GLAVNI KONCERTNI PROGRAM - Srpsko narodno pozorište - četvrtak, 15. novembar 2012..
OMAR SOSA QUARTET
OMAR SOSA – klavir, fender rhodes, motif es8, elektronika, vokal
MARQUE GILMORE – bubnjevi, elektronika, vokal
CHILDO TOMÁS – električni bas, m’bira, vokal
LEANDRO SAINT-HILL – saksofon, flauta
OMAR SOSA
Muzička putanja kompozitora, pijaniste i vođe benda Omara Sose prati trag dijaspore od Kube do Afrike i Brazila; od Centralne Amerike do zajednica afričkog porekla u Ekvadoru; od San Franciska i Njujorka do Zapadne Evrope i Mediterana. Veran svojim afro-kubanskim korenima, Sosa kreira vatrenu viziju beskompromisne umetničke velikodušnosti koja pod svoje okrilje prima čitavo čovečanstvo.
Dobitnik nagrade za životno delo organizacije Smithsonian Associates, šest nominacija za nagradu Grammy i dva puta za BBC World Music Awards, Omar Sosa prepliće kulturne tradicije Afrike, Evrope i obe Amerike u jedinstveni kosmopolitski glas. On artikuliše sjajan, potpuno savremen jazz idiom koji poprima novu formu putem muzičke kreativnosti koja saradnji pristupa razdragano i otvorenog srca.
U svakoj od svojih uloga, kao solista, muzičar u ansamblu ili vođa benda, Omar Sosa stvara muziku koja je istovremeno i njegova lična i svetska – odslikavajući potpuno predavanje sviranju santerijanskih batá bubnjeva, lirizmu kubanskog danzóna, arapskoj luti ili oudu, udaraljkama Severne Afrike, evropskoj klasičkoj muzici i svetskom jazzu. Sosino pažljivo i maštovito stapanje zvukova iz svih krajeva sveta čini ga odvažnim i originalnim globalnim umetnikom dvadeset prvog veka.
Omar Sosa (rođen 10. aprila 1965) odrastao je u Kamageju, najvećem gradu u unutrašnjosti Kube. Njegov otac, Sindulfo Sosa, predavao je istoriju i filozofiju, i radio kao direktor škole. Majka, Maricusa Palacios, sada u penziji živi u Havani, radila je kao operater na teleksu u elektrodistribuciji. Sosa je odrastao slušajući klasičnu muziku i paletu popularnih umetnika među kojima su Nat King Cole, Orquesta Aragón, Benny Moré, Cachao, Frank Emilio Flynn i Conjunto Folklórico Nacional.  Sa osam godina, Omar počinje da uči perkusije i marimbu na konzervatorijumu Kamageja; u Havani, kao tinejdžer, počinje da uči klavir na prestižnoj Escuela Nacional de Música, zaokruživši svoje formalno obrazovanje na Instituto Superior de Arte. Kao svoje uzore, Omar navodi tradicionalnu afro-kubansku muziku, evropske klasične kompozitore (uključujući Šopena, Bartoka i Satija), Monka, Coltrana, Parkera, Oscara Petersona, Herbija Hancocka, Chicka Coreu, Keitha Jarretta, Chucho Valdésa i grupu Irakere, pionire kubanskog jazza.
Preselivši se 1993. godine u Kito, Ekvador, Omar počinje da se zanima muzičkom tradicijom Esmeraldasa, severozapadne obalske regije čije afričko nasleđe poseduje osobitu regionalnu tradiciju marimbe. Seli se ponovo 1995. godine u zaliv San Franciska i nadahnjujući latino jazz scenu svojim smelim kompozicijama i perkusivnim stilom. Zatim, počinje saradnju sa umetnicima širom Zapadne Evrope i iz svih krajeva afričkog kontinenta.
Među mnogima sa kojima je Omar sarađivao su bubnjari i perkusionisti Steve Argüelles, Julio Barretto, Mino Cinelu, Miguel “Angá" Diaz, Marque Gilmore, Gustavo Ovalles, Adam Rudolph, John Santos i Orestes Vilató; pevači Lázaro Galarraga, Marta Galarraga, Xiomara Laugart, María Marquez, Sardinia’s Tenore San Gavino de Oniferi, Mola Sylla, Will Power i Tim Eriksen; i duvački majstori Paquito D’Rivera, Luis Depestre, Leandro Saint-Hill i Mark Weinstein.
Sosa radi sa mnoštvom evropskih, afričkih, arapskih, indijskih, latino i severno-američkih muzičara. Među njegovim skorijim projektima su Across the Divide (Half Note, 2009), snimljen uživo u klubu Blue Note u Njujorku, Tales from the Earth (Otá, 2009), sa flautistom Markom Weinsteinom, na kojem Omar svira marimbu i vibrafon. Drugi tekući veliki projekti obuhvataju saradnju sa brazilskim kompozitorom Jacquesom Morelenbaumom i NDR big bendom (Severno-nemački radio), kao i projekat sa orkestrom "Oda Africana". Dokazujući najveću pohvalu Duka Ellingtona, kao stvaralac muzike van kategorije – ispoljenu u 24 albuma koje je snimio kao vođa benda – Omar Sosa je planetarni muzičar u najsveobuhvatnijoj konotaciji muzike sveta.
