GLAVNI KONCERTNI PROGRAM - Srpsko narodno pozorište - subota, 19. novembar 2011.
GONZALO RUBALCABA TRIO
GONZALO RUBALCABA, klavir
MATT BREWER, kontrabas
ERNESTO SIMPSON, bubnjevi

GONZALO RUBALCABA
Gonzalo Julio Gonzalez Fonseca je rođen 27. maja 1963. u post-revolucionarnoj Havani u muzičkoj porodici bogatoj tradicijama umetničke prošlosti ove zemlje. U detinjstvu, pored standardnog osnovnog obrazovanja, Gonzalo je upijao kubansko muzičko nasleđe iz nastajućeg okruženja preko ličnih kontakata u okviru porodice, najviše od oca, pijaniste Guillerma Rubalcabe i njegova dva brata (pijanista i basista) kao i od vodećih muzičara koji su bili česti gosti u njihovom domu: Frank Emilio, Peruchin, Felipe Dulzaides i drugi. Takođe je asimilirao, preko retkih i dragocenih ploča, melodije i stilove američkih jazz majstora 40-tih – 70-tih: Thelonius Monk, Bud Powell, Oscar Peterson među pijanistima; i instrumentalisti Charlie Parker, Dizzy Gillespie i Art Blakey. Gonzalo je voleo da lupa bubnjeve i na početku karijere učio je i klavir i bubnjeve. Uprkos raznolikosti koje mu je pružilo porodične okruženje, Gonzalovo formalno školovanje je ispočetka bilo isključivo klasično. Počeo je da uči na konzervatorijumu „Manuel Saumell” sa 9 godina, gde se konačno odlučio za klavir kao svoj glavni instrument. Prešao je u srednju školu na konzervatorijum „Amadeo Roldan” da bi kasnije stekao i diplomu iz muzičke kompozicije na Umetničkom institutu u Havani 1983.
U to vreme već je svirao po klubovima i muzičkim dvoranama u Havani. Gostovao je u Francuskoj i Africi sa bendom Orquesta Aragon 1980, a svoju grupu Grupo Projecto je predstavio na festivalu North Sea i Berlinskom festivalu 1985. Izdavačka kuća iz Havane Egrem Studios je bila njegov prvi muzički izdavač početkom i sredinom 80-tih, i ti diskovi, Inicio, album klavirskih soloa i Concierto Negro, još uvek su u prodaji. Od 1986. Gonzalo počinje da snima za kuću Messidor iz Frankfurta, Nemačka, i pod njihovom etiketom, sa svojim bendom Cuban Quartet,  izbacuje tri albuma koji veoma dobro ocenjeni: Mi Gran Pasion, Live in Havana i Giraldilla. Zahvaljujući snazi ova tri albuma, Gonzalo počinje da privlači pažnju međunarodne scene i 1986. slučajni susret u Havani sa basistom Charlie Hadenom privlači na njega pažnju predsednika Blue Note Recordsa, Bruca Lundvalla, i tako započinje saradnja prvo sa japanskom kućom Toshiba/EMI, a zatim i sa Blue Note u SAD-u, koja je iznedrila 14 diskova. (Vidi stranu sa diskografijom za kompletan spisak). U julu 1990, pojavio se kao gost iznenađenja na istorjiskom nastupu, koji se može čuti na CD-u Discovery sa Charlijem Hadenom i Paulom Motianom (bivši članovi trija Billa Evansa) na Jazz festivalu u Montreu, Švajcarska.
Dalji rad konačno je doneo Gonzalu i Latino Grammy za jazz album godine, Supernova, kao i Grammy za koprodukciju sa Charlijem Hadenom na albumu Nocturne, izdanje kubanskih i meksičkih bolera i balada za Verve. Gonzalo može da se pohvali sa 15 nominacija za Grammy, uključujući pet za jazz album godine, Rapsodia 1995, Antiguo i Inner Voyage 1999, Supernova 2002 i Avatar 2008. Među skorijim počastima, u junu 2001, Gonzalo je dobio nagradu „SFJAZZ Leaders Circle Laureate Award,” a 2002 je nastupa kao umetnik domaćin (Artist-in-Residence) na Jazz festivalu u Montrealu zajedno sa Chuchom Valdezom.
Gonzalo je svirao sa umetnicima kao što su: Dizzy Gillespie, Ignacio Berroa, Chick Corea, Al DiMeola, Herbie Hancock, Charlie Haden, Katia Labeque, Richard Galliano, Francisco Cepsedes, Tony Martinez, Issac Delgado, Juan Luis Guerra, Dave Holland, Chris Potter, Eric Harland, Dennis Chambers, Brian Bromberg, Ron Carter, Yosvany Terry, Matt Brewer, Mike Rodriguez, Marcus Gilmore, Pat Martino, Giovanni Hidalgo, John Patitucci, Jack DeJohnette, Joao Bosco, Eric Harland, Ivan Linz, i mnogi drugi.
Gonzalo i dalje svira po svetu kao solo pijanista u jazz i klasičnim postavkama, ali i kao vođa benda, uzimajući najbolje svetske muzičare da ga prate na koncertnim i klupskim angažmanima. Njegov aktivni repertoar nastavlja da se proširuje izvan čistog bopa, afro-kubanske muzike i drugih formi jazza ka svetu tradicionlnih kubanskih i meksičkih balada, bolera i kubanskih klasičnih dela. Razvio je svoj veoma osoben glas, izbegavajući tradicionalne muzičke klasifikacije današnjice. Njegova umetnost nastavlja da se razvija i crpi inspiraciju podjednako iz afro-kubanskog nasleđa i sveta oko nas. Naš Maestro će nastaviti da oblikuje i preoblikuje teme, forme i ritmove koji su mu dali inspiraciju za životno delo. U bilo kom idiomu da radi, njegove buduće muzičke kreacije biće melodične, ritmične, uzbudljive i nosiće u svojim izazovnim zapletima umetnikovu unutrašnju nameru da transformiše dnevne rutine naših života u nešto lepše i značajnije. Gonzalo se sada bavi produkcijom i snimanjem za svoju sopstvenu izdavačku i produkcijsku kuću 5Passion LLC, koju je osnovao 2010. Izašla je i prva Gonzalova ponuda pod ovom nezavisnom etiketom – album "Fé". Gonzalo sada planira da snimi novi album u trio postavci koji treba da izađe u decembru 2011. godine.
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 1.