Petak, 19. novembar 2010.
 
 
MATILDA LEKO & BAND
Matilda Leko, vokal
Nikola Stanošević, klavir
Stefan Thaler, kontrabas
Dušan Novakov, bubnjevi
 
Matilda Leko
Nikola Stanošević
Stefan Thaler
Dušan Novakov
Matilda Leko
Matilda Leko (Novi Sad/Beč)
Matildini muzičiki izleti počinju u njenom ranom detinjstvu. Dolazeći iz muzički obdarene porodice (njena baka i mama su izvrsne pevačice narodne muzike, autodidakti) Matilda je rano počela da igra i da peva, kasnije da imitira raznorazne pevače pop-a i soul-a, da bi konačno preko blues-a pronašla jazz i ujedno sa tim, za nju najveću slobodu muzičkog izražavanja. Želevši da se obrazuje u tom žanru, Matilda 1998 upisuje Jazz akademiju u Beču, gde je provela jedan deo detinjstva sa svojim roditeljima, koju završava 2002. godine i odmah potom dobija mesto docenta na Prayner Konservatoriumu u Beču – Jazz pevanje. Skrenuvši vrlo brzo pažnju na sebe, zbog velikog talenta i muzikalnosti, Matilda je posle kratkog vremena okupila oko sebe vrhunske muzičare bečke jazz scene, kao sto su: Alegre Correa, Reinhard Micko, Ronaldo Sagioratto, Georg Breinschmid, Karl Sayer, Christian Havel, Joschi Schneeberger... Kasnije upoznaje Harri Stojku, poznatog austrijskog gipsy gitaristu, koji je odmah angažuje za trogodišnju turneju i snimanje CD-a. Posle nekoliko godina bavljenja jazz muzikom, Matilda pronalazi svoje korene i počinje da fuzionira tradicionalnu muziku i ritmove balkana sa jazz-om. Njen pojam „world music“ je bio rođen. 2004. osniva Matilda Leko & Band, sa kojom ima i uspeha na prvom Balkan Fever Festivalu u Beču. Autentičnost benda je njena konstelacija iz različitih oblasti sveta. Ronaldo Sagioratto iz Brazila na e-bass-u, Dušan Novakov, bubnjevi, Sabri Tulug Tirpan, klavir i Alexandar Vladigeroff, truba. Nekoliko godina kasnije to su bili Uwe Urbanowski, Wolfgang Puschnig, Paul Urbanek, Oliver Gattringer, Bertl Mayer, Nikola Stanoševic, Milan Nikolić, itd. Ostavši verna jazz-u, Matildini nastupi sadrže celu paletu tog velikog muzičkog žanra, a to je: mainstream jazz (swing, be-bop), blues, gospel, soul, funk, bossa nova i samba, world music, modern jazz, balkan... Matildina  karakteristika je njena svestranost i ekspresivnost. Ona prolazi i prelazi granice konvencionalnog shvatanja muzike i pronalazi svoj sopstveni „sound“. Nastupi: Porgy & Bess u Beču, Joe Zawinul’s Birdland, Gipsy Festival Beč, Sziget Festival (Hu), Festival Angers (Fr), razni festivali u Nemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Švajcarskoj, itd. Matilda je takođe učestvovala u pojedinim dokumentarnim filmovima i raznim pozorišnim predstavama za koje je komponovala i muziku .