Sosina muzika predstavalja potpuno savremen jazz idiom koji slavi raznolikost glasova Afrike na kontinentu i van njega. Omar kaže, "Afrika i dijaspora predstavljaju izvor muzike kome nema ravnog. Pokušavam da izrazim melodijski obris ovog kontinenta i njegovu veliku ritmičku snagu. Ritam povezuje svaki narod sa vrhovnim Duhom. Dvaka zemlja ima svoj način da se obrati Duhovima, da sjedini ljude. Filozofski gledano, kroz jazz – možda najslobodnij žanr dijaspore – tragamo za sjedinjavanjem Kariba, Latinske Amerike i Afrike u jedinstvenom izrazu slobode, proslavi dijaspore, koja živi u današnje vreme."
MARQUE GILMORE
Inovativno bubnjarsko umeće Marque Gilmora dovelo ga je do saradnje sa umetnicima kao što su Joe Zawinul, Roy Ayers, Meshell Ndegeocello, Keziah Jones, Talvin Singh i mnogi, mnogi drugi. Od ranih 90-tih godina prošlog veka, Gilmor je bio perjanica uvođenja Live Drum'n'Bass nastupa, upoznavši mnoge njujorške muzičare i bubnjare sa Jungle/DnB (na primer Jojo Mayer), te je danas poznat kao pionir ove discipline. Gilmor je pravio bitove, lupove i gruvove za Roberta Milesa i Goldie, a vodio je i radio produkciju sopstvenih multimedijskih, multikulturalnih izvođačkih projekata Drum-FM. U proteklih pet godina nastupao je i snimao sa kubanskim pijanistom, nominovanim za nagradu Grammy, Omarom Sosom i neguje skoro dvadesetogodišnju priču sa DJ-em/producentom State of Bengal, pionirom britanskog "Azijskog andergraunda."
CHILDO TOMÁS
Basista, perkusionista i afrički vokalni muzičar Childo Tomás je rođen 18. Avgusta 1963. godine u Maputu, Mozambik. Počeo je da svira sa 16 godina u raznim grupama iz sfere tradicionalne, pop i jazz muzike u svom rodnom gradu. Od 1982. do 1992, Tomás je bio član grupe Alambique, koja je obišla Skandinaviju, Angolu i Zimbabve. Tokom naredne dve godine radi sa raznim grupama na gostovanjima i onima iz Mozambika, a sarađuje na raznim snimanjima kao i u produkciji filmske i pozorišne muzike.
Krajem 1994. godine seli se u Španiju, gde se nastanjuje u Barseloni. Od tada je sarađivao sa raznim grupama, među kojim su Zeze Lokito, Unison, Mogha Africa, and David Cervera, kao i  Sora i Luis Mbomio.
Od 2004. Tomás je redovni član raznih postava za turneje Omara Sose, sa kojim je nastupio na preko 100 koncerata godišnje na svih šest kontinenata. Childo Tomas se može čuti na Sosinom poslednjem CD-u snimljenom uživo, Promise, kao i na nedavnim izdanjima Afreecanos, Across The Divide i Ceremony. Peva na svom maternjem jeziku Ronga i svira kalimbu kao i električni bas.
LEANDRO SAINT-HILL
Leandro Saint-Hill Montejo je rođen u Kamageju, Kuba. Počeo je da uči violinu sa svojim ocem Marcelom St-Hill Sweenijem sa 7 godine. Kada je imao jedanaest godina, počeo je da uči saksofon kod eminentnog profesora saksofona Maria Lombide. Po završetku Muzičke škole "José White", počeo je da predaje na muzičkom konzervatorijumu u Las Tunasu. Leandro se kasnije seli u Havanu gde radi u bendovima muzičara kao što su rock zvezda Tanja, Beatriz M,Carlos Maza 5tet, El Medico d la Salsa,itd... Saint-Hill se preselio u Hamburg 1994. godine. Njegov specifičan funky zvuk čini ga jednim od najpopularinijih saksofonista na Latino funk muzičkoj sceni Evrope... Trenutno Leandro radi kao duvač, vokalni izvođač i kompozitor sa svojim bendom, St-Hill & Colectivo, kao profesor muzike, a takođe komponuje muziku za putopisni film "Kubanische Träume" H. Petera Weymara... Bio je nominovan za nagradu Grammy sa Omarom Sosom, uživo u klubu Blue Note 2008 ("Across the Divide"). Danas je član sledećih bendova: Omar Sosa 5tet, 4to Chanchullo, T. Martinez & The Cuban Power, "Hope Musical". Takođe je nastupao ili snimao sa umetnicima kao što su Patrice, G. Rubalcaba, Mercado Negro, J. Barreto, Latin Sampling, W. Chirino, Andy Montanez, Hope musical, Isolanos, Tätärä i mnogi drugi...
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 2.