GLAVNI KONCERTNI PROGRAM - Srpsko narodno pozorište - petak, 16. novembar 2012..
TIMO LASSY BAND
TIMO LASSY – saksofon
GEORGIOS KONTRAFOURIS – klavir
ANTTI LÖTJÖNEN – bas
TEPPO MÄKYNEN – bubnjevi
Timo Lassy Band je vrhunski u svakom pogledu. Dužnost za klavirom "Wurlitzer", koji je poklon Grčke helsinškoj sceni,  poverena je Georgiosu Kontrafourisu, koji taj instrument pretvara u jedan od vitalnih organa operacije. Na kontrabasu, trenutno najtraženiji finski basista, Antti Lötjönen, drži stvari na okupu, a o hrskavom bitu tako bitnom za Lassijevu ritmički izuzetnu jazz viziju brinu se Teppo “Teddy Rok" Mäkynen za bubnjevima i Abdissa “Mamba" Assefa za perkusijama. Koncept jazz izvođenja ima jake ritmičke korene kada se govori o Timo Lassy Bandu. Njihova zvučna baza leži u hard bop, soul jazz i latino jazz tradicijama 50-tih i 60-tih, ali majstorska interpretacija i progresivna vizija svih muzičara iz grupe smešta njihovu muziku čvrsto u XXI vek. Njihov jazz je prijemčiv, a ipak izuzetno dubok kada se pobliže pogleda. Upravo je ova otvorenost ka tradiciji s jedne, i inovaciji s druge strane, zajedno sa smislom za kombinovanje ova dva ono što čini Timo Lassy Band vrhunskom atrakcijom na trenutno živoj jazz sceni. Kao ličnost, Timo Lassy otelotvoruje retku vrstu harizme savremene jazz zvezde. Sadržaj, poruka i sredstvo kojim se ona prenosi garantuju da svi koji traže 100% čist visoko-kvalitetan savremeni jazz ne mogu da pogreše sa Timo Lassy Bandom.
TIMO LASSY
Saksofonista Timo Lassy je učvrstio svoju poziciju na mestu predvodnika finske jazz scene koja je u procvatu. U pripremama za izdavanje svog trećeg solo albuma, Lassy ne prestaje da gradi reputaciju i sada izgleda da dolazi njegovih pet minuta. Uživo, Timo Lassy Band je usplamtela petočlana skupina koju čine vrhunski finski jazz muzičari koji soul jazz viziju svog vođe pretvaraju u potpuni ritam-fest. Timo Lassy, rođen 1974, radi u prvim redovima savremenog swing jazza već više od jedne decenije. Diplomac helsinške Akademije Sibelius sa dodatnim studijama na Konzervatorijumu u Amsterdamu, Lassy je ovladao tenor i bariton saksofonom kao i flautom sa osobitim ličnim i prilično snažnim tonom. Njegov zvučni rukopis koji istovremeno pokazuje snagu i prefinjenost uvek je iznova tražen od strane vodećih umetnika na helsinškoj sceni kao i međunarodno. Lassy je debitovao kao samostalni umetnik 2007. godine sa LP-ijem "The Soul & Jazz of Timo Lassy", u izdanju helsinške uzicajne kuće Ricky-Tick Records. Sveža vizija soul jazza ovog albuma uskoro je Lassiju obezbedila čvrstu međunarodnu bazu onih koji prate njegov rad, istovremeno se povezujući sa prethodnim ljubiteljima, koje je podstakao kao član grupa The Five Corners Quintet, U-Street All Stars, Teddy Rok Seven, kao i ansambala multitalentovanog finskog inovatora Jimija Tenora i italijanskog jazz dona, Nicole Contea. U poslednje vreme, Lassy je takođe postao nezamenljivi deo žive inkarnacije finske soul senzacije Jo Stace, koju predstavlja produkcijska kuća We Jazz Ltd, čiji je Lassy suvlasnik. Na drugom Lassijev LP, "Round Two", može se čuti rezultat njegove saradnje sa američkim jazz vokalnim umetnikom Joséom Jamesom, a album je lansirao ovog saksofonistu među prave stožere jazz scene i dalje. Da pređemo na poslednje izdanje Timo Lassija, "In With Lassy", koje je izašlo pod etiketom Schema iz Milana u septembru 2012. Timo Lassy je ovde ovaplotio uspešnu adaptaciju tradicije modernog jazza pretopivši je u brend jazz muzike koji od ovog trenutka postaje izuzetno relevantan.
