Subota, 9. novembar 2019.

KS „Svilara“, 19 sati

JAZZ MARATON NOVOSADSKOG JAZZ FESTIVALA

Koncerti jazz orkestara iz gradova – Evropskih prestonica kulture,

uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“ i SNP-a

 

MATERA – Italija

ROSSAELLA PALAGANO, glas;

NICOLÒ PETRAFESA, klavir

VITO FARETINA, električni bas;

GRAZIANO PANNETTA, bubnjevi

©Hélène Damiani

The Quarters Quartet dolazi iz Matere, Evropske prestonice kulture 2019. godine.

Projekat je rođen zahvaljujući strastvenoj ljubavi muzičara prema džezu, njihovoj želji za eksperimentisanjem u okviru ovog muzičkog žanra, kao i za istraživanjem svih njegovih aspekata. 

Njihov repertoar se kreće od tradicionalnih džez standarda do savremenih i kompleksnih pesama, koje su komponovali umetnici kao što je Esperanza Spalding. Zahvaljujući takvom repertoaru, kvartet je osvojio prvo mesto na drugom takmičnju Onyx Jazz Contest, koje je održano 21. juna 2019. godine u Materi. Trenutno kvartet snima svoj prvi album koji će izaći 2020. godine.

©Luca Lancieri

Materin program za Evropsku prestonicu kulture, pod nazivom Open Future (Otvorena budućnost), proteže se u periodu od 48 nedelja počev od svečanog otvaranja 19. januara, kada će bendovi iz Evropskih prestonica kulture i opština regije Bazilikata, doći u Materu svirajući na svojim instrumentima. Od tog trenutka započinju razne aktivnosti koje se događaju svakog dana, mnoge i istovremeno, širom grada Matere i regije Bazilikata. One za cilj imaju da doprinesu razvoju budućnosti, trudeći se da nađu odgovore na pitanja koja su postavljena u okviru 5 tema iz dosijea kandidature: Koreni i putevi, Kontinuitet i prekidi, Drevne budućnosti, Utopije i distopije, Refleksije i veze. Polovina produkcija predstavljaju rezultat procesa zajedničkog stvaranja koje se realizuju zajednički sa kreativnom scenom Bazilikate, povezane sa širokim dijapazonom umetnika, mreža i nacionalnih i evropskih institucija. Druga polovina programa se realizuje putem sporazuma sa raznim evropskim i italijanskim kulturnim institucijama, počev od Evropske prestonice kulture, naših prijatelja iz grada pobratima Plovdiva, i Eu Japan Festa. Niko u Materi nije tek puki turista, svi imaju priliku da se pridruže duštvenom aspektu koji karakteriše put Matere 2019, zahvaljujući specijalnom Pasošu 2019. Ovaj instrument ne samo da gostima omogućava ulaz, nego im pruža i priliku da privremeno postanu građani Matere. Official website: www.matera-basilicata2019.it 

Istorija Matere se gubi u njenim korenima u paleolitu, a stiže do naših dana posle vekova i hiljada prepreka, kao jedna isprekidana priča. Naseljenu bazu grada čine pećine koje su iskopane u tufu (vrsti vulkanske stene), takozvani Sassi, koje predstavljaju njegovu najosobeniju i najčuveniju karakteristiku. Tome treba dodati brojne prirodne pećine koje su pomogle prvim ljudskim naseljenicima na strani kanjona koji je izdubio tok reke Gravine. Arhitektonska struktura grada je napravljena po uzoru na proces stratifikacije koji počinje od podzemnih oblasti koje karakterišu pećine, cisterne, ledene kuće, tuneli i sistem za kontrolu vode. Četvrt Sassi je bio naseljen do pedesetih godina prošlog veka, kada je donet zakon da se stanovnici isele u nove oblasti. U to vreme naselje je nazvano „nacionalnom sramotom“ zbog nezdravih uslova života u kojima su ljudi stanovali. Naselje Sassi je zatim prošlo kroz proces regeneracije koji je započet 1986. godine, sve dok nije proglašeno Svetskom baštinom pod pokroviteljstvom UNESCO-a 1993. godine. U ovaj izuzetan i evokativan pejzaž smeštena su brojna filmska ostvarenja među kojima je čuveni Pasolinijev film Jevanđelje po Mateju (1964), Stradanje Hristovo Mela Gibsona (2002), Ben Hur Timura Bekmambetova (2014) kao i poslednji nastavak filma o Džejmsu Bondu Nema vremena za umiranje ove godine.