GLAVNI KONCERTNI PROGRAM - Srpsko narodno pozorište - subota, 17. novembar 2012..
BENNY GOLSON QUARTET
BENNY GOLSONtenor saksofon
ALAIN JEAN-MARIEklavir
GILLES NATURELkontrabas
DOUGLAS SIDESbubnjevi
BENNY GOLSON
Čovek sa mnogo talenata i jazz legenda čuvena širom sveta, kompozitor, aranžer, tekstopisac, producent i tenor saksofonista svetskog zvuka, Benny Golson je rođen u Filadelfiji 25. januara  1929. godine. Odrastao sa besprekornim muzičkim pedigreom, Golson je svirao sa bendovima čuvenih muzičara kao što su Benny Goodman, Dizzy Gillespie, Lionel Hampton, Earl Bostic i Art Blakey. Mali je broj jazz muzičara koji mogu da tvrde da su istinski inovatori, a još manje se može pohvaliti da su njihove karijere nastupa i snimanja bukvalno redefinisale termin „jazz”. Benny Golson je dao svetskom jazzu takve značajne doprinose kao što su jazz standardi: Killer Joe, I Remember Clifford, Along Came Betty, Stablemates Whisper Not, Blues March, Five Spot After Dark, Are you Real? Benny Golson je jedini živi jazz umetnik koji je napisao čak 8 standarda za jazz repertoar. Ovi jazz standardi su našli svoj put do bezbroj albuma koji su tokom godina objavljeni na međunarodnom nivou i još uvek se snimaju. Snimio je preko 30 albuma za mnoge izdavačke kuće u Sjedinjenim Državama i Evropi pod sopstvenim imenom i bezbroj onih sa drugim vodećim umetnicima. Ovaj plodan pisac je napisao više od 300 kompozicija.
Tokom sjajne muzičke karijere koja traje već više od 55 godina, Golson nije samo snimio gomilu albuma, nego je i komponovao i aranžirao muziku za imena kao što su: Count Basie, John Coltrane, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Mama Cass Elliott, Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Lionel Hampton, Shirley Horn, David Jones and the Monkees, Quincy Jones, Peggy Lee, Carmen McRae, Anita O'Day, Itzhak Perlman, Oscar Peterson, Lou Rawls, Mickey Rooney, Diana Ross, The Animals (Eric Burden), Mel Torme, George Shearing i Dusty Springfield.
Njegov bogat opus obuhvata muziku za hit TV serije i filmove: M*A*S*H, Mannix, Mission Impossible, Mod Squad, Room 222, Run for Your Life, The Partridge Family, The Academy Awards, The Karen Valentine Show, televizijski specijali za ABC, CBS i NBC; televizijski specijali za BBC u Londonu i Kopenhagenu, Danska; tema za poslednji šou Billa Cosbija, francuski film „Des Femmes Disparaissent” (Pariz) ... Pisao je muziku za spotove vodećih reklamnih agencija u zemlji za nacionalni radio i televiziju. Neke od ovih reklama bile su za: Borateem, Canada Dry, Carnation, Chevrolet, Chrysler, Clorox, Dodge, General Telephone, Gillette, Heinz Foods, Jack in The Box, Liquid Plum'r, MacDonald's, Mattel Toys, Monsanto, Nissan, Ohrbachs, Ore-Ida Frozen Potatoes, Parliament Cigarettes, Pepsi Cola, Texaco.
Benny Golson je apsolutni gospodar jazz medija. Ne samo da je utirao nove staze u svetu jazza nego je strastveni predavač jazza mladima i starima podjedanko. Predavao je u Linkoln centru preko specijelanog serijala Wyntona Marsalisa. Predavao je kandidatima na doktorskim studijama Univerziteta u Njujorku i predavačima Nacionalnog univerzitetta u San Dijegu. Počastvovan doktoratima „William Paterson” koledža u  Vejnu i Muzičkog koledža Berklee, Boston,  Dr. Golson je vodio radionice i klinike u sledećim školama: Appalachian University, Bun; Berklee School fo Music, Boston; Eastman School of Music, Rochester; Howard University, Vašington; Julliard School of Music, Njujork; Manhattan School of Music, Njujork; New England Conservatory; Paris Conservatory, Pariz; Rutgers University, Nju Orleans; Stanford University, Stanford ... Golsonova muzička odiseja odvela ga je u sve krajeve sveta. Godine 1987. Ministarstvo spoljnih poslova Sjedinjenih Država poslalo ga je na kulturnu turneju po Jugoistočnoj Aziji, Novom Zelandu, Indoneziji, Maleziji, Burmi, Singapuru. Posle toga, kompanija Philip Morris International ga šalje po zadatku u Bangkok, Tajland da napiše muziku za Simfonijski orkestar Bangkoka. Izvođač koji redovno obara sa nogu publiku na nastupima uživo, Benny Golson je tokom decenija održao stotine i stotine nastupa u SAD-u, Evropi, Južnoj Americi, Dalekom Istoku i Japanu. Benny takođe radi na veoma značajnom udžbeniku za koledž i svojoj autobiografiji. Ovaj smerni muzički džin nastavlja da impresionira kritičare, ljubitelje i kolege muzičare svojim izvandrednim doprinosima svetu jazza.
I zaista, „Benny Golson piše melodije koje se ne zaboravljaju. Neke od mogu da se pevuše, ali čak i one komplikovanije ostavljaju neizbrisiv utisak. To je ono što Golsona čini jednim od najznačajnijih živih kompozitora u jazz muzici.” (Star-Ledger, 3. mart 2001.)
