Subota, 9. novembar 2019.

KS „Svilara“, 19 sati

JAZZ MARATON NOVOSADSKOG JAZZ FESTIVALA

Koncerti jazz orkestara iz gradova – Evropskih prestonica kulture,

uz podršku Fondacije „Novi Sad 2021“ i SNP-a

 

KAUNAS – Litvanija

ARNAS MIKALKĖNAS, klavir, perkusije

TADAS PETKEVIČIUS – GRAJAUSKAS, gitara

KĘSTUTIS SOVA, saksofon

©Daiva Masaityte

Free Funk Society je kolektiv koji čine: Arnas Mikalkėnas, Tadas Petkevičius-Grajauskas i Kęstutis Sova. Poznati su po improvizacijama i buntovničkoj naravi. Free Funk Society se može opisati kao mešavina avangardnog džeza, tradicionalnog groov-a, roka i fanka. Trio crpi inspiraciju iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada su Ornette Coleman i Don Cherry skovali ovaj termin. Članovi FFS-a imaju zajedničke muzičke poglede i ideje. Oni cene tradiciju, održavaju ravnotežu između komponovane i improvizovane muzike, iako estetiku ne smatraju glavnim prioritetom u svojoj muzici. 

Kaunas je grad pun zelenila sa svojim raskošnim parkovima, i grad sa najdužom pešačkom ulicom u Istočnoj Evropi, gde možete sesti da nešto pojedete, ući u kupovinu i zabavljati se. Čuven je u svetu po veoma gustoj međuratnoj modernističkoj arhitekturi i prepun je kulture sa mnoštvom istorijskih ruta, muzeja, galerija i događaja tokom cele godine. 

Godine 2020. Kaunas postaje Evropska prestonica kulture. Godine koje su pred nama do preuzimanja ove titule predstavljaju put transformacije grada iz privremene u savremenu prestonicu kulture. 

Ako nas posetite u periodu 20202021. godine, možete očekivati velike gradske festivale kao što su: Međunarodni dan sreće, Fluxus art, Izvođačke umetnosti, CityTelling, a ako to učinite 2022. godine, naići ćete na 3 velika događaja, 52 međunarodna kulturna dešavanja i stotine uličnih događaja i događaja u koje su uključene lokalne zajednice.

Dobro došli u Kaunas!