Subota, 9. novembar 2019.

KS „Svilara“, 19 sati

JAZZ MARATON NOVOSADSKOG JAZZ FESTIVALA

Koncerti jazz orkestara iz gradova – Evropskih prestonica kulture,

uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“ i SNP-a

 

TIMISOARA – Rumunija

JazzyBIT

TEODOR POP, klavir, klavijature;

MIHAI MOLDOVEANU, električni bas

SZABÓ CSONGOR – ZSOLT, bubnjevi

©Amalia Gaitaå

JazzyBIT je trio koji čine Teodor Pop (klavir, klavijature), Mihai Moldoveanu (bas) i Szabó Csongor-Zsolt (bubnjevi). Bend je aktivan od 2012. godine. JazzyBIT pruža energetsku kombinaciju džez i rok muzike, prošaranu bluzom, latino i fank muzikom. Sam bend opisuje sopstveni stil kao „glasnu džez muziku“. Zvuči poput muzike koju bi Hiromi svirala sa Snarky Puppy, ali u triju. All About Jazz upoređuje JazzyBIT sa Esbjörn Svensson Trijom: JazzyBIT je preneo utisak jednog uspešnog kombo Esbörn Svensson trija unevši pomalo stav rok muzike u prijemčive numere koje krasi vedra melodija. Takođe je bilo zanimljivo čuti kombinaciju fank ritmova, dobro povezanog muziciranja i domišljatih aranžmana. Svoj prvi album Touch the Sky bend izdaje 2014. godine, a zatim je usledio i album Horizon 2016. godine. Nakon što su osvojili nagradu Newcomer od Fondacije Muzza u Bukureštu 2013. godine, JazzyBIT stiže do finala takmičenja za nagradu European Jazz na Tuscia in Jazz festivalu 2014. godine. Štaviše, osvajaju Timisoara Jazz nagradu za grupu godine 2016, a 2017. godine svi članovi benda dobijaju Banat Jazz nagradu za muzičare godine, pri čemu su im poslednje dve nagrade dodeljene u ime fondacije Jazz Banat Cultural Foundation. Bend veoma često nastupa uživo, brojeći skoro 200 koncerata u prvih 6 godina postojanja. Do sad, JazzyBIT je svirao u 9 država, na 2 kontinenta, učestvovali su na nekim od najvećih svetskih festivala kao što su: Jarasum International Jazz Festival u Južnoj Koreji, Vilnius Mama Jazz Festival u Litvaniji i Belgrade Jazz Festival u Srbiji. Takođe su svirali i u nekim poznatijim klubovima jazz muzike u Evropi: Reduta Jazz Club u Pragu, Sunset Sunside u Parizu, Budapest Jazz Club u Budimpešti… Osim u krugovima jazz muzike, bend je takođe mesto pronašao i na nekim od multi-žanrovskih festivala, ali i u dobro poznatim klubovima Evrope kao što su: A38 i Control u Budimpešti. Godine 2017, kao plod saradnje savremene folklorske grupe Subcarpați i JazzyBIT rađa se Subcarpați x JazzyBIT / SUBJazz projekat, spoj muzike ove dve grupe. 

Vaš album je stvarno odličan! Sviđa mi se snaga vaše muzike! Album imam na svom Iphonu i često ga slušam. – Omar Sosa, afrokubanski jazz pijanista.

„Radi se o neverovatnoj muzici! Ova tri talentovana muzičara odvode vas na putovanje koje kombinuje fusion, jazz i jam zajedno.” – Tony Monaco, čudo na jazz klavijaturama.

 

O Temišvaru i projektu Temišvar 2021

Ponekad najveće promene počnu na ulicama. Godine 1884, Temišvar je bio prvi grad u kopnenom delu Evrope koji je imao električno osvetljenje. Godine 1989. varnice Revolucije protiv Čaušeskuovog režima zapaljene su na ulicama Temišvara. Godine 2021. Temišvar Evropska prestonica kulture teži pa podeli svoje želje i nade sa ostatkom Evrope.

Naš koncept podrazumeva stvaranje uslova za hrabrost koja je potrebna da bi se ostvario jedan novi osećaj zajedništva. To predstavlja odgovarajuću reakciju na duboku krizu poverenja i nesigurnost sa kojom se i Evropa i Temišvar suočavaju u XXI veku. Duh Temišvara će se ponovo pobuditi – ovaj put kroz kulturu. 

Kulturni program TM2021 izgrađen je sa ljudima na centralnom mestu sa osvrtom na mesta gde žive i susreću se, i način na koji se međusobno povezuju njihovo okruženje i kontinent. 

Zvanični vebsajt Temišvara 2021: www.timisoara2021.ro

 

Ovaj projekat se realizuje u partnerstvu sa asocijacijom Temišvar 2021 – Evropska prestonica kulture, uz
finansijsku podršku Gradske kuće grada Temišvara, kroz prioritetni kulturni program “Temišvar.
Evropska prestonica culture 2021”, kao deo kulturnog progama TM2021 za godinu 2019.