Srpsko narodno pozorište, 12 - 15. novembar 2008..
  TAKE 6

Claude McKnight, vokal
Mark Kibble, vokal
Joey Kibble, vokal
David Thomas, vokal
Christian Dentley, vokal
Alvin Chea, vokal
.Petak, 14. novembar 2008.........
TAKE 6
A cappella jazz grupa poznata kao Take 6 nije samo naslednik bogate tradicije grupa doo-wopa i gospela iz pedesetih godina, nego i lider drugog talasa jazz i pop vokalnih grupa koje su se pojavile devedesetih godina prošlog veka. Sa takvim značajnim nasleđem u svojim temeljima, ovi višestruki dobitnici nagrade GRAMMY nastavljaju da gledaju i kreću se unapred dok se pred nama odvija prva dekada XXI veka. Priča o Take 6 počinje 1980. godine na Koledžu Oakwood u Hantsvilu, država Alabama, kada je brucoš Claude V. McKnight III formirao kvartet poznat kao Gentlemen’s Estate Club. Kada je tenor Mark Kibble čuo grupu kako proba u – od svih mesta – toaletu u kampusu, pridružio im se i popeo se na binu sa njima još isto veče. Mervyn Warren se pridružio ubrzo potom a grupa je nakratko uzela ime Alliance. Nastupali su u lokalnim crkvama i studentskom gradu nekoliko narednih godina, uz česte promene sastava pošto su stari članovi završavali studije a novi glasovi pristizali na koledž da ih zamene. Posle koledža, grupa je potpisala ugovor sa izdavačkom kućom Warner Brothers 1987. godine i promenila ime u Take 6. Njihov debi album pod istim nazivom, izdat naredne godine, dobio je dve nagrade GRAMMY i zauzeo mesto među prvih deset na Billboardovim listama za Savremeni jazz i Savremenu duhovnu muziku.
Gospel zvuk bogat harmonijom i swingom ove grupe privukao je mnogo pažnje, a grupa je nastavila da snima i nastupa sa mnogim jazz zvezdama, među kojima su i Quincy Jones, Ella Fitzgerald i Stevie Wonder.
Album So Much 2 Say iz 1990. postigao je sličan uspeh, popevši se na drugo mesto Billboardove liste Savremenog jazza i osvojivši GRAMMY za najbolji savremeni gospel album. Warren je napustio grupu godinu dana kasnije da bi se posvetio producentskoj karijeri. Zamenio ga je Joey Kibble, Markov mlađi brat.
Grupa je svom čisto a cappella zvuku dodala instrumente počev od prazničnog izdanja He Is Christmas iz 1991. godine. Ovaj album im donosi još jednu nagradu GRAMMY, ovaj put za Najbolju jazz vokalnu interpretaciju. Ostatak decenije se nastavlja nizom sjajnih albuma: Join the Band (1994), Brothers (1996), So Cool (1998) i drugi praznični album, We Wish You a Merry Christmas (1999). Join the Band i Brothers su oba ovenčana GRAMMY nagradom.
Godine 2000, Take 6 izdaje album uživo i kolekciju best-of, posle kojih dolazi Beautiful World 2002. Grupa napušta Warner Brothers posle ovog albuma i pokreće svoju izdavačku kuću Take 6. Prvi poduhvat u ovom novom poslu bio je izdanje Feels Good, iz 2006.
Take 6 se sa albumom The Standard pridružuje izdavačkoj kući Heads Up International u avgustu 2008. godine. Na njemu gostuju velikani R&B-ja kao što su  Aaron Neville i Brian McKnight (Claudov brat), kao i jazz veterani kao što su George Benson, Al Jarreau i Jon Hendricks. „Dok pevamo tekstove koji uvek odslikavaju naša duhovna i moralna uverenja, ono što je zaista u srži svega je jazz vokalni sastav,” kaže Dave Thomas, član sastava Take 6 od 1985. „Tako da smo odlučili da uradimo jedan album jazz standarda, koji će ostati kao jazz vokalni album za sva vremena.”
McKnight stoji iza ambiciozne tvrdnje: „U svaki projekat uđemo sa rečima da će biti najbolji,” kaže on. „Barem najbolji koji smo do tada uradili, a u zavisnosti od koncepta ili žanra on može biti i najbolji koji je iko uradio. Kada pokrenemo projekat ili zakoračimo u novu fazu naše karijere, ne bojimo se da kažemo, ‘Hej, hajde da pomeramo planine.’”

