GLAVNI KONCERTNI PROGRAM - Srpsko narodno pozorište - petak, 16. novembar 2012..
MANFRED SCHOOF QUINTET
MANFRED SCHOOF – truba
RYAN CARNIAUX – truba
AHMED EID – bas
MIKE ROELOFS – klavir
SAMUEL DÜHSLER – bubnjevi
MANFRED SCHOOF
Sve od sredine šezdesetih, Manfreda Schoofa smatraju jednim od vodećih jazz trubača Evrope. Svoju prvu grupu vodio je još 1965. godine a instrumentacija za LP "European Echoes" koju je snimio u to vreme sada zvuči kao "Ko je ko" vodećih evropskih free jazz muzičara. Od tih ranih dana, Schoof je igrao značajnu ulogu u razvoju free jazza u Evropi, između ostalog sa čuvenim New Jazz Triom, kroz saradnju sa imenima kao što su Albert Mangelsdorff, Peter Brötzmann, Mal Waldron, the Clarke/Boland Bigband i Gil Evans Orchestra, kao i German Allstars i George Russel Sextet.
Od samog početka, Schoof je bio uključen u nešto što se verovatno može nazvati najznačajnijim i najneobičnijim velikim free jazz ansamblom, Globe Unity Orchestra, a čak i sada predstavlja jednu od okosnica ove grupe. Ali Manfred Schoof ne samo da spada u avangardu jazza, on je uključen i u "druge" forme savremene muzike, na primer, kao izvođač na koncertima trubača Bernda Aloisa Zimmermanna (Berlin Festival Weeks) i Johannesa Fritscha (Music of the 20th Century with the Saarland Broadcasting Company). Komponovao je muziku za film i televiziju kao i brojne radove po porudžbini (za Muzički festival u Donaušingenu 1975.) kao i horska dela i dela za orkestar za različite nemačke radiodifuzne kompanije. Od 1972, Schoof predaje na Kelnskoj muzičkoj akademiji, a od 1990. ima status profesora. Brojne turneje sa raznim jazz grupama odvele su ga sve do Južne Amerike i Azije.
Svoj drugi kvintet osnovao je 1975. godine. Grupa je radila na tri LP-ja, od kojih je jedan - ploča "Scales" – dobila Nemačku nagradu za ploču Nemačke fono akademije (1977. Japo/ECM Records).
Godine 1980, Schoof dobija prvu nagradu Unije nemačkih jazz muzičara (UDJ) za LP "The Early Quintet". U međuvremenu, devetnaestočlani Schoof Orchestra osnovan 1980. može da se pohvali zapaženim nastupima, uključujući pojavljivanja na Nemačkom jazz festivalu u Frankfurtu i Berlinskom jazz festivalu. Schoof Band je Nemačka federalna vlada poslala u Prag da učestvuje u Nedelji nemačke kulture. Godina 1982. označava početak višegodišnje saradnje sa pijanistom Rainerom Brüninghausom u duetu.
Manfred Schoof se smatra epitomom univerzalnog jazz muzičara našeg vremena; njegova svestranost mu omogućava da istovremeno bude trubač, kompozitor i unverzitetski profesor. Tako da je, od 1987. godine i član orkestra George Gruntz Concert Jazz Band i European Jazz Ensemble. "Old Friends", all-star formacija osnovana 1996. koja se sastoji od najpoznatijih nemačkih jazz muzičara (Albert Mangelsdorff, Klaus Doldinger, Wolfgang Dauner, Eberhard Weber, Wolfgang Haffner i Manfred Schoof), još uvek postoji.
RYAN CARNIAUX
Rođen u Njujorku a studije je završio na muzičkom koledžu Berklee u  Bostonu. Od 2003. godine Ryan živi u Evropi, svirajući jazz sa muzičarima kao što su Dennis Rowland, Tiger Okoshi, Doug Sides, Kirk Lightsey, Nicolas Simion, Uwe Plath, Mark Murphy, Daryl Hall, Eric Alexander, Randy Brecker, Ondrej Stveracek, Tim Hagans, Paul Lowens, Christian McBride, Brendan Carniaux, Sam Dühsler, Manfred Schoof, Gerd Dudek i Benny Golson. Festivali:North Sea Jazz Festival, Corsica Jazz Fest, Jazz Fest Curacao, Jazz Days Bratislava, Jazz Fest Bucarest, i mnogi drugi širom Evrope.Turneje i gostovanja: Turneja za mlade perspektivne umetnike XXI veka u Kostariki, Rusija (International Big Band), SAD (Sweet Mamma Thunder), Češka (Ondrej Stveracek), Slovačka (Rado Tariska Sextet), Švajcarska (Samuel Dühsler Band, Holandija (Mike Roelofs Band), Rumunija (Nicolas Simion Ensemble), Poljska (Greg Gaynair) i mnoge druge... Ryan je veoma zauzet turnejama i snimanjima sa različitim projektima na međunarodnoj jazz sceni.
AHMED EID
Muzičar rođen u Siriji, Ahmed Eid sada živi u Kelnu, Nemačka. Ahmed je odrastao u Palestini, gde je studirao klasične palestinske perkusije. Za vreme studija perkusija, počeo je da se zanima za bas i ubrzo shvatio da je pronašao svoj glas kroz ovaj instrument. Ubrzo pošto je počeo da svira bas, dobio je stipendiju da studira klasičan bas u Libeku, Nemačka, a po završetku studija tamo, primljen je na studije jazz basa u Kelnu. Ahmed postaje traženi basista u Evropi zahvaljujući svom raznovrsnom obrazovanju i čistoj muzičkoj sposobnosti.
MIKE ROELOFS
Mike je studirao klavir pod budnim okom Irva Rochlina i Franka Giebelsa na Konzervatorijumu u Mastrihtu (Holandija). Mikova karijera uzima maha kada njegov trio pobeđuje na takmičenju "Concours Céramique" u Mastrihtu 2001. godine. Novac od nagrade uložen je u debi album: Viewmusic. Kvartet Mika Roelofsa je naslednik trija. Ovaj kvartet pobedio je na takmičenju "Frysian Crossover Competition" u Leuvardenu 2002. godine. Žiri je napisao sledeće obrazloženje njihove pobede: "Snažne kompozicije dale su koncertu moćan aktuelan ton. Ispričana je jasna priča, sa odličnom dinamikom." Kvartet je snimio jedan album: "No Surroundings" (Inbetweens Records). Kao slobodni pijanista, Mike sarađuje sa raznim bendovima, svirajući širok dijapazon muzičkih stilova. Od 2003.  često ga angažuju kao studijskog muzičara i svira na više od šezdeset CD produkcija. "Trudim se da budem što fleksibilniji i otvoreniji prema muzici. Ne pokušavam da kopiram neki stil. Uvek tragam za sopstvenim zvukom i vokabularom". Godine 2007, Mike je osvojio nagradu "Jerry van Rooyen Award" u Mastrihtu, koja se daje osobi ili organizaciji koja je zaslužna za jazz muziku u Limburgu (Holandija). Godine 2008. osvaja još jednu nagradu, naime "Glenn Corneille Talent Award". Iste godine, Mike svira na festivalu North Sea Jazz Festival u Roterdamu sa ansamblom Mike Roelofs Band. Na festivalu, dobija nagradu za svoju kompoziciju "From Babel To Bethel". Godine 2010. Mike snima album sa svojim novim trijom koji se zove Roelofs2Lauscher Trio. Album, Catharsis, izašao je za Prova Records. Sledeći album je trenutno u fazi produkcije. Od 2011. godine Mike je član banda Gerarda van Maasakkersa, i organizuje mesečne koncerte pod nazivom: "Jazz in the Klep", gde poziva jazz muzičare da mu se pridruže u novim muzičkim avanturama. Mike je sarađivao, između ostalih, sa muzičarima kao što su: Eric Vloeimans, Minyeshu, John Engels, Sam Vloemans band, Wolfgang Lackerschmidt, Ryan Carniaux Quartet, Philip Harper, Richard Thompson, Jesse van Ruller, Do, Anton Goudsmit, Ruud Breuls, Benjamin Herman, Boris, Dewi, Gerard Prescenser, Iain Matthews, Mo'Jones, Lee Konitz, Claudius Valk, Charlie Green, Michael Moore, Joris Roelofs, Joost Kroon, Eef Albers, Martin Verdonk, Ron van Stratum, Geert Roelofs, Werner Lauscher, Bart Oostindie i Jimmy Haslip.
SAMUEL DÜHSLER
Rođen 1978 Bazelu, Švajcarska. "Rumbadeebum" je bi bila njegova prva imitacija bubnjanja u bazelskom stilu kada je imao 3 godine; sa osam je počeo da lupa bubnjeve, a sa osamnaest pobeđuje na Nacionalnom takmičenju mladih bubnjara u Altishofenu i odlazi u SAD kao stipendista Muzičkog koledža Berklee. Uskoro je počeo da svira sa Halom Crookom, Jeffom Galindom, Jamesom Merendom, Stevom Neilom i drugim značajnim umetnicima lokalne muzičke scene Bostona. Po završetku koledža pridružuje se kvartetu Tigera Okoshija i dobija priliku da radi na međunarodnoj jazz sceni sa  imenima kao što su Ingrid Jensen, Herbie Hancock, Quincy Jones, Abraham Laboriel i The New York Voices. Sada Samuel ima popunjen raspored, kao freelancer u Evropi gde svira sa bendovima i muzičarima kao što su: Ryan Carniaux Quartet, Marco von Orelli 5, Wolfgang Lackerschmid, Manfred Schoof, Gerd Dudek, TTT i mnogi drugi. Živi u Bazelu gde je takođe angažovan na socijalnim projektima sa decom i hendikepiranim muzičarima.
U julu 2012. stekao je master diplomu iz Improvizacije na Muzičkoj akademiji Bazela posle dvogodišnjih studija kod Freda Fritha i Alfreda Zimmerlina.
K u l t u r n i...c e n t a r...N o v o g...S a d a
N O V O S A D S K I...J A Z Z...F E S T I V A L...2 0 1 2.