GLAVNI KONCERTNI PROGRAM - Srpsko narodno pozorište - subota, 19. novembar 2011.
JD WALTER & TRIO
JD WALTER, vokal
NIKOLA STANOŠEVIĆ, klavir
FEDOR RUŠKUC, kontrabas
DUŠAN NOVAKOV, bubnjevi
JD WALTER
JD Walter je jazz pevač – čistunac i inovator. Iako njegov stil porede sa mnogim vokalnim Titanima, u istom dahu se njegov glas karakteriše kao njegov osobni, te je postao jedinstven fenomen na muzičkoj sceni. Poštovan i hvaljen od strane velikih savremenika iz muzičkog sveta, JD je delio binu i snimao sa mnogim legendarnim umetnicima. Za sada ima 5 snimljenih albuma. „Sirens in the C-House”, „Clear Day”, u saradnji sa muzičkim majstorom Davom Liebmanom, „Dedicated to You”, „2Bass, a Face and a Little Skin” i „Live in Portugal”. JD je bio gost na mnogim CD-ima, i član je benda pijaniste Orrina Evansa Luvpka, sa 2 izdanja za Imani Records, a može se čuti i na 3 numere na najnovijem izdanju bubnjara Seana Jonesa, „Kaleidoscope”, za Mack Avenue Records. JD je nastupao na velikom broju američkih festivala i klubova, kao i na brojnim festivalima u Evropi, na Bliskom Istoku i Centralnoj Americi, a u Rusiji je gostovao više od 25 puta, nastupajući u preko 100 gradova. JD je tražen i kao kliničar u školama i na univerzitetima. Nastupao je više puta na klinikama za Nacionalnu akademiju za dikografsku umetnost i nauku, Nacionalnu konferenciju muzičkih pedagoga, i predavao na prestižnom konzervatorijumu Sebelius u Helsinkiju, Finska, kao i na „Jazz Palau De Valencia” u Španiji, Univerzitetu Severnog Teksasa (pozvan da se vrati kao prvi ikada vokalni izvođač u seriji predavanja ove institucije), kao i na Moskovskom konzervatorijumu i Kazanskom muzičkom konzervatorijumu u Rusiji. JD je stalni deo muzičke scene Njujorka, nastupajući na takvim mestima kao što su Lincoln Center, The Jazz Standard, The Jazz Gallery, Joe's Pub, The Tribeca Performing Arts Center, Sweet Rhythm, Smoke, a može se često videti i u čuvenom 55 Bar-u. Takođe je ranije bio zaposlen na Umetničkom univerzitetu u Filadelfiji, Pensilvanija, a trenutno živi u Njujorku, predaje u muzičkoj školi „Aaron Copeland”, u okviru koledža „The New School”, dok se može čuti u vodećim jazz klubovima i manifestacijama.
NIKOLA STANOŠEVIĆ
Odrastao je u muzičkoj porodici, pa budući da ga je muzika pratila od najranijeg detinjstva, nije bilo neobično što je vrlo rano pokazao interesovanje i talenat za muziku. Sa 7 godina je upisao Nižu muzičku školu (odsek klavir). Godine 1995. upisuje Srednju muzičku školu u Kragujevcu (instrumentalni odsek - klavir), koju je završio 1999. godine, sa odličnim uspehomi  vrlo dobrim rezultatima na raznim takmičenjima. U to vreme, osim klasične muzike, on pokazuje i veliki interes za jazz muziku. U periodu 2000-2004, za vreme studiranja na Bruckner Konzervatorijumu u Lincu, postiže veliki napredak i nastupa sa različitim bendovima (jazz, pop, rok, klasična muzika) i  performerima (koncerti, pozorišta, mjuzikl). Njegovi nastupi će se proširiti u Austriji i Nemačkoj, Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Ukrajini … Završava Master studije na Konzervatorijumu u Beču (jazz odsek) i ima veoma aktivnu ulogu kao „sideman“ u raznim formacijama. Nastupa po džez klubovima u Beču i drugim mestima u Austriji. kao i sirom Evrope (Češka, Slovačka, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina, Portugalija). Ovo uključuje nastupe na festivalima, u pozorištima i klubovima.
FEDOR RUŠKUC
Rođen u Novom Sadu 1980. godine, prvi kontakt sa muzikom ima u šestoj godini života. Posle završene niže muzičke škole svirajući violinu, menja instrument i srednju školu završava na kontrabasu. Posle muzičke škole „Isidor Bajić” odlazi na studije prvo u Grac (1999), a posle u Keln (2002) gde je diplomirao jazz kontrabas 2005. Dobitnik je brojnih nagrada što sa raznim ansamblima što pojedinačnih, od kojih mu je najdraža ona za najboljeg basistu na takmičenju „Jimmy Woody Award 2008”. Nastupa širom Evrope i u Rusiji, a može se čuti na više od petnaest izdanja sa raznim sastavima. Sa grupom „East Affair” 2010. godine učestvuje i u filmu WDR televizije „Global Lokal”. Sarađivao je između ostalih sa: Keith Copeland-om, Dennis Rowland-om, Vert-om, Adam Klemm-om, Uwe Plath-om i mnogim drugima. Stalni je član Ferenc i Magnus Mehl Quintet-a (FUMMQ) kao i kvinteta Magnusa Mehla, zatim East Affair-a i East West European Jazz Orchestra TWINS 2010. Od proleća 2010. vratio se u Novi Sad gde živi i radi. Član je saveta Novosadskog jazz festivala i diriguje big bendom Jazz Omladine Novog Sada.
DUŠAN NOVAKOV
Rođen je 1970. godine u Pančevu.
1986-1988 posećuje međunarodni jazz seminar u Grožnjanu (pod upravom Reggija Workmana)
1989-1998 studira na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, Austrija; diplomira na jazz odseku
1996-1997 studira na Akademiji umetnosti u Roterdamu
Saradnja: Mark Murphy, Oliver Lake, George cables, Michelle Hendricks, Toninio Horta, Dusko Gojkovic, Valery Ponomarev, Andi Bey, bread Lealy, Karl Ratzer, Timna Brauer, Elias Meiri ensemble, Fernando Correa, Fritz Pauer, big band Graz, Frank Lacy, Gregory Porter, Paul Zauner, Andy Middleton...
Od 1991. Nastupa sa različitim međunarodnim ansamblima u jazz klubovima i festivalima u SAD, Kini, Južnoj Africi, Izraelu, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, bivšoj Jugoslaviji, Estoniji, Poljskoj, Holandiji, itd.
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 1.