Claude V. McKnight III
Claude je rođen 1962. u Bruklinu, Njujork.. Bio je prvi od četvorice sinova (slede Fred, Mike i Brian). Odrastao je u Bafalu, Njujork, gde je stekao i svoje prve muzičke uzore, od kojih je najznačajniji bio njegov deda (Fred Willis Sr.) koji je bio upravnik hora u njihovoj crkvi. U njegova najranija muzička sećanja spadaju probe na koje je odlazio sa mamom petko uveče, gde je imao mogućnost da uči deonice, harmonizuje i gleda dedu kao vodi hor. U četvrtom razredu je počeo da učiti trombon, ali mu je bio suviše glomazan kao četvtraku! Ipak, sviranje na trombonu omogućilo mu je da istrenira „uho” za ono čime će se baviti u budućnosti.. Svirao je trombon tokom srednje škole. Posle prve godine sa porodicom se preselio  Orlado, na Floridu, gde je nastavio da peva u horu. Tada, jedan od njegovih ciljeva je bio da svira u bendu Tonight Show sa Docom Severinsonom! Pošto je uspešno igrao lpšarku u školi, u jedom momentu je mroao da odluči da li će s ebaviti sportom ili muzikom. Odabrao je  da se upiše na „Oakwood” koledž u Hantsvilu, koji nije bio  poznat ni po muzici, niti  po sportu. Za vreme prve godine studija okupio je kvartet  koji je pevao uglavnom harmonije u takozvanom  barbershop stilu. Legendarna priča kaže kako je Mark Kibble ušao u kupatilo gde je ova grupa vežbala i pridružio im se kao peti u bendu. Zatim im se pridružio i Mervyn Warren, učinivši grupu sekstetom. Već tada su znali da rad enešto posebno. Tokom godina, ljudi su dolazili i odlazili iz grupe, ali 1985. godine grupa uglavnom ima istu postavu, osim Joeja Kibbla koji je zamenio Mervyna Warrena 1991. godine. Pored toga što je pokrenuo grupu Take 6, bavi se producentskim radom, pisanjem i pozajmljivanjem glasa, pošto je nedavno potpisao ugovor za ICM.
Mark Winston Kibble
Mark Winston Kibble je rođen Bronksu, Njujork. Rano detinjstvo je proveo u Hemstedu, Bridžportu, Bostonu i do 1970-te u Bafalu, gde je proveo veći deo detinjstva. Tamo se upoznao sa Claudom McKnightom. Može se reći da se većina muzičkih uticaja na njeg ostvarila u Bafalu, gde je mu je otac bio pastor veoma muzički orijentisane crkve. 1976 se preselio u Nešvil. Uskoro je otišao školu „Oakwood”. Tamo se upoznao sa Mervynom Warrenom i počeo da radi sa njim, ali i sa drugima na muzičkim projektima. To ga je i odvelo do čuvene probe koje su se održavale u kupatilu „Oakwood” koledža 1980, gde sam se opet susreo sa Claudom. Igrao je ragbi, softbol i košarku u Bafalu, a tome je dodao ping-pong i trčanje kad sam stigao na akademiju „Oakwood ”. Bavim se i bodibildingom, i sada je to njegova glavna potpora ako nije u mogućnosti da se bavi nekim drugim sportom. Dok sam studirao, bavio sam se elektrikom sa deda-stricem Alfredom koji bio električar u školi. I dalje voli da se bavim stvarima za koje je potrebna ova veština. Elektronika u kombinaciji sa muzičkom veštinom rezulturala je osnivanjem studija za snimanje, nad kojimvlasništo deli sa bratom Joejem. Studio „Vertical Sound” je mesto gde Take 6 radi neke od svojih projekata i gde se Joey i njego brat bave i drugim projektima.
U svetu muzike, bio je producent i učesnik u mnogim projektima (gospel grupa Virtue, Donnie McClurkin, Angie Winans, CeCe Winans, Judah Generation of Mt. Zion Baptist Church in Nashville, grupa njegove supruge Sherrie, Epiphany i Addae) Često sa Joejem  radi na projektima drugih umetnika, kao što su Allen & Allen i Ben Tankard. Sarađuje i sa Davidom Thomasom. Radi i kao aranžeri i vokalni instruktor za The Backstreet Boys. Svestrani  Mark Kibble smatra svojih najznačajnijim ulogama ulogu oca Chloe' i Ryana (rođeni '95 i '97) i supruga moje žene Sherrie.

Joey Kibble
Joey je rođen u Bafalu, država Njujork, 1971. godine. Pošto je živeo u Bafalu nekoliko godina, porodica se seli u Nešvil. Većinu svog života je proveo na Američkom Jugu i u njegovoj ukolini (Alabama, Tenesi) sve dok nije napustio dom da bi završio poslednje dve godine srednje škole na pensilvanijskoj akademiji „Pine Forge”. Posle „Oakwood” koledža u Hantsvilu, Alabama, Joey se pridružio grupi Take 6. Godine 1997, Joey se oženio ljubavlju svog života, Karimom Trotter (iz grupe Virtue), koja mu je podarila prvo dete, Karly Joelle Kibble 23. juna 2005. godine. Joey se oseća pozvanim u službu sedam sveštenika koji su postali poznati po svom pisanju pesama, fizičkoj kondiciji, vokalnoj disciplini, govorima, pisanju knjiga, braku, i predvodništvu. Diplomirao na Oakwood” koledž.

