GLAVNI KONCERTNI PROGRAM - Srpsko narodno pozorište - sreda, 16. novembar 2011.
VLADIMIR KOSTADINOVIĆ NEW YORK QUARTET
JAKA KOPAČ, alt saksofon
DANNY GRISSETT, klavir
VICENTE ARCHER, kontrabas
VLADIMIR KOSTADINOVIĆ, bubnjevi
JAKA KOPAČ
Jaka Kopač je počeo da svira alt saksofon kada je imao 14 godina. Već sa 16, počinje da uzima časove saksofona u Zagrebu, kod Saše Nestorovića (npr. Zagrebački kvartet saksofona). Sa 18 Jaka počinje da studira saksofon kod Karheinz Miklina na Univerzitetu za muziku u Gracu, i kao rezultat, jedan od njegovih profesora, trubač Stjepko Gut, ga odvodi u Njujork da sluša lokalne jamove i da se upozna sa američkim muzičarima. To je bio početak, za kojim je usledilo nekoliko poseta Njujorku, gde je Jaka imao privatne časove kod npr. Bradforda Lealija, Vincenta Herringa, Miguela Zenona, Jaleela Shawa i Johna Percella.
Sa 22 Jaka odlazi u Pariz na audiciju za Muzički koledž Berklee, gde je dobio stipendiju u iznosu od 40 000€ za četiri godine. Pošto bi troškovi i pored toga bili suviše veliki da bi Jaka mogao da studira na Berkliju, morao je da se odrekne svog sna o studijama u Americi. Posle toga, čuo je reči pohvale za Akademiju Sibelius u Finskoj od nekolicine muzičara iz Evrope, sa posebnim pohvalama za jazz odsek. Jaka je prvi put došao na Akademiju Sibelius kao student na razmeni na zimu 2006. godine. Zatim je, sledeće jeseni, počeo da studira na master programu jazz odseka. Master diplomu je stekao na proleće 2009.
Tokom svoje karijere, Jaka je svirao sa raznim ansamblima i big bendovima, npr. European Youth Jazz Orchestra, European Movement Jazz Orchestra, New York University Big Band, RTV Big Band Slovenija, HMG Big Band (Zagreb-Grac), The Fool Cool Jazz Orchestra (Slovenija), Grac Big Band, Sibis Big Band (Helsinki), Igor Lunder Group (Zagrebački kvartet saksofona) i Outi Tarkiainen Nonet . Sarađivao je na zajedničkim projektima sa muzičarima kao što su: Jonathan Blake, Jimmy Owens, Dack Hammond, Duško Gojković, Boško Petrović, George Garzone, Lennie Pickett i Primož Grašič. Jaka je takođe nastupao u važnijim evropskim jazz klubovima, kao što su UMO jazz klub i Storyville (Helsinki), Jazz House (Kopenhagen), Porgy & Bess and Birdland (Beč). Pored toga, nastupao je na koncertima kao član različitih ansambala na primer u Kini, Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Finskoj, Danskoj i Švedskoj.
DANNY GRISSETT
Poreklom iz Los Anđelesa, Kalifornija, pijanista/kompozitor Denny Grissett je relativno nov dodatak njujorške jazz scene. Počeo je da svira klavir sa pet godina, a klasično obrazovanje započinje sa šest. Danny je nastavio da uči klasični klavir tokom srednje škole i koledža, stekavši bečelor diplomu iz muzičkog obrazovanja 1998, a sve to vreme je razvijao ljubav prema jazzu. Svoju ljubav prema jazzu je nastavio da neguje na postdiplomskim studijama, stekavši master diplomu iz jazz izvođenja na akademiji Cal Arts 2000, i završivši svoje studije na prestižnom Institutu „Thelonious Monk” 2001. Tamo je studirao kod jazz majstora kao što su Barry Harris, Herbie Hancock, Terence Blanchard, Kenny Barron, Bobby Watson, Jimmy Heath i Carl Allen.
