Subota, 9. novembar 2019.

KS „Svilara“, 19 sati

JAZZ MARATON NOVOSADSKOG JAZZ FESTIVALA

Koncerti jazz orkestara iz gradova – Evropskih prestonica kulture,

uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“ i SNP-a

 

NOVI SAD – Srbija

ANABELA ALEKSA, vokal;

IVA PAŽIN,vokal

PETRA LEONA MATIŠA, vokal;

VIKTOR TUMBAS, vokal

IVAN RADIVOJEVIĆ, truba;

STEVAN MILIJANOVIĆ, klavir

BORIS ŠAINOVIĆ, kontrabas;

MILOŠ GRBATINIĆ, bubnjevi

Oktatonik se zasniva na ideji izvođenja autorskih četvoroglasnih aranžmana uz pratnju instrumentalnog kvarteta. Članovi su mladi džez muzičari, stacionirani u Beogradu: Anabela Aleksa, sopran; Iva Pažin, mezzo-sopran; Petra Leona Matiša, alt, aranžer, kompozitor, Viktor Tumbas, bariton; Ivan Radivojević, truba i fliglhorna; Stevan Milijanović, klavir, kompozitor; Boris Šainović, kontrabas i Miloš Grbatinić; bubanj.

Petra Leona Matiša je svoju ljubav prema horu želela da pretoči u jedan manji sastav, uz jasnu viziju da se izvode isključivo autorske kompozicije/aranžmani. Ideja ovog nesvakidašnjeg sastava je da se pored sopstvenih, izvode i šire radovi i drugih mladih talentovanih umetnika. Prvi izuzetak u vezi sa repertoarom se desio u Domu omladine Beograda, gde se obeležavalo 100 godina od rođenja Nat King Kola. 

Facebook: https://www.facebook.com/oktatonik/. Link za video: https://youtu.be/Sc_XJAv2kJY

©Aleksandar Milutinović

Novi Sad je dobio titulu prestonice kulture 2016. godine u Briselu i od tada se uz slogan Za nove mostove radi na pokretanju i povezivanju predstavnika kulturne scene u gradu, decentralizaciji kulture, revitalizaciji prostora, očuvanju kulturnog nasleđa, internacionalizaciji kulturnih sadržaja i povezivanju sa umetničkim scenama iz Evrope i sveta. I sve to u cilju ispunjenja vizije projekta: za Početak Novog. Sada!.

O Drugoj Evropi

Druga Evropa jedan je od osam programskih lukova pokrenutih u okviru projekta Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture koji traje od 15. oktobra do 15. decembra 2019. godine.

Druga Evropa istražuje umetničke scene i kulture sa drugačijim estetskim, etničkim, religioznim, seksualnim, političkim, rasnim, vrednosnim identitetima i uverenjima u odnosu na društveno dominantne. Za razliku od popularnih sadržaja, elitističkih umetničkih formi i opštepoznatih glavnih tokova u kulturi, Druga Evropa se bavi skrivenom, izazivačkom, manjinskom kulturom.