GEORGIOS KONTRAFOURIS
Georgios Kontrafouris je rođen u Atini, Grčka 1967. Učio je klasični klavir na Nacionalnom konzervatorijumu u Atini. Sa 16 godina, svoje interesovanje je okrenuo ka jazz muzici i počinje da uzima časove jazz improvizacije kod Markosa Alexioua. Učio je i kod Jima Bearda i Jarmoa Savolainena. Ima bečelor i master diplome iz jazz izvođenja koje je stekao na Akademiji Sibelius u Finskoj.
Nastupao je na klaviru i orguljama sa mnogim čuvenim i izuzetnim muzičarima kao što su: Mark Johnson, Arild Andersen, Marcus Stockhausen, Louisiana Red, Keith Copeland, Andy Sheppard, Ralph Peterson Jr., Bob Brozman, Carla Cook, Alvester Garnett, Stepko Gut, Olivier Gatto, David Liebman, Houston Pearson, Eric Alexander, David Sills, Lou Donaldson, Sam Newsome, Jamie Hadad, Deborah Davies, Benny Golson, Tim Hagans, Bob Shepard, Carmen Lundy, Sheila Jordan, Jukkis Uotila, Wade Mikkola, Takis Paterelis, Stratos Vougas, Dimos Dimitriadis, Lydia Fylipovic, T. Spasov, A. Pacatius.
Nekoliko godina predaje jazz klavir i orgulje na Jonskom univerzitetu i Konzervatorijumu Athenaeum u Grčkoj, kao i na Akademiji Sibelius u Finskoj.
Do sada je držao majstorske časove u raznim školama u Grčkoj, Irskoj, Indoneziji i Estoniji.
ANTTI LÖTJÖNEN
Basista Antti Lötjönen se možda pojavio na sceni sa grupom Ilmiliekki Quartet 2002, ali je činjenica da njegov neosporni talenat ne bi prošao nezapaženo u svakom slučaju. Da bismo dokazali ovu izjavu, ne moramo se vratiti dalje od 2003. godine, kada je ovaj čovek regrutovan u redove postavke za žive nastupe benda Five Corners Quintet.
Pored ovih hit grupa, Lötjönena rado angažuju i vođe bendova-pijanisti kao što su Alexi Tuomarila i Joonas Haavisto. Takođe je basista izbora saksofoniste Timo Lassija i trubača Jukke Eskole, koji su obojica članovi benda Five Corners Quintet.
Instant klasik grupe Ilmiliekki Quartet "March of the Alpha Males" iz 2003. i njegov nastavak "Take It with Me" iz 2006, kao i album "Dreams Are True" iz 2011. najbolje predstavljaju Lötjönenov stil u snimljenom obliku. Pored jazz muzike, Antti Lötjönen se oprobao u etno muzici sa grupom Värttinä, a u eksperimentalnoj rok muzici sa bendom Silvio. Među najnovijim poduhvatima ovog basiste je projekat "Aurora" trubača i vođe kvarteta Ilmiliekki Vernerija Pohjole.
Sa trijom Sun Antti je otkrio svoj talenat kao kompozitor, a njegovu muziku možete čuti na najnovijem albumu ovog trija: "Dreams Are True."
TEPPO MÄKYNEN
Bubnjar, DJ, producent i kompozitor Teppo Mäkynen učestvuje u toliko velikom broju projekata da je teško sve ih ispratiti. Ako ne deli lekcije u hard bop stilu sa grupom Manuel Dunkel Quartet ili se bavi produkcijom još jednog jazz albuma, njegov alter ego Teddy Rok sigurno pravi haos za miks pultom i samplerima u nekom zadimljenom klubu. Jednostavno rečeno, čovek je izgleda brži od svoje senke.
Kao svaki jazz muzičar koji želi da napravi nešto u XXI veku, Mäkynen je uvideo značaj prihvatanja akustičnog i električnog. Kao vođa dva benda, Five Corners Quintet uživo i projekta koji se bazira na samplovima The Stance Brothers, on je pokrio obe sfere.
Osim dobitnika Jazz-Emma nagrade, albuma "Universal Four" grupe Teddy Rok Seven iz 2004. godine, neki od najznačajnijih albuma u njegovoj diskografiji obuhvataju rocktronica album "Smelly" iz 2003, koji je snimljen u saradnji sa gitaristom Jarmom Saarijem, i "Music of Olavi Virta" grupe Hurmio-orkesteri saksofoniste Jukka Perka iz 2000. Godine 2005, Mäkynen se pojavio kao producent, bubnjar i glavni kompozitor na veoma hvaljenom debi albumu trubača Jukke Eskole "Jukka Eskola".
Teppo Mäkynen je 2007. godine primio nagradu Georgie.
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 2.