Subota, 9. novembar 2019.

KS „Svilara“, 19 sati

JAZZ MARATON NOVOSADSKOG JAZZ FESTIVALA

Koncerti jazz orkestara iz gradova – Evropskih prestonica kulture,

uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“ i SNP-a

 

VESZPRÉM – Mađarska

KYRA NÉMETH, glas;

MÁTÉ KOVÁCS, gitara

SZILÁRD PINGICZER, klavijature;

SÜLE KORNÉL, bubnjevi

Németh Kyra Smallchestra predstavlja džez ansambl koji ruši tradiciju, potpuno prigrlivši inovativnu i eksperimentalnu formu. Prisutni na mađarskoj džez sceni od 2016. godine, ansambl su osnovali Szilárd Pingiczer (klavijature) i Kyra Németh (vokal). Posle brojnih uspeha u klasičnom džez miljeu, grupa je proširila svoj sastav uključivši basistu i solistu na gitari Mátéa Kovácsa i bubnjara Kornela Sulea. Grupa je od tada evoluirala u muzičku laboratoriju sa ambicijom da stvori širi repertoar džez muzike sa rok i bluz uticajima i nagoveštajima elektronike i narodne muzike. Razlog za ovu muzičku ekspanziju je prosto to što je velika količina impulsa koji su stečeni godinama muzičkog stvaralaštva dovela do želje za muzičkim istraživanjima.

Nastupali su u većini budimpeštanskih kulturno značajnih džez klubova, ali su takođe zadivili publiku i u dvorani Müvészetek (Palata umetnosti) u Budimpešti. Pored toga, oni su i stalni članovi koji se uvek vraćaju Pozorištu Petöfi Sándor u Vespremu.

Glavni cilj benda Németh Kyra Smallchestra je da prenese neograničenu sreću svojim nastupima i muzikom na takav način da njihova publika postane deo kolektivne proslave. Grupa je izabrala svoje ime, Smallorchestra, da bi odrazila malu veličinu i želju da svojom muzikom stvori intimnu i prijateljsku atmosferu. 

Vesprem, mesto gde vam dobrodošlicu želi istorija.Vesprem je miran, skroman gradić. Morate da prošetate njegovim ulicama i trgovima kako biste shvatili njegovu posebnu atmosferu. Možete da slušate zvona kako zvone i vidite zidine i zdanja starog grada…Vesprem, grad Kraljica, Vesprem, univerzitetski grad, Vesprem, festivalski grad – to su samo neki od nadimaka koji ukazuju na prošlost, sadašnjost i budućnost ovog hiljadugodišnjeg grada.Vespremovi brežuljci i doline, lukovi i kule, njegove nakrivljene uzane ulice i široki trgovi skrivaju tako mnogo tajni koje se mogu otkrivati. Razvivši se u dinamičan centar turizma, kulture i privrede, grad sa svojom populacijom od skoro šezdeset hiljada stanovnika igra značajnu ulogu u životu regije. Događaji velikog obima kojima je Vesprem domaćin takođe govore u prilog ove značajne uloge. Grad Kraljica je dom i umetnostima. Izvanredni orkestri, horovi i plesne trupe grada nude kvalitetne programe u mnogim oblastima umetnosti kako lokalnom stanovništvu tako i turistima tokom cele godine. I muzeji, crkvene izložbe i galerije grada nude zanimljive slobodne aktivnosti. Kálmán Kittenberger zoološki vrt je skriven u dolini koja se zove Fejesvölgy, i predstavlja dom miljenicima javnosti kao i posebnim retkostima. Parkovi i ulice Vesprema nude brojne rekreativne aktivnosti planinarima i biciklistima, za ljude u sportskoj obući kao i one u čizmama. Jedinstvena atmosfera jednog hiljadugodišnjeg grada poziva posetioce da pođu u tihu, intimnu šetnju. Pratite stope Kraljice Gizele i posetite nas! Ovde ćete se osećati dobrodošlim! Više informacija na: 

www.veszpreminfo.hu, Unique attractions of Veszprém, Veszprém, the city of festivals, The wind is blowing or it chimes in Veszprém, Veszprém in short , E-brochures about Veszprém