Danas je u Kulturnom centru Novog Sada održana konferencija za novinare povodom 24. Novosadskog džez festivala koji će se održati od 16. do 19. novembra 2022. godine, na Maloj sceni „Pera Dobrinovićˮ Srpskog Narodnog pozorišta. Nakon svake koncertne večeri održaće se jam session za koji će biti zadužen House band .

Konferenciju je otvorila Miljana Kozarov, izvršni producent i PR festivala koja je istakla da će ovogodišnji festival trajati četiri koncertne večeri, kao i to da je ove godine Grad Novi Sad povećao budžet, a takođe je dobijena i podrška od Autonomne pokrajine Vojvodine, što je omogućilo da program bude kvalitetniji i raznovrsniji na veliko zadovoljstvo publike.

Mina Kočić, muzički urednik festivala iskazala svoje zadovoljstvo što je Vitomir Simurdić ponovo selektor festivala, i najavila da će osim četiri koncertna dana, postojati još dva dana koja će biti obeležena džezom: 14. novembar biće otvorena izložba Aleksandra Plačkova, nakon čega će biti održan koncert Ivana Švagera, a 15. novembar namenjen je deci – dečije radionice u Klubu „Trbina mladih“, koje će držati Jovana Dobrijević i Jelena Dopuđ, gde će najmlađa publika nešto više saznati o džez muzici i džez kulturi.

Vitomir Simurdić, selektor festivala, predstavio je ovogodišnji program. Po njegovim rečima „ključna ideja je bila da pravim festival po programima, a ne po izvođačima“. Festival, 16. novembra u 20 časova otvara Big bend RTS-a sa Stjepkom Gutom kao liderom, a program koji će izvoditi biće u čast Teda Džonsa. Drugi koncert prve večiri u 21 sat izvodi jedanaestočlani bend „Nikolov-Ivanović andektetˮ, najzanimljivi evropski kombo. Drugo festivalsko veče, 17. novembra otvoriće Norvežanin Nils Peter Molvaer, jedno od najzanimljivijih imena evropskog savremenog džeza, a zatvoriće ga koncert Jovana Maljokovića i gudački orkestar Roberta Lakatoša, čiji koncert predstavlja produkciju Festivala, a aranžmane je za tu namenu uradio Ivan Ilić. Trećeg dana, 18. novembra prvi će nastupiti kvartet Jožefa Feča iz Češke, potom Aleksandar Uzelac Trio, a veče zatvara Vladimir Samardžić Trio. Poslednjeg dana, 19. novembra prvi koncert predstavlja novinu u vidu sastava JazzXchange feat. Bojan Z koji čine po dva predstavnika iz tri grada prestonice evropske kulture iz Litvanije, Luksemburga i Srbije, tj. Novi Sad, o čemu je govorila kordinatorka programskog luka Druga Evropa. Festival se zatvara nastupom Chico Freeman’s Trio Exotica.

Takođe, istaknuta je i novina po pitanju kupovine karata: karta samo za jedan koncert u iznosu od 700 dinara, celovečernja u iznosu od 1.000 dinara i karte za ceo festival u iznosu od 2.700 dinara. Karte se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima Gigstixa.