David Thomas
David je rođen u Bruklinu, Njujork od oca Clauda i majke Jocelyn Thomas. David se preselio u Hantsvil, država Alabama, sa svojom porodicom kada je njegov otac odlučio da prihvati nameštenje na „Oakwood” koledžu. Pohađa akademiju „Oakwood” 12 godina. Dok je pohađao Univerzitet Alabame, gde je studirao za hemijskog inženjera, pozvan je da se pridruži grupi „Alliance” koja je ubrzo postala Take 6. David je vičan muzičar i producnet/kompozitor. Bio je producent albuma mnogih umetnika od Haydena do Backstreet Boysa. Ali mu ipak njegova porodica predstavlja najveće postignuće. Oženjen je Marlom Thomas, sa kojom ima troje divne dece Moniece, Lexi, i DJ. Davida, a Marla se bavi i uzgojem šampionskih velikih danskih doga, a dele i duboku ljubav prema Bogu.

Cedric Carl Dent (Christian Dentley)
Rođen u Detroitu, Mičigen, Cedrik je počeo da uzima privatne časove klavira sa 6 godina, a da izučava teoriju muzike sa 14. Ima diplome sa Mičigenskog univerziteta (vokalno muzičko obrazovanje, 1985), Univerzitata Alabame (magistratura iz teorije muzike/aranžmana, 1987) i Univerziteta u Marilandu (Doktroska titula iz teorije muzike 1997). Godine 2004, Dr. Dent je postavljen za Geier gostujućeg profesora na Državnom unverzitetu Srednjeg Tenesija (Murfreesboro), gde dobija stalno mesto 2005. Kao često pozivan gostujući profesor, Dr. Dent je držao predavanja na Univerzitetu St.Tome u Minesoti (2004), Državnom univerzitetu Winston-Salem (2003), Kalifornijskom univerzitetu, Irvine (2001), i bio na poziciji profesora sa počasnom titulom „Roy Acuff Chair of Excellence” na katedri za Kreativne umetnosti na državnom univerzitetu „Austin Peay” (Klarksvil, 1999). Iste godine, bio je domaćin muzičke edukativne serije za decu (5-8 razred) pod nazivom „Muzika za moje uši” na državnoj javnoj televiziji Nešvila (WDCN). Njegovo interesovanje iz oblasti istraživanja obuhvataju istorijski i harmonijski razovj crne gospel muzike, i aranžman i interpretacija u vokalnim jazz grupama. Njegova doktorska disertacija prati tragove harmonijskog razvoja pevačke tradicije crnačkih verskih kvarteta. Kao bariton vokalista, aranžer i producent, Dr. Dent je član grupe TAKE 6, koja je do sada izdala jedanaest albuma za Warner Brothers Records. Jedna od njih je dostigla prodaju kojom je zaslužila naslov platinaste ploče (1.000.000 prodatih kopija) a tri su zaslužile zlato. Sa deset Grammy nagrada za njihov rad, TAKE 6 ima i tu čast da je najčešće nominovana vokalna grupa u istoriji Grammy nagrade! Godine 1992, Dr. Dent je dobio Grammy nagradu za svoj aranžman number “O Thou that Tellest Good Tidings to Zion”, sa Stevijem Wonderom, sa CD-a, “Handel`s Messiah: A Soulful Celebration”. Među ostalim proznanjima za kreativno zalaganje doktora Denta su dve nominacije za Grammy, dve nominacije za nagradu Dove i dve nagrade za savremeni A Cappella Album (CARA). Dr. Dent živi na Mount Džuliet, u Tenesiju (predgrađe Našvila) sa svojom suprugom Beverly, i sinom Cedricom Carlom, juniorom.

Alvin “Vinnie” Chea
Alvin “Vinnie” Chea je rođen u San Francisku, država Kalifornija, 1967. godine. Završio je „Oakwood” koledž, sa diplomom iz dva predmeta – engleskog jezika i komunikacija. Kao veteran u muzičkoj industriji već više od 20 godina, njegov je vokal do sada mogao da se čuje na velikom broju filmske muzike i albuma. Pozajmljuje svoj glas i na većem broju televizijskih i radio reklama. Kao osnivač i član „super grupe” Take 6 koja je do sada osvojila čak 10 Grammy® nagrada, obišao je svet, a ta iskustva deli sa čitaocima svoje mesečne kolumne koja izlazi na Take6.com. Tokom njihove dvadesetogodišnje istorije, pored toga što su postali najčešće nominovan R&B, gospel, ili jazz vokalni sastav u istoriji Grammy® nagrade, Take 6 je dobio i nekoliko značajnih priynanja muzičke industrije. Pošto je objavio svoju prvu knjigu, BassLines, (može se naći online na take6.com/basslines), bilo mu je drago da pomogne pokretanje Odeljenja za izdavaštvo Take 6  firme „Take 6 Entertainment”. On planira da objavi nastavak svoje knjige pod naslovom Mo' BassLines (planirano za leto '08.) Alvin, ponosni otac troje divne dece - Channing, Braxtona, i Alvina “Cola”- živi na Vest Hilsu, Kalifornija, a trenutno je na doktorskim studijama iz oblasti Prava u industriji zabave.


All Photos by Antony Scarlati

.K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 0 8..