Aleksandar Cvetković, bubnjevi

Andreja Stanković, gitara

Luka Ignjatović, alt saksofon

Milan Nikolić, kontrabas/bas

 

Drama Quartet je počeo sa autorskim radom 2014. godine, izvodeći džez kompozicije lidera Aleksandra Cvetkovića Drame na bubnjevima, Luke Ignjatovića na alt saksofonu i Aleksandra Grujića na klavijaturama u sastavu organ trija. Drama Organ Trio je nastupao u svim beogradskim džez klubovima, kao i na Jazztronic festivalu u Vršcu. Krajem 2017. godine bend izdaje svoj prvi autorski džez album „Dramathology” za Metropolis Jazz Records u Beogradu. Početkom 2019. godine bendu se pridružuje gitarista Andreja Stanković, pa bend menja ime u Drama Organ 4, ali krajem iste godine na mesto klavijaturiste dolazi kontrabasista/basista Milan Nikolić, kada bend dobija svoj trenutni sastav kvarteta (alt saksofon, gitara, kontrabas/bas, bubnjevi). Drama Quartet sprema nov materijal za sledeći album, koji planira da izda do kraja 2021. godine.

 

Aleksandar Cvetković (1979) je završio teoretski odsek Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, nakon kojeg je studirao i diplomirao na Odseku za opštu muzičku pedagogiju FMU u Beogradu. Uspešno polaže prijemni ispit na Univerzitetu za muzičku i dramsku umetnost u Gracu u Austriji i postaje student Odseka za džez muziku (bubnjeve), gde je završio master studije pod mentorstvom profesora T. Hauarda Kurtisa. Bio je učesnik brojnih seminara koje su vodili svetski poznati džez muzičari i predavači: Džon Aberkrombi, Bili Hart, Džeri Bergonci, Ron Mek Klur, Ben Dikson, Džimi Kob, Adam Nusbaum, Dejv Libman, Džim Mek Nili… Bio je učesnik i brojnih džem-sešna sa svetski poznatim džez umetnicima: Bili Hart, Dejvid Kikoški, Bred Lili, Bred Meldou, Renato Kiko, Klaus Rajbl… Svirao je na domaćim i stranim džez festivalima, kao i u džez klubovima sa poznatim srpskim džez muzičarima: Duškom Gojkovićem, Stjepkom Gutom, Mišom Blamom, Milošem Krstićem, Mimom Mitrovićem, Vladom Maričićem, Vladom Samardžićem, Jelenom Jovović, Tanjom Jovićević… Sarađivao je i sa Vasil Hadžimanov bendom, Rambom Amadeusom, Serbian džez, bre projektom, Kočetov kvintetom, Big bendom RTS-a… Stalni je član bendova: Vudkok grup, Marčelo i napeti kvintet, Šljuka, Panonija prodžekt. Početkom 2014. godine osniva svoj autorski džez bend Drama organ trio sa kojim je 2017. godine snimio prvi album „Dramatolodži“ u izdanju Metropolis džez rekordsa. Sa odlaskom organiste iz benda krajem 2019. godine proširuje sastav u Drama kvartet sa kojim sprema svoj drugi autorski džez album. Od 2012. godine radi na Odseku za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu kao nastavnik, a potom i docent za užu umetničku oblast Džez solfeđo i Džez ritam. Uspešno nastupa u našoj zemlji, regionu i inostranstvu.

 

Andreja Stanković (1990) je svoja prva iskustva sa džez muzikom stekao u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu. Nakon toga svoje obrazovanje nastavlja na prestižnoj muzičkoj akademiji Conservatorium van Amsterdam, gde je studirao sa velikim imenima džez gitare kao što su Jesse van Ruller i Martin van Iterson. Tokom studija imao je priliku da svira i pohađa seminare džez muzičara kao što su Branford Marsalis, Joey Calderazzo, Brad Mehldau, Kurt Rosenwinkel, Gilad Hekselman, Peter Bernstein… Master studije džez gitare završio je u klasi docenta Vanje Kevrešana na Odseku za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu. Nastupao je na brojnim džez festivalima širom naše zemlje. Trenutno predaje gitaru na DŽez odseku Srednje muzičke škole „Stanković“ u Beogradu.

 

Luka Ignjatović (1986) nakon završene srednje muzičke škole uspešno upisuje studije džez saksofona na Amsterdamskom konzervatorijumu i nakon šest godina studiranja stiče diplomu Master of music. U toku studija svira u mnogim malim i velikim ansamblima. Sa nekima od njih, kao što je European Saxophone Ensemble, nastupa i snima u gotovo svim gradovima Evrope. Po povratku u Srbiju sa svojim prijateljima osniva Qzama Quartet u kojem svira saksofon, komponuje i aranžira originalnu muziku. Qzama Quartet ubrzo nakon svog nastanka dobija status najoriginalnijeg džez sastava u Srbiji i 2016. godine izdaje svoj prvi album koji dobija sjajne kritike u Srbiji i regionu. Od 2012. godine radi kao nastavnik, a potom i docent za užu umetničku oblast Džez saksofon na novootvorenom Odseku za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Trenutno svira saksofon, komponuje i aranžira originalnu muziku za sastav Schime trio sa kojim je izdao prvi album u septembru 2016. godine. Nastup Schime Trio + One na Beogradskom džez festivalu 2016. godine privlači pažnju kritičara najuglednijih džez časopisa na svetu ‒ Downbeat Magazine i All About Jazz, koji su uvrstili ovaj sastav među jedne od najboljih na festivalu. Sa sastavom Schime snima i izdaje drugi album „Visualisation” 2018. godine i nastupa na svim džez festivalima u Srbiji, kao i na prestižnim festivalima u inostranstvu kao što su Moers Festival (Nemačka) i Jazz in Marsiac (Francuska).

 

Milan Nikolić (1973) je rođen u Kruševcu. Sa sedamnaest godina počinje da se bavi muzikom. Seli se u Beograd 1993. godine gde postaje član bluz benda Hush sa kojim je nastupao po celoj Srbiji. Upisao je 1996. godine Univerzitet za muzičku i dramsku umetnosti u Gracu u Austriji, na kojem je 2003. godine završio magistarske studije džez kontrabasa. Za vreme i nakon studija svirao je sa mnogim velikanima svetske džez scene kao što su Curtis Fuller, Benny Golson, Billy Hart, Kirk Lightsey, Jim Snidero, Walt Weiskopf, Harold Mabern, Vincent Herring, Eric Alexander, Antony Wonsey, Johnathan Blake, Seamus Blake, Sheela Jordan… Nastupao je na mnogim džez festivalima i u poznatim džez klubovima kao što su Burghausen Jazz Festival, Elb Jazz festival, Moscow Jazz Festival, Porgie and Bess… Od 2012. godine radi kao nastavnik, a potom i docent za užu umetničku oblast Džez kontrabas na Odseku za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.