolia College” višu školu u Solunu, gde je imao punu stipendiju tokom celih studija, i dobio nagradu za odličan uspeh iz engleskog jezika kada je diplomirao. Istovremeno, nastavio je da uči muziku kod gospođe Matthaiou.
Studirao je matematiku na Univerzitetu Krita, istovremeno se usavršavajući na studijama u Atini. Istovremeno, uči klavir kod profesora Dimitrija Toufexisa, međunarodno poznatog pijaniste i dirigenta, koji je bivši student i profesor sa Julliarda. Učestvovao je na brojnim koncertima i seminarima iz skoro svih grana muzike: klasična, jazz, elektronska, tradicionalne muzike sveta, itd. bilo kao aktivni član ili u publici. Uzimao je časove iz kompozicije kod profesora Theodora Antonioua, doktora Athanasiosa Zervasa, i jazz klavira kod međunarodno priznatog jazz pijaniste Mala Waldrona.
On je pijanista gradskog Big Benda opštine Atine, pod vođstvom Yiannisa Terezakisa. Bio je i pijanista u bivšem Ansamblu savremene muzike opštine Atine, orkestra „Improelectronics”, koji se specijalizovao za savremenu eksperimentalnu elektronsku muziku, kao i Atinskog jazz orkestara, koji su svi pod dirigentskom palicom doktora Zervasa. Nastupao je u značajnim muzičkim dvoranama, kao što su Atinska koncertna dvorana, Solunska koncertna dvorana, koncertna dvorana „Phillipos Nakas”, concertna dvorana „Athena” na Atinskom konzervatorijumu umetnosti, itd. kao i u raznim koncertnim dvoranama i jazz klubovima širom sveta.
Bio je predavač na projektu „Pannonian Bridge” 2007, u sklopu Novosadskog jazz festivala, najznačajnije jazz manifestacije u Novom Sadu, pored predavača Seana McGowana, Vladimira Samardžića i Amara Češljara.
U julu 2008, bio je profesor klavira na šestoj Međunarodnoj letnjoj jazz akademiji čiji je domaćin bio Jonski univerzitet na Krfu od 18. do 24. jula 2008, zajedno sa umetnicima kao što su Chico Freeman, Ron McClure, Richard Smith, Mark Murphy, Francesco Buzzuro, Jari Perkiomaki, Vasilis Rakopoulos, Dimos Dimitriadis i Jukkis Uotila. Pozornicu je delio sa najznačajnijim umetnicima grčke jazz scene, kao i velikim umetnicima međunarodne jazz scene kao što su Rex Richardson, Marko Đorđevic, Juliet Kelly, Reiner Witzel, itd.
Tokom prve nedelje prvog Grčkog bubnjarskog kampa, na kojem je uzeo učešća, delio je binu sa Domom Famularom, Thomasom Langom i Jeffom Bowdenom, a tokom drugog kampa, na kojem je bio i vođa house banda, svirao je sa Davidom Garibaldijem, Walfredom Reyesom i ponovo Domom Famularom.
Sa jazz klavirskim triom „Nukeleus”, koji je naišao na veliko odobravanje kritike, pojavio se na Muse festivalu u Atini 2006, nastupivši trećeg dana kada je svirao i jazz velikan Dave Hollan i njegov kvintet. Nastupao je sa većim brojem grupa svih veličina i muzičkih pravaca, bilo kao član benda sa ljudima kao što su Antonis Ladopoulos (Megaro Gyzi festival 2008. u Santoriniju), Takis Paterelis (Muse festival - Ianos), Nick Kapilidis (2007 Atinski jazz festival, 2007 Durres jazz i etno festival), Antonis Ladopoulos, Vasilis Rakopoulos, Yiotis Kiourtsoglou, Yiannis Floros, Lefteris Christofis itd, ali i deleći poziciju vođe, kao što je slučaj sa duetom „Energy”, sa izuzetnim bubnjarem Zachom Pinakoulakisom, triom „Cover Charge” sa Zachom Pinakoulakisom i Odysseasom Konstantinopoulosom na basu, itd. Nastupio je na koncertu održanom u okviru seminara sa Yiotisom Kiourtsoglouom i Zachom Pinakoulakisom, koji se bavio savremenom jazz i fusion scenom. Učestvovao je i u ličnom debi albumu Y. Kiourtsogloua „Hapopsis”.
Danas, redovno nastupa sa klavirskim triom „Nukeleus”, zajedno sa Yiannisom Stavropoulosom na bubnjevima i Periklisom Trivolisom na basu. Trio, osim toga što predstavlja autonoman, aktivan muzički organizam sam po sebi, veoma je tražen kao ritam sekcija značajnih umetnika atinske muzičke scene.
On takođe nastavlja svoju dvanaestogodišnju saradnju sa Zachom Pinakoulakisom u njegovom klavirskom triu. Nezavisno sarađuje sa nekima od najznačajnijih muzičara na atinskoj sceni, uključujući Takisa Paterelisa, Nicka Kapilidisa, Yiannisa Florosa, itd. kao i sa raznim muzičarima širom sveta, kao što su vrhunski kubanski muzičari Enrique „Kiki” Bu i Manuel Orza.
Što se tiče pedagoškog rada, on ima puno uspešnih đaka. Ljudi koji su učili kod njega trenutno studiraju ili su već diplomirali na nekim od vodećih univerziteta kako u Grčkoj tako i van nje (SAD, UK, Holandija, itd.).
Sami veruje u aktivno uključivanje matematičke logike kroz proces organizacije muzičkih materijala, bilo da se radi o ritamskom ili tonskom materijalu. Takođe je puno radio na organizaciji procesa tonskog materijala uopšte, posebno atonalne muzike, kao i ritmičke organizacije muzike, poliritamsko i ritamsko grupisanje.
Trenutno živi i radi u Atini. Predaje u muzičkoj školi „Muse”. Takođe radi i kao profesor na jazz odseku Helensko-Američkog univerziteta. (www.myspace.com/samiamiris)


