GLAVNI KONCERTNI PROGRAM - Srpsko narodno pozorište - četvrtak, 15. novembar 2012..
PRATEĆI PROGRAM - Muzička škola "Isidor Bajić" - petak, 16. novembar 2012 - 17:00.
DEČJI BIG BANDIG BAND
Rostov na Donu (Rusija)
Dirigent: Andrey Machnev


.
Saksofoni: Pavlenko Denis, Nikitin Sergey, Troyan Nikita, Badenko Artem, Braylovskiy Efim, Usatyuk Egor, Khaustov Valeriy;
Trube: Bochkov Roman, Prilutskiy Oleg, Stepanov Semen, Vostrov Vladimir, Chemishev Zakhar;
Tromboni: Smirnov Vadim, Alymov Artem, Psaruk Vladislav;
Ritam sekcija: Machneva Antisiya, Garder Danil - klavir, Avanesov Artem, Voeykov Mikhail - bas, Blazh Ilya - bubnjevi
Vokalni solista: Boldareva Alexandra
DEČJI BIG BAND
Dečji big bend je osnovao Andrej Machnev 1997. godine u Jazz školi Kim Nazaretov (direktor - Aram Rustamiants), koja je jedina specijalizovana škola džeza za dečji uzrast u Rusiji. Bend je učestvovao na međunarodnim jazz festivalima u Krivoi Rog (Ukrajina, 1998), Dnepropetrovsku (2000), Kaselu i Plauenu (Nemačka, 2002), Sochiju (2002, 2005, 2006), južnije - u Odesi (Ukrajina, 2006 - Prva nagrada), Odesi (Ukrajina, 2002), Vinici (2003), Moskvi (2004), Nebugu (2005), Rostovu na Donu (1998, 2004, 2005, 2006, 2007).
Bend je učestvovao na međunarodnom jazz festivalu Bad-Arolzenu (Nemačka) i na koncertu povodom godišnjice manifestacije "Nacionalni umetnik Ruske Federacije Anatoly Kroll i Igor Bril", nastupajući na istoj bini sa big bendovima Olega Lundstrema i Igora Butmana. Big bend čine 4 trube, 6 saksofona, 3-4 trombona, proširena ritam sekcija (klavir, kontrabas, bas gitara, bubnjevi) i dva vokala. Izdali su dva CD-a- "Happy Birthday" (2003) i "Mother, Father, I and JAZZ" (2007).

IZVODI IZ ŠTAMPE:

Nedavno sam imao pravo zadovoljstvo da stupim u kontakt sa odličnim dečjim big bendom jazz škole koji je dobio naziv po Kimu Nazaretovu - bend je bio moj gost na proslavi godišnjice u koncertnoj dvorani "Rossiya". Publika je plakala od oduševljenja. Bio je to neverovatan uspeh. Takve stvari ne mogu biti čista slučajnost.
(Kompozitor, vođa benda Anatoly Kroll, Narodni umetnik Rusije, Moskva)

Ne volim jazz koji sviraju deca. Očekivao sam sve samo ne ovo. Nisam mogao da verujem svojim očima! Kontrast između onoga što sam video i onoga što sam čuo bio je ogroman. Mladi muzičari ne samo da sviraju savršeno - oni zaista razumeju to što rade. Našli su sopstveno mesto u ovoj muzici, i u njoj se osećaju kao kod kuće. Za njihove profesore imam samo tople reči. Oni su naučili svoje đake ne samo da ovladaju instrumentima, da imaju besprekoran osećaj za ansambl, da improvizuju inventivno i da se ponašaju u javnosti, ali i da sve to rade lako i slobodno, bez ikakvih tragova prethodnog  dugog i vrednog rada. Mislim da svako poput mene, dok gleda Andreja Machneva kako diriguje big benodm i svira zajedno sa decom, doživljava iznenađenje i pomalo zavidi onima koji umeju tako izuzetno da uče druge. Još uvek ne volim big bendove. Ali ovaj bend - sa dečjim osmesima ali ne i dečjim zvukom, sa rifovima koji prožimaju do kosti, sa moćnim ritmom basiste i bubnjara, koji imaju dvadeset godina zajedno, - ovaj bend je izuzetak. Ovaj big bend zaista volim!
(Novinar Oleg Shestopalov, Kijev, Ukrajina)

