GLAVNI KONCERTNI PROGRAM - Srpsko narodno pozorište - četvrtak, 17. novembar 2011.
EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE
ALAN SKIDMORE, tenor saksofon
GERD DUDEK, tenor & sopran saksofon
STAN SULZMANN, tenor & sopran saksofon
MATTHIAS SCHRIEFL, truba
JIRI STIVIN, flaute & alt saksofon
ROB van den BROECK, klavir
ALI HAURAND, kontrabas
CLARK TRACEY, bubnjevi
European Jazz Ensemble – 35. godišnjica 2011.
Muzika ovog Ansambla pod zajedničkim vođstvom ima jak afinitet kako prema tradiciji tako i prema obnovi i pozitivnim stremljenjima svih vremena, kroz suptilno poštovanje prema jazz istoriji, radi kreiranja idiosinkretičnog i aktuelnog načina izražavanja. Harizma, poruka i duhovnost su nedvojbeno deo iskustvene suštine ovih muzičara – što je i razlog zbog kojeg ne mogu i ne žele da slepo kopiraju ono što je bilo pre, nego su usmereni na to da pruže kontinuitet sa dahom jedinstvenosti. Ali Haurand, "Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres" (France 2005), je ušao u istoriju muzike kao basista i vođa benda European Jazz Ensemble.
ALAN SKIDMORE
Alan Skidmore je rođen u Londonu 1942. godine. Stekao je muzičko obrazovanje na Londonskom konzervatorijumu. Još kao mladić, već je svirao sa imenima kao što su John Mayall, Alexis Korner, Georgie Fame, Johnny Dankworth Orchestra, Stan Tracy Band i Ronnie Scott. U kasnijim godinama tu su Tubby Hayes, John Surman, Chris MacGregor's "Brotherhood of Breath", George Grunz "Concert Band", Eberhard Weber, Niels Henning Orsted Pedersen, Weather Report, Dave Holland i BBC Big Band u Londonu. Snimao je sa Herbijem Hancockom, Mikom Gibbsom, Mikom Westbrookom i osnovao SOS sa Johnom Surmanom. Kao gostujući solista svirao je u Hamburgu sa NDR big bendom, a od 1981. do 1984. sa WDR big bendom. Turneje sa Charlijem Wattsom odvele su ga put SAD-a i Evrope. Nastupao je sa bendom Colin Towns Mask Orchestra u dvorani „Queen Elizabeth Hall” u Londonu. Kada je predstavljao Englesku 1969. godine sa svojim kvintetom na međunarodnom Jazz festivalu u Montrou, osvojili su prvu nagradu medija, a Alan je proglašen za najboljeg solistu. Niz godina nagrada za tenor saksofonistu koju glasanjem dodeljuje "Melody Maker" odlazi njemu. Izdao je veći broj albuma kako na vinilu tako i na CD-ima sa muzičarima kao što su Chick Corea, George Grunz, SOH, European Jazz Quintet, Third Eye, Georgie Fame, EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE, kao i sa sopstvenim kvartetom.
GERD DUDEK
Rođen 1938. u  Dobrženu Velikom (sada u Poljskoj) Gerd Dudek, po završetku studija, postaje član čuvenog big benda Kurta Edelhagena (1960-1964). Posle toga se pridružuje kvintetu Manfreda Schoofa. Kao član kvinteta Alberta Mangelsdorffa i Nemačkog All Stars benda, odlazi na nekoliko turneja po Aziji i Južnoj Americi. Gerd je takođe svirao u kvartetu sa Alanom Skidmorom i Adelhardom Roidingerom. Osnivački je član big benda Manfreda Schoofa kao i benda "Globe Unity" i "Berlin Contemporary Orchestra" Alexandera von Schlippenbacha. Pored toga, Gerd Dudek je bio među osnivačkim članovima ansambla EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE osnovanog 1976. Pored mnogih drugih produkcija sa različitim grupama i solistima, snimio je album u Japanu 1961. Tokom 1960-tih, odlazi na turneju sa Georgom Russellom i Don Cherrijem. Radio je puno u trio formacijama, kao i kvartetima i duetima sa Alijem Haurandom. Sa ansamblom EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE i manjim formacijama snimio je više od 70 ploča i CD-a.
