Foto by Dominik Walchshofer
Foto by Dominik Walchshofer

 

Lana Janjanin kvartet je grupa mladih, talentovanih i svestranih muzičara, koju je osnovala i predvodi Lana u cilju izvođenja njene autorske muzike. Svi članovi grupe su akademski školovani muzičari sa velikom strašću za mnoge muzičke žanrove, uključujući džez, soul, RnB, koje kombinuju u svojoj muzici stvarajući sopstveni individualni zvuk i stil. Kvartet je snimao i nastupao poslednjih pet godina, a krajem 2018. godine su objavili svoj debi album A Minut of Love.

LANA JANJANIN (1990)

Tridesetjednogodišnja kompozitorka, kantautorka i pijanistkinja Lana Janjanin je rođena u Zagrebu, Hrvatskoj, u porodici muzičara. Muzikom je počela da se bavi sa 4 godine, a klasično obrazovanje započela je u Muzičkoj školi Eli Bašič, na smeru klavir i teorija muzike. Sa 18 godina upisala je studije klasične kompozicije na prestižnom Univerzitetu za muziku i izvoođačke umetnosti u Beču, Austrija, kao najmlađa u klasi. Diplomirala je medijsku kompoziciju sa 23 godine. Pored Laninog klasičnog obrazovanja, razvila je snažnu strast za džez, soul, RnB i pop muziku, što ju je dovelo do formiranja sopstvenih asambala i saradnje sa mnogim big bendovima. Tokom svoje muzičke karijere, redovno je sarađivala i komponovala za Džez orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT). Saradnja je krunisana 2018. godine izdavanjem dvostrukog albumaMiracles za koji su Lana i njena koleginica kompozitorka Dina Rizvič komponovale, aranžirale,otpevale, i odsvirale svoj opus za džez orkestar, čime su postale prve žene u istoriji Hrvatske (i regiona) koje su to učinile. Uz ovaj CD, Lana je krajem 2018. godine objavila A Minute of Love, još jedan album autorske muzike snimljen sa sopstvenim džez ansamblom. Lana je 2019. godine nominovana za hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji najboljeg novog izvođača. Od 2021. godine Lana je umetnička direktorka džez projekata u organizaciji Hrvatskog društva kompozitora. 

MARKO FERLAN (1988)

Marko je svoje obrazovanje na klasičnoj gitari započeo u rodnom gradu Brežice (Slovenija), a nastavio ga u Muzičkoj školi Eli Bašić u Zagrebu kod profesora Ante Čagalja. Magistrirao je klasičnu gitaru na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti(UniversitätfürMusik und darstellendeKunst) u Beču, Austrija, 2016. godine. Tokom studija je počeo da svira džez i improvizovanu muziku, samostalno učio je da svira električni bas i kontrabas, da bi na kraju postao basista u nekoliko bendova. Uz kontinuiranu saradnju sa Lanom Janjanin, svira u različitim ansamblima klasične/kamerne muzike, kao i džez/eksperimentalnim/rok ansamblima, posebno sa grupom On, Ričard Seniov Trio i ansamblomIlirika. 

LUKAS FELNER (1991)
Lukas je rođen u Braunau na Inu (Austrija), gde je započeo svoje klasično muzičko obrazovanje. Sa 16 godina počeo je da uči džez i nastavio muzičko obrazovanje u Beču, na Bečkom muzičkom institutu, gde je diplomirao na odseku za bubnjeve u klasi profesora Haralda Tanšeka. Stalni je član trija Lane Janjanin, Adrijan Gašpar trija, New Piano Trio i vođa je projekata Captain Hot Dog Sauce. 

TOMAŽ GAJŠT (1985)

Jedan od vodećih slovenačkih trubača diplomirao je u Gracu, Austrija. Ubrzo nakon toga se pridružio Big bendu Slovenačke nacionalne Radio-televizije, čiji je i danas stalni član. Bio je predstavnik Slovenije na javnom džez koncertu Evropske radiodifuzne unije(EBU/UER), a sarađivao je sa džez velikanima kao što su Džim MekNili, Bob Brukmajer, Rendi Brejker, Bob Mincer i drugima. Kontinuirano ga zovuda snima i nastupa sa raznim muzičarima iz regiona, pa ne čudi činjenica da se može čuti na više od 50 različitih albuma.