Deca se navikavaju da budu neprekidno pred očima javnosti. Oni se ne boje scene i gledalaca. Siguran sam, ovo je generacija budućnosti, koja će za sobom ostaviti najbolje muzičare sveta. Inače, ima pet godina od kad je Alexey Nekrasov, koji je završio ovu školu, otišao u Ameriku, gde radi sa čuvenim saksofonistom Nelsonom Rengelom.
(Novine "Rossiya")

Dečji big bend - to su dvadesetoro dece i njihov vođa, koga zaista vole, saksofonista Andrey Machnev. Godinu dana posle osnivanja, bend je postao laureat na prestižnom festivalu "Gorizonty Jazza" (Jazz Horizonti). Neka decu su počela da sviraju tek nedavno, ali posle svakog nastupa oni dobiju zaglušujući aplauz, a na festivalu ih je publika pozdravila stojeći.
(Novinarka Olga Maydelman, Krivoi Rog, Ukrajina)

Metalurški grad Krivoi Rog odavno nije video tako nešto - dvadesetorici mladih iz Rostova na Donu trebalo je samo pola sata da se zavuku pod kožu mnogih gledalaca koji su došli u veliku gradsku Palatu kulture tog dana. Svako dete iz big benda ima svoju individualnost, svoj sopstveni način sviranja instrumenta, svoj sopstveni stil scenskog nastupa. S početka je publika slušala u tišini, zatim se začuo gromoglasni aplauz i na kraju su svi ustali na noge. Niko ranije nije zabeležio takav uspeh.
(Jazz festival "Gorizonty Jazza", Krivoi Rog, Ukrajina)

"Jazz- tandem" je jedinstven projekat. Ovo je prvi put da su veliki bend dečje jazz škole koja nosi ime Kima Narazetova i profesionalni orkestar Kima Nazaretova (sa četrdesetogodišnjim iskustvom) svirali zajedno. Skoro se ceo koncert sastojao od autorskih kompozicija i aranžmana A.Machneva i A. Rustamyantsa. Čak su i dobro znani jazz standardi dobili novo zvučno ruho. Koncert se završio jazz iznenađenjem: kompoziciju "In the Mood" (G.Miller) izvelo je dva big benda! Bio je to fantastičan jam, gde su u jednom trenutku solo deonicu svirali mladi jazz muzičari, a u drugom - tu ulogu bi preuzeli korifeji. "Završna slika" je bila zaista izuzetna - skoro svaki odrasli muzičar "in a single mood" je "igrao" svog mlađeg kolegu. Bilo bi sjajno ovaj nastup prikazati i u drugim gradovima. Ali to je bezmalo 50 ljudi …
(Novinarka Olga Korzhova, "Sedmaya Stolitsa", Rostov na Donu)

Kruna karnevala u Odesi bio je nastup dečjeg big benda iz Rostova na Donu (pod vođstvom Andreja Machneva). Bend je požnjeo veliki uspeh. Naš guverner i počasni gost Mikhail Zhvanetskiy bili su van sebe.
(Pijanista Youriy Kiznetsov, Odesa, Ukrajina)