STAN SULZMANN
Rođen u Londonu, Engleska, 1948, Stan dolazi u prvi ozbiljniji kontakti sa muzikom kao član Nacionalnog omladinskog orkestra Britanije sa 16 godina. Kasnije studira flautu i saksofon na Kraljevskoj muzičkoj akademiji. Bio je član grupa John Dankworth Big Band, Mike Gibbs Orchestra i redovno je nastupao u klubu Ronnija Scotta u Londonu. Gostovao je sa umetnicima kao što su Kenny Clarke / Francy Boland Big Band, Stan Getz, Johnny Griffin i mnogi drugi. U njegovom prvom kvartetu sviraju John Taylor na klaviru, Ron Mathweson na basu i Tony Levin na bubnjevima. Dugi niz godina bio je član big benda i seksteta Kennija Wheelera. Njegov je kvartet snimao za BBC i učestvovao na festivalima u Londonu, Moldu (Norveška) i Cirihu. Učestvovao je na Hamburškom jazz festivalu u Nemačkoj sa Gordonom Beckom i Tonijem Oxlijem 1982. godine. Pored toga što je snimio album "Seven Steps to Evans" za MPS Records, snimao je sa Clarkom Terrijem, Volkerom Kriegelom, Eberhardom Weberom i išao na turneje sa bendovima Phila Woodsa i Gila Evansa. Godine 1987, snimio je duet pod nazivom "Everybody’s Song but my Own?" sa pijanistom Johnom Taylorom. Iste godine odlazi na evropsku turneju sa Davom Hollandom i Kennijem Wheelerom. Stan se priključio ansamblu EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE 1992. godine.
MATTHIAS SCHRIEFL
Matthias Schriefl je višestruko nagrađivan kao solista, kompozitor i vođe benda: 2006. je dobio WDR jazz nagradu za improvizaciju, Münchner Abendzeitung ga je proglasio zvezdom godine 2007, a 2008. je dobio nagradu za postignute rezultate u umetnosti pokrajine Sevrene Rajne-Vestfalije za kompoziciju, dirigovanje i instrumentalnu muziku. Iste godine, na predlog Kelnske filharmonije, proglašen je zvezdom u u usponu. U vezi sa serijom koncerata Zvezde u usponu, koji se organizuje u koordinaciji sa Evropskom organizacijom koncertnih dvorana (European Concert Hall Organisation - ECHO), njegov bend Shreefpunk je nastupao 2008/2009 u najznačajnijim koncertnim dvoranama širom Evrope. Od 2007. do 2009. grupa Shreefpunk Matthiasa Schriefla gostovala je u 15 zemalja Evrope, u Meksiku, Australiji i sedam zemlja Zapadne Afrike, svirajući u brojnim koncertnim dvoranama tokom cele turneje. Matthias Schriefl je sarađivao sa mnogim umetnicima međunarodnog glasa. Angažovale su ga prestižne organizacije kao što je WDR big bend kao solistu i kompozitora, a sa ansamblom European Jazz Ensemble svira od 2006. kada je preuzeo mesto Allana Botschinskija.