Projekti: Matilda Leko & Band; Duo sa gitaristom Thiemo Kirberg (A. C. Jobim); Zig Zag World Music
Nikola Stanošević
Odrastao je u muzičkoj porodici, pa budući da ga je muzika pratila od najranijeg detinjstva, nije bilo neobično što je verlo rano pokazao interesovanje i talenat za muziku. Sa 7 godina je upisao Nižu muzičku školu (odsek klavir). Godine 1995. upisuje Srednju muzičku školu u Kragujevcu (instrumentalni odsek - klavir), koju je završio 1999. godine, sa odličnim uspehomi  vrlo dobrim rezultatima na raznim takmičenjima. U to vreme, osim klasične muzike, on pokazuje i veliki interes za jazz muziku. U periodu 2000-2004, za vreme studiranja na Bruckner Konzervatorijumu u Lincu, postiže veliki napredak i nastupa sa različitim bendovima (jazz, pop, rok, klasična muzika) i  performerima (koncerti, pozorišta, mjuzikl). Njegovi nastupi će se proširiti u Austriji i Nemačkoj, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Ukrajini … Završava Master studije na Konzervatorijumu u Beču (jazz odsek) i ima veoma aktivnu ulogu kao „sideman“ u raznim formacijama. Nastupa po džez klubovima u Beču i drugim mestima u Austriji. kao i sirom Evrope (Češka, Slovačka, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Portugalija). Ovo uključuje nastupa na festivalima, pozorištima i klubovima.
Stefan Thaler
Rođen je 21. 07. 1972. u Volfsbergu, Austrija
Obrazovanje: 1991-1995: studira kontrabas i bas gitaru na Konzervatorijumu u Klagenfurtu kod Ullija Langthalera. 1995-1999: studira na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu (Holandija) kod Hein van de Geijna (jazz), i Roelofa Meijera (klasilčna muzika), uz mnoge druge gostujuće profesore. Radionice kod umetnika kao što su: John Patitucci, Jimmy Haslip, Bob Mintzer, Avishai Cohen, Barry Harris, David Friesen. 2000: završava studije kontrabasa (jazz)
Koncerti: Sa muzičarima kao što su: Barry Harris, Klaus Paier, Martin Lubenov, Richard Galliano, Flip Philipp, John Ruocco, Wolfgang Puschnig, Karlheinz Milkin, Madita, Primus Sitter.... Vodi sopstvenu grupu: thaBoom.
Festivali: Sziget Budimpešta, Jazzfestival Hilversum, Sfinks festival Antverp, ITunes festival Berlin, Rio Locco festival Tuluz, Part of World & Roots festival London, Akkoredeon festival Beč….
Saradnja na CD-ima: Klaus Paier Accordeon Project, Caroline de Rooij, Chateau Haag, Flip Philipp, Madita, Martin Lubenov, Willi Landl, Sonja Kleindienst....
Kompozicije i aranžmani: za Carolin de Rooij Group, Funkomat, The Christmasband, Vox, Akzent (vokalna muzika).
Kompozicija i produkcija: Jingles für Radio Agora (Klagenfurt).
2005. osniva sopstvenu izdavačku kuću: thaBoom Records.
Nagrade: Dobitnik nagrade za jazz u Kastelfidardu (Italija) sa Accordeon Project i Hilversum nagradu za jazz sa Caroline de Rooij Quartetom, kao i austrijsku nagradu za world music sa Martinom Lubenovim.
Dušan Novakov
Rođen je 1970. godine u Pančevu.
1986-1988 posećuje međunarodni jazz seminar u Grožnjanu (pod upravom Reggija Workmana)
1989-1998 studira na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, Austrija; diplomira na jazz odseku
1996-1997 studira na Akademiji umetnosti u Roterdamu
Saradnja: Mark Murphy, Oliver Lake, George cables, Michelle Hendricks, Toninio Horta, Dusko Gojkovic, Valery Ponomarev, Andi Bey, bread Lealy, Karl Ratzer, Timna Brauer, Elias Meiri ensemble, Fernando Correa, Fritz Pauer, big band Graz, Frank Lacy, Gregory Porter, Paul Zauner, Andy Middleton...
Od 1991. Nastupa sa različitim međunarodnim ansamblima u jazz klubovima i festivalima u SAD, Kini, Južnoj Africi, Izraelu, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, bivšoj Jugoslaviji, Estoniji, Poljskoj, Holandiji, itd.
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 0.