Kakvi su to sjajni klinci! Bubnjara ne možete videti od činela, baritonista je jedva malo viši od svog instrumenta, kontrabasista je veoma, veoma mali. A upravo su oni ti koji stvaraju muziku. Izražavaju se putem instrumenata. I uopšte nije tako važno koliko brzo se kreću njihovi prsti. Glavno je kretanje njihove energije koje se postiže direktnom vezom između srca i instrumenta. Kako se to nauči? Neverovatno!
(Vođa benda Nikolai Goloshchapov, Odesa, Ukrajina)
ANDREY MACHNEV - dirigent
Machnev Andrey Vladimirovich (6.02.1971. Krivoy Rog, Ukrajina) je saksofonista, pedagog, aranžer, vođa jazz orkestra i ansambala, jedan od organizatora dečje jazz edukacije u Rostovu na Donu, laureat međunarodnih jazz takmičenja i festivala. Od 1995. predaje u Jazz školi Kim Nazaretov. Postao je poznat solista rostovskih big bendova, jedan od lidera New-Centropezn Jazz Quartet benda i vođa jedinstvenog dečjeg jazz orkestra. Počeo je da uči da svira saksofon sa 9 godina (klasa A.R. Gebela). Od 1983, kao član jazz orkestra Alexandera Gebela, učestvovao je na jazz festivalima u Dnepropetrovsku (1983), Donjecku (1984), Tbilisiju (1985), Lenjingradu (1985) i Moskvi (1986). Od 1987. svira u jazz orkestru Kima Nazaretova. Godine 1990. diplomirao je na Odseku za varijete i jazz RCA, 1995 - na Fakultetu za Varijete i jazz akademije S. V. Rahmanjinov. Dok je bio student, dva puta je bio laureat Međunarodnog takmičenja za mlade jazz izvođače (1990, 1994, Rostov na Donu). Radio je 4 godine u ansamblu "Don-band" Viktora Budarina (1993. nastupio na jazz festivalima u Novosibirsku i Sankt Peterburgu); kao umetnik orkestra Pozorišta mladih (1993); kao profesor saksofona na Fakultetu za Varijete i jazz muziku Državnog konzervatorijuma S. V. Rahmanjinov (Akademija) (1995-1998). Kao član ansambla koji je 1998. uzeo ime New-Centropezn Jazz Quartet, učestvovao je na međunarodnim takmičenjima: “Euro-Jazz-94" (Belgija) - 5. mesto i specijalna nagrada "Najperspektivniji mladi bend", XIV Evropsko takmičenje mladih jazz bendova u Leverkuzenu (1995, Nemačka) - 1. nagrada, XXII Međunarodno takmičenje u Geču (1998, Španija) - "Najbolji bend po mišljenju publike".
Od 1995. radi u školi. 1997. je  osnovao dečji big bend koji sa uspehom nastupa na međunarodnim jazz festivalima u Ukrajini, Rusiji, Nemačkoj. Dečji big bend škole postao je istinsko iznenađenje na svečanim koncertima manifestacije Narodni umetnik Rusije I. Bril i A. Kroll, na kojem su podelili binu sa legendarnim orkestrom Olega Lundstrema. Napisao je 50 aranžmana za dečji big bend. Veoma je uspešan i kao kompozitor. Njegovi učenici redovno osvajaju nagrade na međunarodnim takmičenjima u Rusiji (Sankt Peterburg, Rostov na Donu) i bliskom inostranstvu  (Ukrajina), nastupaju na jazz festivalima u Nemačkoj, Škotskoj, Ukrajini, Rusiji. Među njima ima i dobitnika glavnih nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih jazz izvođača: Aleksey Nekrasov (2001), Evgeny Ring (2007). Njegovi učenici nastavljaju muzičko obrazovanje na konzervatorijumu S. V. Rahmanjinov RSC (Akademija) (Karen Sargsyan), SAD-u (Aleksey Nekrasov), Holandiji (Sergey Avanesov), Nemačkoj (saksofonisti Evgeny Ring, Artem Sargsyan, Eldar Tsalikov). Kao član ansambla New Centropezn Quartet, redovno se pojavljuje na međunarodnim jazz festivalima u bližem ili daljem inostranstvu. Kao perkusionista jazz orkestra Kim Nazaretova -gde je kvartet postao ritam sekcija od 2001.- učestvovao je u raznim međunarodnim projektima, među kojima je najznačajniji  East West European Jazz Orchestra  koji je nastao (od 2004.) zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji dva grada pobratima Rostova na Donu i Dortmunda i koji je ujedinio muzičare iz Rusije, Nemačke, Češke, Indonezije, SAD-a, Francuske, Srbije i Holandije. Godine 2010 A. V. Machnev je postao laureat na Sveruskom takmičenju "Najbolji profesor dečjih škola umetnosti u Rusiji".
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 2.