JIRI STIVIN
Jirži Stivin je rođen 23. novembra 1943. godine u Pragu, Češka. Pošto mu je majka bila glumica, može se reći da je imao umetničku pozadinu. Posle završetka srednje škole studira kinematrografiju i fotografiju na prestižnoj praškoj Filmskoj akademiji (FAMU). Pošto je svirao violinu kao dete, sada se zaljubljuje u flautu i studira kod vodećih čeških flautista Milana Munclingera i Jiržija Váleka. Počev od 1970-tih nastupa sa Barreom Phillipsom, bas, i Zbignjevom Seifertom, violina. Upravo u to vreme Stivinov talenat dobija potvrdu putem brojnih nagrada. Pod imenom "System Tandem" duže vreme sarađuje i snima za minhensku izdavačku kuću ECM sa gitaristom Rudolfom Dasekom. Njegova delatnost u sferi stare muzike dovela je, na primer, do toga da stane na čelo ansambla kao što je "COLLEGIUM QUOTLIBET", koji izvodi srednjevekovnu, renesansnu i baroknu muziku, povremenih nastupa sa Praškim baroknim trijom, kao i saradnje sa brojnim drugim ansamblima, na primer Ars Redivina, sa kojim izvodi Bahove Branderburške končerte na Praškom prolećnom festivalu. Jirži Stivin i Ali Haurand su se prvi put sreli 1968, dok su obojica nastupali sa mimičarom Milanom Sládekom. Pošto su se priključili ansamblu EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE 1992, Jirži je 1996. snimio CD "BORDERTALK" za Konnex Records iz Berlina, sa pijanistom Robom van den Broeckom i Alijem Haurandom. Mnoge ploče i CD-i jazz i barokne muzike otkrivaju njegov širok dijapazon muzičkih veština. Godine 2001, snimio je  CD “Just The Two Of Us” sa Alijem Haurandom.
ROB van den BROECK
Rob van den Broeck je rođen u Hilversumu, Holandija, 1940. Godine 1961, Rob počinje da svira sa raznim holandskim grupama, kao što su, između ostalog grupa Dicka Vennika i Chris Hinze Combination (sa Garijem Brownom na bubnjevima i Johnom Lijem na basu). Snima sa umetnicima kao što su Billy Higgins, Clint Houston, Joe Farell, Kenny Wheeler, Alan Skidmore, Ali Haurand i Gerd Dudek. Dugi niz godina je na čelu genda "FREE FAIR", koji je na glasu kao combo i kao kvartet plus četiri trombona i četiri trube. Rob je snimio nekoliko CD-a za izdavačku kuću Timeless, na kojima sviraju, između ostalih i Joe Farell, Dexter Gordon, Billy Higgins, Clint Houston, Louis Hayes i Ben Webster. Pored toga, snimio je i nekoliko trio albuma sa engleskim bubnjarem Tonijem Levinom. Sarađuje sa Alijem Haurandom u grupi "THIRD EYE" od 1972, snimajući sa tom grupom, u kojoj su i Alan Skidmore i Wilton Gaynair. Rob je član ansambla EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE od 1981, a od 1982. godine i kvarteta i trija istog ansambla. Trinaest albuma svedoče o njegovoj intenzivnoj saradnji sa Gerdom Dudekom i Alijem Haurandom, među kojima su: "Dedication" (1982), "Relation" (1984), "Interchange" sa E.L.Petrowskim (1985) i "Live" (1987); "Pulque", "After All“ i "Crossing Level" između 1990. i 1998. (takođe u izdanju Konnex Records, Berlin). Turneje su ga odvele čak do Kanade i Australije.
ALI HAURAND
Ali Haurand je rođen Firzenu, Nemačka, 1943. Odmah po završetku studija u školi „Folkwang” u Esenu osniva svoj prvi trio. Od 1967, bio je član trija Georga Maycocka. Godine 1969 Ali, sa holandskim pijanistom Janom Huydtsom, osniva grupu "THIRD EYE". Ali je gostovao sa muzičarima kao što su Philly Joe Joens, Ben Webster, Don Byas, Bobby Jones, John Handy, John Surman, Kenny Wheeler, Jan Akkerman, Joachim Kühn, John Taylor, Tony Coe, Eje Thelin, Joe Albany i Enrico Rava. Zajdeno sa Gerdom Dudekom, Alanom Skidmorom, Leszekom Zadlom i Pierrom Courbom 1976. osniva ansambl "EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE". Od 1978. do 1984. svira sa SOH, trijom u kojem su i Tony Oxley i Alan Skidmore. Godine 1982, sa Robom van den Broeckom i Gerdom Dudekom osniva grupu "THE QUARTET". Kao vođa ansambla "EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE" gostuje po Australiji, Kanadi, Rusiji, Africi i u skoro svim evropskim zemljama. Član je i grupe Pantomime & Jazz, u kojoj je i mimičar Milan Sládek iz Slovačke i češki flautista Jirži Stivin. Sa Jiržijem Stivinom sarađuje dugi niz godina u duo postavi. Gostovanja i festivali su ga proveli širom Evrope, Amerike, pa čak i dalje; među značajnim festivalima su: Moers, Berlin, Varšava, London, Pariz, Hag, Vankuver, Toronto, Barselona, Prag, Burghauzen, Minhen, Oslo, Sidnej, Melburn, Leverkuzen, da navedemo samo neke. Od 1998. svira u triju sa alt saksofonistom Charlijem Marianom i bubnjarom Danielom Humairom. Jubilarne koncerte povodom 10, 12, 20. i 25. godišnjice ansambla EUROPEAN JAZZ ENSEMBLE snimila je Nemačka televizija i emitovala stanica WDR iz Kelna, vodeća radiodifuzna kuća Zapadne Nemačke. Ali je dobio priznanje „European Jazz Poll” od časopisa "Jazz Forum Magazine" 1982, 1984, 1985, 1987, 1989, 1990, sa European Jazz Ensemble, sa SOH, ili kao basista. Od 1991. radi i kao slobodni umetnik honorarno za TV stanicu WDR, a kao voditelj je radio na dve televizijske serije "Round Midnight" i "Fullhouse". Više od 50 ploča i CD-a koje potpisuje – kao i mnoge koncertne turneje i gostovanja – učinili su ga međunarodno priznatim umetnikom. Stoga je Ali Haurand 2005. godine ovenčan titulom "Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres," najvećim priznanjem za kulturna dostignuća Republike Francuske.
CLARK TRACEY
Clark Tracey je rođen u Londonu, Engleska, 1961. Kao sin Stana Tracija, vodećeg jazz pijaniste u UK, odrastao je okružen jazzom, i od malih nogu počeo da svira klavir i vibrafon. Sa 13 godina počinje je da svira bubnjeve i sarađuje sa poluprofesionalnim jazz grupama, sve dok se nije profesionalno počeo baviti muzikom 1978, sa 17 godina, pridruživši se raznim ansamblima njegovog oca, od trija do orkestra. U tom je kontekstu gostovao širom sveta i aktivno se bavi snimanjem sve od tada. Godine 2001, Clark osniva sopstvenu izdavačku kuću, Tentoten Records, a 2007. pokreće i Resteamed Records, etiketu koja je posvećena radu njegovog oca. 1981. osniva prvu sopstvenu grupu sa Djangom Batesom, Iainom Ballamijem i Andrewom Cleyndertom. U grupama koje je osnovao kasnije svirali su Guy Barker, Jamie Talbot, Nigel Hitchcock, Dave O'Higgins, Mark Nightingale, Mornington Lockett, Julian Arguelles, Gerard Presencer, Alec Dankworth i Steve Melling, Simon Allen i Zoe Rahman. Trenutno vodi sekstet u kojem sviraju mlade  zvezde Lewis Wright i Kit Downes kao i kvartet u kojem su pored njega Brandon Allen, Gareth Williams i Arnie Somogyi, nastupajući sa britanskim materijalom. Clark iza sebe ima tridesetogodišnje izvođačko iskustvo, pored nekih od najznačajnijim umetnika jazza na domaćoj i međunarodnoj sceni. Među najznačajnijim saradnjama sa američkim umetnicima  su Johnny Griffin, Pharaoh Sanders, John Hicks, George Cables, Bud Shank, Red Rodney i Scott Hamilton. Među britanskim umetnicima su imena kao što su Ronnie Scott, John Surman, Alan Skidmore, Kenny Wheeler, Alan Barnes, Don Weller i Tommy Smith. Snimio je preko 90 albuma (9 kao vođa) i nastupio u oko 50 zemalja. Nagrađen je titulom Najboljeg bubnjara u Britaniji tri puta (British Jazz Awards) i nagradom „Ronnie Scott” za najboljeg bubnjara 2007. Sponzori su mu Zildjian činele, palice Vic Firth i Remo Drumheads.
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 1.