Ivan Švager, saksofoni

Ljubiša Paunić, saksofoni i flaute

Prerad Preradović, saksofon

Kosta Vukašinović, trombon

Boris Hložan, gitara

Dragan Ilić, kontrabas

Miloš Grbatinić, bubnjevi

 

Ivan Švager rođen je 1943. godine u Petrovaradinu. Završio je Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ u klasi profesora Antona Ebersta (klarinet). Jedno vreme je bio zaposlen u Plesnom orkestru Radio-televizije Novi Sad kao vođa alt saksofonista. Nakon rada u zemljama zapadne Evrope, po povratku u Jugoslaviju zaposlio se u Beogradu kao član Big benda RTV Beograd, prvo kao bariton, a potom kao vođa alt saksofonista. U Big bendu RTS radio je do penzije. Usavršavao se putem dopisne škole Berklee (Berklee Press Publications, Boston, Masačusets, SAD). Ivan Švager je napisao preko tri stotine kompozicija i aranžmana. Mnoge je snimio sa Big bendom RTS i sa sopstvenim malim sastavima. Bio je solista na bariton, tenor, alt i sopran saksofonu, kao i na flauti i klarinetu. Ostvario je i nekoliko sopstvenih izdanja: „Ivan Švager with Big Band RTV Beograd”; „Jazztet Ivana Švagera Plus Ultra“; „Ivan Švager Jazztet The Power Of Diversity; „Ivan Švager Saxophone Quartet“; „Born Again – Featuring Zvonimir Tot; „Jazz Songs To Relax And Meditation“;„Cujo“; „Ivan Švager Sextet”. Većinu izdanja je uradio sa Vertical Jazz-om. U pripremi je najnoviji kompakt disk „Ivan Švager Ambire Band”, Ad Libitum, uz podršku SOKOJ-a.

 

Ljubiša Paunić rođen je u Beogradu 1962. godine. Od 1989. godine svira kao član i solista Big benda RTS I kao studijski muzičar. Takođe je veoma angažovan u raznim džez, latino i pop bendovima. Kao član Big benda RTS i mnogih malih sastava imao je priliku da sarađuje sa mnogim domaćim i stranim džez legendama, kao što su Duško Gojković, Stjepko Gut, Lazar Tošić, Bora Roković, Benny Golson, Don Menza, Randy Brecker, Clark Terry, Eddie Henderson, Ronnie Cuber, Steve Turre, Ray Charles, Ack Van Rooyen, Peter Herbolzheimer, Dianne Schuur, Jon Faddis, Brad Leali, Jesse Davis, Jerome Richardson i mnogi drugi.

 

Prerad Preradović nakon završetka gimnazije u Bačkoj Palanci nastavio je školovanje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i u Srednjoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u klasi profesora Mihajla Kelblija. Tokom školovanja imao je svoj mali sastav u kome je pored klarineta svirao i saksofon. Kratko vreme je svirao u Novosadskom big bendu. Pošto je diplomirao i klarinet i na Pravnom fakultetu, radio je u pravnoj struci dugi niz godina. U poslednjih nekoliko godina vratio se muzici svirajući u malom ansamblu, a pre dve godine i u ansamblu koji vodi Ivan Švager.

 

Kosta Vukašinović je rođen 21. 8. 1995. godine u Novom Sadu. Muzičku osnovnu školu upisao je u svojoj trinaestoj godini, da bi po završetku iste nastavio da uči i u srednjoj muzičkoj školi. Svirao je u Big bendu džez omladine Vojvodine, Novosadskom big bendu i još nekolicini manjih sastava u Novom Sadu, sve do 2015. godine, kada posle godinu dana studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu upisuje Džez akademiju u Beogradu i zapošljava se honorarno u Big Bandu RTS. Dva puta je bio član projekta Backyard Jazz Orkestra u Dortmundu i Pragu. 2016. godine je bio član evropskog EBU projekta pod organizacijom BBC-a u Glazgovu. Svirao je na nekoliko džez festivala u regionu, najčešće kao član Big benda RTS i manjih džez sastava.

 

Boris Hložan završio je Gimnaziju „Svetozar Marković“, te upisao studije na Odseku za inžinjerstvo i grafički dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Pohađao je Muzičku školu „Isidor Bajić“, gde je učio klasičnu gitaru, u klasi prof. Zorana Krajišnika. Bavi se rok muzikom i regeom, ali džez je najvažnija oblast njegovog delovanja. Boris Hložan je jedan od istaknutih mlađih džez instrumentalista, čije delovanje danas obogaćuje i nastavlja džezersku tradiciju novosadske muzičke scene. Sam je učio osnove muziciranja na džez gitari, a nakon toga se usavršavao na radionicama i majstorskim kursevima koje je organizovao Kulturni centar Novog Sada (Novosadski džez festival i Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund), kod vrsnoh profesora kao što su Vanja Kevrešan, Ratko Zjača, Peter Herbolchaimer, Jerry Bergonzij, Uwe Plath, Antal Pusztai…

 

Dragan Ilić Čičak završio je Srednju muzičku školu „Isidor Bajić“ i Akademiju umetnosti u Novom Sadu na Odseku za kontrabas. Svirao je u Novosadskom bluz kvartetu osnovanom 1968. godine. Otuda se javila sklonost ka džez muzici. Radio je kao muzički urednik na Radio-televiziji Novi Sad i na Radiju Novi Sad.

 

Miloš Grbatinić rođen je u Šidu 1994. godine. Posle završene srednje muzičke škole u Novom Sadu, odlazi u Beograd i upisuje Fakultet muzičke umetnosti u klasi profesora Miroslava Karlovića. