GLAVNI KONCERTNI PROGRAM - Srpsko narodno pozorište - sreda, 16. novembar 2011.
TORSTEN GOODS & BAND
TORSTEN GOODS, gitara
JAN MISERRE, klavijature
CHRISTIAN VON KAPHENGST, bas
FELIX LEHRMANN, bubnjevi
TORSTEN GOODS
Međunarodna krtiitka je proglasila Torstena Goodsa za „novu silu na jazz sceni u usponu!” Ima samo 30 godina, odlične kritike gdegod je do sada nastupao, 4 objavljena albuma kao vođa benda, koncerte po Evropi, Aziji i SAD-u, i nominaciju za nagradu nemačkih muzičkih kritičara! Nije loš CV za jednog momka od „dvadeset i koju”!
Dok je još bio u srednjoj školi, pohađao je radionice koje su u Njujorku držali Jim Hall i John Scofield i uzimao časove kod virtuoza gypsy gitare Birelija Lagrenea u Strasburu. Kao dvadesetogodišnjak je otputovao u Njujork na stipendiji da studira na prestižnom koledžu „New School” Univerziteta Grada Njujorka gde je radio sa brilijantnim muzičarima Jackom Wilkinsom i Vicom Jurisom i nastupao sa gitarskim legendama kao što su, na primer, Les Paul i George Benson. Zahvaljujući Bensonovim savetima, Goods je razvio ne samo sjajnu gitarsku tehniku, nego i izuzetno osećajan i izražajan način pevanja, sa kojim se oseća kao riba u vodi kako u jazz tako i u pop registru.
Pevanje za renomiranu izdavačku kuću ACT Music 2006. na njegovom trećem albumu “Irish Heart”, otvorilo mu je mnoga vrata i Goods počinje da nastupa na prestižnim nemačkim festivalima kao što su Jazz Baltica i Leverkusener Jazztage, kao i na međunarodnim festivalima kao što je Jazz festival u Parizu i na mnogim jazz takmičenjima kao što su Međunarodno jazz takmičenje u Londonu, Evropska nagrada za gitaru u Drezdenu i „Thelonious Monk Jazz Guitar Competition” u Vašingtonu, gde je bio jedini učesnik iz Evrope koji je stigao u polufinale, gde je dobio priliku da svira pred žirijem u čijem sastavu su bili George Benson, Pat Martino i John Pizzarelli, između ostalih!
Sa svojim poslednjim albumom "1980", koji je izašao u septembru 2008, Goods je načinio još jedan korak u svojoj senzacionalnoj karijeri - proširivši polje svoje muzike, zvuči potpuno zrelo i svira gitaru sa neverovatnom sigurnošću i elegancijom. Sa adaptacijama izuzetnih pesama koje su 1980. napisali veliki umetnici kao što su, na primer, Freddy Mercury ili Billy Joel pored svojih kompozicija, Goods ide stazama takvih velikih jazz gitarista i pevača kao što su John Pizzarelli i Michael Bublé. Torsten Goods trenutno radi na svom petom studijskom albumu, koji se može očekivati 2012. godine.
JAN MISERRE
Jan Miserre je berlinski muzički producent i klavijaturista pop benda "The Baseballs". Stalno između turneja i studija, ovaj izuzetni pijanista i svestrani muzičar se veoma raduje što će svirati sa Torstenom – svojim dugogodišnjim prijateljem i „saučesnikom” u muzici.
CHRISTIAN VON KAPHENGST
Christian von Kaphengst je jedan od najzauzetijih basista i producenata u Nemačkoj i Evropi. Von Kaphengst je svirao sa muzičarima kao što su Randy Brecker, Nat Adderley, Mark Murphy, Roy Hargrove, Jiggs Whigham, Till Brönner, Jow Sample, Toots Thielemans, Peter Erskine, Bobby Shew i mnogi drugi.
FELIX LEHRMANN
Felix Lehrmann, 27, je jedan od najboljih bubnjara nemačke muzičke scene danas. Bubnjar međunarodnih zvezda kao što su Sarah Connor, Oceana, Bell Book i Candle i mnogih drugih, pravi je pop ekspert. Sa sopstvenim bendom "Felix Lehrmann´s Rimjob" on oživljava svoju duboku strast prema fusion-jazzu. (Albumrelease "Rimjob": Art Of Groove, 30.9.2011).
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 1.