U isto vreme, počeo je da se afirmiše na jazz sceni Los Anđelesa sledeći savete jednog od svojih mentora, bubnjara Billija Higginsa. Počeo je češće da nastupa sa istaknutim lokalnim umetnicima i umetnicima na gostovanjima kao što su Billy Higgins, George Coleman, Jackie McLean i Ralph Moore. Godine 2002. pridružio se bubnjaru Roju McCurdiju u triju u kojem svira i John Heard (basista koji je ranije bio u trijima Ahmada Jamala i Oscara Petersona.) Neprocenjivo vreme provedeno sa Heardom i McCurdijem, česti nastupi u klubovima, razgovori o muzici i njujorškoj sceni, pokazali su se važnim za Grissettovu rastuću želju da se preseli na istok.
U leto 2003. Danny se seli u Njujork, i u roku od nekoliko meseci po njegovom dolasku, postaje sajdmen izbora za umetnike kao što su Vincent Herring i Vanessa Rubin. Možemo ga čuti na Mr. Wizard i Ends and Means Vincenta Herringa za High Note, i Live at the Bird’s Eye. Bio je i član kvinteta Toma Harrella protekle 4 godine, pojavljujući se na poslednja dva izdanja ovog velikog trubača - Light On (2007) i Prana Dance (2008).
2006. Danny debituje kao vođa benda sa svojim prvim materijalom Promise snimljenim za Criss Cross Jazz, debi koji je Allmusic.com nazvao “…izuzetan, i lako jedan od najboljih debija 2006. godine.” Njegov drugi album u trio formaciji Encounters izašao je naredne godine i nastavio da privlači pažnju kolega, ljubitelja muzike i kritičara podjednako. Grissett je nastupao u bendovima muzičara kao što su Nicholas Payton, Steve Wilson, Buster Williams, Russell Malone i, u poslednje vreme, Jeremy Pelt. Bavio se i studijskim radom, snimajući sa već pomenutim Peltom, kao i sa Jimmijem Greenom, Lageom Lundom i Tomom Harrellom. Danny nastavlja da se pojavljuje na međunarodnoj sceni na jazz festivalima i klubovima u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Japanu, Južnoj Africi, Kolumbiji i mnogim gradovima SAD-a. Nastupao je sa takvim velikanima kao što su Freddie Hubbard, Benny Golson, The Mingus Big Band, Marcus Strickland, Steve Nelson i Louis Hayes. U maju 2009. je izašao Dennijev dugo očekivani treći album Form.
VICENTE ARCHER
Vicente je rođen u Vudstoku, država Njujorku, gde je prihvatio bogato kulturno-umetničko nasleđe ovog istorijskog grada slušajući lokalne velikane jazza kao što su Dave Holland, Jimmy Cobb i Jack DeJohnette, između ostalih. Muzičku karijeru je započeo na gitari kada je imao šesnaest godina prvenstveno kao samouk, učeći sa roditeljskih ploča Wesa Montgomerija i Georga Bensona. Tokom ovih godina počeo je da gradi reputaciju svirajući u području doline Hadson od Albanija do Njujorka sa raznim ansamblima. Po završetku srednje škole, Vincente je primljen na Konzervatorijum Nove Engleske (NEC) u Bostonu, gde je završio studije jazza. Neki od njegovih profesora su bili guitarista Gene Bertoncini, saksofonista Jerry Bergonzi i čarobnjak latino/jazz klavira Danilo Perez. Posle prve godine na NEC-u, Vicente se prebacio na bostonski Univerzitet „Northeastern” gde je prešao sa gitare na akustični bas.
Godinu dana pošto se prebacio na bas, moćni saksofonista Donald Harrison, dugogodišnji šampion koji je otkrio mnoge mlade talente, pozvao je Vincentea da se priključi njegovoj grupi. Donald je imao tako visoko mišljenje o Vincenteovom umeću da ga je upotrebio na svom izdanju za Impulse!, Free to Be. Dok je još bio na koledžu, Vincente je počeo da nastupa u triju Erica Reeda. Pošto je stekao poslovnu diplomu iz menadžmenta informacionim sistemima i poslovnog menadžmenta 2000. godine, Vincente se preselio u Njujork, gde je ubrzo počeo da nastupa i gostuje sa muzičarima kao što su Kenny Garrett, Terence Blanchard, Tom Harrell, Freddie Hubbard, Marlena Shaw, Deborah Cox, Louis Hayes, Curtis Fuller, Mark Whitfield, Roy Haynes, Geri Allen, Stanley Jordan, Karrin Allyson, Wycliffe Gordon, Stefon Harris, Janis Siegel, Lewis Nash, Carl Allen i The Lincoln Center Jazz Orchestra sa Wyntonom Marsalisom, između ostalih.