Ioannis Stavropulos

Rođen u Atini, Yiannis je bio stipendista Berklee koledža. Svirao je i snimao je sa raznorodnim umetnicima kao što su pijanisti Chris Jacob, Aydin Essen, George Kontrafouris, Vassilis Tsambropoulos, saksofonisti Jim Odgren, Andy Sheppard i Dimitri Vasilakis, basisti Hector Oliveira, Xavier Padilla, Jack Kulp, Yotis Kiourktsoglou i George Fakanas. Bio je istaknuti solista na prvom međunarodnom „extreme” bubnjarskom kampu u Atini, uz Doma Famularoa, Thomasa Langa, Jeffa Bowdena i S. Dorizasa.
Aktivan je i kao kompozitor muzike XX v. Njegova dela izvedena su na moskovskom konzervatorijumu „Čajkovski”, u Atinskom Mjuzikholu, itd. Svirao je klasične perkusije kao član Evropskog omladinskog orkestra, pod vođstvom Claudija Abbadoa.
Trenutno je umetnički direktor Moderne muzičke škole (atinski ogranak), i profesor na jazz odseku Helensko-Američkog univerziteta. Takođe, nastupa i sa izuzetnim jazz triom „Nukeleus” u kojem su pijanista Sami Amiris i basista Periklis Trivolis. Takođe učestvuje u projektima sa Antonisom Ladopoulosom, Marizaom Koch, kubanskim majstorima Enriqueom „Kikijem” Buom i Manuelom Orzom, itd. Kao član benda pojavio se na velikom broju festivala širom sveta, uključujući Ameriku, Evropu, itd. Podršku dobija od bubnjarskih palica Vic Firth i istambulskih Mehmet činela.

Periklis Trivolis

Rođen u Atini, Periklis započinje studije u atinskoj muzičkoj školi „Nakas” 1992, a nastavlja usavršavanje na Berklee koledžu za muziku, gde studira jazz kompoziciju i akustični bas od 1998. do 2001. godine. Sve od tada on je jedan od najaktivnijih basista grčke muzičke scene, a redovno svira i van Grčke. Spisak saradnji obuhvata Nukeleus, Antonis Ladopoulos Quartet, Nikos Kapilidis i The Jazz Utopia, i mnoge druge.
Profesor je na jazz odseku Helensko-Američkog univerziteta.

.K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 0 8..