Četvrtak, 18. novembar 2010.
 
 
DAVID FRIEDMAN TAMBOUR TRIO
David Friedman, vibrafon
Peter Weniger, saksofon
Pepe Berns, kontrabas
 
David Friedman
Peter Weniger
Pepe Berns
David Friedman
Američki vibrafonista Dejvid Fridman neosporno spada među najuglednije izvođače ovog instrumenta. Neiscrpna izražajna snaga njegove muzike manifestuje se na bezbrojnim koncertima i snimanjima sa umetnicima kao što su Leonard Bernstajn, Bobi Mek Ferin, Vajne Šorter, Džordž Benson ili Joko Ono. Svetski ugled u oblasti pedagoškog rada stekao je kao rukovodilac džez-odeljenja na Akademiji umetnosti u Berlinu.
Projekat Tambour spojio ga je sa muzičarima koji spadaju u evropsku elitu, tenor saksofonistom Peterom Venigerom i basistom Pepe Bernsom.
Fridman je 50-ih i 60-ih godina studirao bubnjeve i ksilofon i završio je Juilliard School of Music. Osim toga učio je kod Tedija Čarlesa i Hal Overtona.
   
Peter Weniger
Peter Veniger je rođen 1964. u Hamburgu. Spada u spektakularne saksofoniste međunarodne džez scene. Ovaj izuzetni umetnik studirao je na Muzičkoj akademiji u Hamburgu, koje je završio 1984. godine. Nastavio je studije u Kelnu i završava ih 1992. godine sa najboljom ocenom („summa cum laude“). Veniger je dobitnik mnogobrojnih nagrada. Do danas je objavio 9 CD-a. Svirao je sa Hubertom Nusom, Konradom Hervigom, Džonom Aberkrombijem, Rufusom Rajdom, Adamom Nusbaumom, Davidom Libmanom, Karlom Alenom, Denisom Ervinom, Džonom Šrederom, Džefom Hamiltonom, Kristijanom Rejmondom, Lin Seatonom, Robom Pronkom i sa Metropol-Orkesterom.
Od zimskog semestra 1999/2000. Peter Veniger radi na Umetničkoj akademiji u Berlinu kao profesor.
   
Pepe Berns
Pepe Berns je rođen 1966. godine. Iza sebe ima dvadesetogodišnju karijeru. Sarađujući sa značajnim muzičarima iz Nemačke, ali i inostranstva, kao što su: Vudi Šev, Beni Bejli, Čarli Bird, Art Farmer, Gari Barton, Jasper van’t Hof ili Kris Poter, stekao je ne samo iskustvo, već je postao i stilski svestran umetnik. Pepe Berns studirao je Jazz-kontrabas na Akademiji umetnosti u Kelnu. Još za vreme studija bio je povremeno član poznatih grupa. Od 1992-1994. živeo je u Americi i studirao u Los Anđelesu kod Čarlija Hadena (California Institute Of Fine Arts) i u Njujorku na Manhattan School Of Music kod Harvija Švarca i Marije Šnajder.
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 0.