Vicente Archer se probija kao jedan od novijih značajnih bas muzičara današnjice. Trenutno deli svoje vreme između bendova Roberta Glaspera i Nicholasa Paytona.
VLADIMIR KOSTADINOVIĆ
Vladimir Kostadinović je nagrađivani bubnjar (Tuscia in Jazz 2008, takmičenje Jimmy Woode), kompozitor i aranžer, odrastao u rodnom gradu Kovinu. Započeo je muzičko obrazovanje sa sedam godina kada je počeo da uči klasičnu harmoniku. Počinje da svira bubnjeve sa jedanaest godina kada je dobio svoj prvi komplet bubnjeva od brata Srđana. Bubnjevi su oduvek bili njegova prava ljubav i želeo je da se bavi njima, strastveno. Vladimir zauzima visoko mesto među bubnjarima koji su dovoljno vešti i imaju dovoljno znanja da mogu da sviraju različite muzičke stilove, kao vođa benda ili u bendovima drugih muzičara. U avgustu 2009. pozvan je da nastupi sa majstorom orgulja Tonijem Monacom. Vladimir je osnovao i sopstveni kvartet u kojem sviraju Jimmy Greene, Danny Grissett i Matt Brewer, a koji svira njegove autorske kompozicije. Godine 2009, odlazi u studio u Njujorku sa svojim novim bendom i snima svoj prvi CD  „COURSE OF EVENTS”. Imao je čast da deli binu sa muzičarima kao što su: Tony Monaco, Chris Potter, Danny Grissett, Jonathan Powell, Kiyoshi Kitagawa, Andy Middleton, Kevin Glasgow, Paul Kirby, Jimmy Greene, Matt Brewer, Rob Bargad, Duško Gojković, Renato Chicco, Fritz Pauer, Oliver Kent, Harry Sokal, Herwig Gradischig, Chris Jefferson, Eddi Palermo, Flavio Boltro, Stjepko Gut...
OBRAZOVANJE: Završio je osnovnu i srednju muzičku školu u Beogradu i maturirao na jezz odseku za bubnjeve u klasi profesora  Miroslava Karlovića. Posle srednje muzičke škole Vladimir se upisuje na Univerzitet za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu. 2009. godine magistrira sa počastima u klasi profesora Howarda Thomasa Curtisa. "Kod ovog velikog čoveka i profesora, od kojeg sam mnogo naučio, značajno sam usavršio izvođačke veštine i muzički jezik."
NAGRADE: Najbolji bubnjar - Tuscia in jazz 2008 Jimmy Woode takmičenje. Profesori i žiri: Kenny Barron, Francisco Mela, Kiyoshi Kitagawa, Shawn Monteiro, Eddi Palermo, Karl Potter, Rick Margitza, Tony Monaco, Ray Mantilla, Flavio Boltro, Giorgio Rosciglione, Gege Munari.
RADIONICE: Učestvovao je na radionicama muzičara kao što su Kenny Barron, Jeff "Tain" Watts, Joey Calderrazzo, Kurt Rosenwinkel, Scott Coley, Jerry Bergonzi, Billy Hart, John Hollambeck, Ron McClure, Trilok Gurtu, Horazio Hernandez, Dennis Irvin, Jonathan Blake, Rodney Holmes.
FESTIVALI: Vladimir je svirao na mnogim eminentnim festivalima u SAD-u, Škotskoj, Nemačkkoj, Holandiji, Austriji, Italiji, Slovačkoj, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj... Nastupi u pozorišnim produkcijama: Narodno pozorište u Gracu „Schauspielhaus” i „Volkstheater” u Beču.
Big bendovi/grupe: Bob Mintzer, Peter Helbozheimer, Steve Gut, Sigi Feigl ...
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 1.