ALAIN JEAN-MARIE
Alain Jean-Marie je rođen u Point a Pitr, na Martiniku. Počeo je da uči muziku sa 8 godina. Godine 1973. seli se u Pariz gde redovno nastupa sa: Robertom Mavounzijem i Alom Livratom. Od 1976. nastupao je sa muzičarima kao što su: Chet Baker, Sonny Stitt, Al Farmer, Slide Hampton, Johnny Griffin, Benny Golson, Clark Terry, Lee Konitz i mnogi drugi.
Godine 1979. dobija nagradu „Prix Django Reinhardt“ od Académie du Jazz. Objavio je CD-e sa Lee Konitzom, Charlesom Tolliverom, Harrijem Edisonom, Eddijem “Lockjaw“ Davisom, Cat Andersononom i Abbijem Lincolnom. Godine 1986. postaje član uprave „Musicale de la Piece de théatre LADY DAY“ sa Dee Dee Bridgewater, koju prati i na gostovanjima. 1988. napravio je odličan album u duetu sa Niels Henning Orsted Pedersenom. 1999. dobija „Prix Boris Vian l’Académie du Jazz“ za najbolji album u Francuskoj, a 2000. nominaciju za najboljeg jazz muzičara Francuske. Snimio je veliki broj CD-a kao vođa benda i sa bendovima drugih muzičara. Sa svojim suptilnim i harmoničnim stilom, on je jedan od najboljih solista na evropskoj sceni.
GILLES NATUREL
Pored toga što je kompozitor, direktor orkestra i prateći muzičar, Gilles ima sve kvalitete istinski velikog basiste. Njegov swing, preciznost, ritam, inventivnost i pre svega njegov veličanstven zvuk podesćaju na Paula Chambersa, sa kojim deli sposobnost da odsvira neverovatne solo deonice svojim gudalom. Kao sin vođe hora, stekao je istinsku ljubav prema pevanju, i posebno ga često traže pevači. Danas je jedan od najtraženijih basista u Francuskoj. Godine 1998. komponovao je i snimio album pod sopstvenim imenom ( Naturel - za JMS, distribucija Sony Music) zajedno sa Lionelom Belmondom i Guillaumom Naturelom (tenor sax), Stéphanom Belmondom i Françoisom Chassagnitom (truba), Jackijem Terrassonom i Laurentom de Wildom (klavir), i Peterom Gritzom i Simonom Goubertom (bubnjevi). Vredno pomena je i to da je snimio veliki broj jazz albuma od sredine 1980-tih i svirao sa takvim velikanima kao što su Johnny Griffin, Benny Golson, Lee Konitz, Steve Grossman, Joe Lovano, Barney Wilen, James Moody, Archie Shepp, Frank Morgan, Rick Margitza, Lenny Popkin, Jon Gordon, Eddie Daniels, Tom Harrell, Art Farmer, Eddy Henderson, Brian Lynch, Horace Parland, Ray Briant, Kirk Lightsey, Junior Mance, Kenny Werner, Fred Hersch, Lalo Scriffin, Michel Legrand, Jacky Terrasson, Alain Jean-Marie, Michel Graillier, Billy Hart, Nasheet Waits, Georges Brown, Vernell Fournier, Al Levitt, Steve Williams, Aldo Romano, Toots Thielemans, Doug Raney, Peter Bernstein, Jimmy Gourley, Sean Levitt, Stochelo Rosenberg, Boulou Ferré, Jon Hendricks, Dee Dee Bridgewater, Jane Lee, Joe Lee Wilson, Stacey Kent, Elisabeth Kontomanou, Sara Lazarus, Voices Messenger...
DOUGLAS SIDES
Douglas Sides je rođen u Los Anđelesu 10. oktobra 1942. godine. Počeo je sa časovima klavira kad je imao četiri godine i davao kratke recitale (svirajući uobičajene kompozicije Baha, Mocarta, Betovena, Šuberta, Bramsa, Šopena, itd.) dok sa sedamnaest nije otkrio svoj veliki afinitet prema udaračkim instrumentima i jazz muzici. Douglas je pohađao Muzički koledž Berklee u Bostonu i Bostonski konzervatorijum, ubrzo započevši karijeru kao jazz perkusionista. Tokom svoje međunarodne karijere Douglas je nastupao uživo (takođe i kao Doug Sides) u Americi, Kanadi i Evropi sa muzičarima kao što su: Lionel Hampton, John Handy, Abbey Lincoln, Jon Hendricks, Joe Henderson, Sonny Stitt, Blue Mitchell, Bobby Hutcherson, Kirk Lightsey, Chick Corea, Harry "Sweets" Edison, Cedar Walton, Kai Winding, Phineas Newborn Jr., Walter Bishop Jr., Johnny Griffin, Hank Jones, Herbie Hancock i drugi. Douglas je i snimao sa mnogima od gore navedenih muzičara i drugima, kao i sopstvenu muziku. Komponovao je i snimio muziku za dva jazz baleta izvedena u Amsterdamu. Takođe je radio sa svojim bendovima u Los Anđelesu, Njujorku, Antverpenu i Amsterdamu. 2003. i 2004. Douglas Sides je snimao i imao angažmane sa Rickijem Fordom i Eddijem Hendersonom. Bilo je i nastupa sa Johnnijem Griffinom, Kirkom lightsijem, Jo Ann Brackeen, Rhodom Scott, Philom Woodsom i Ronniijem Cuberom, kao i sa lokalnim muzičarima u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji.
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 2.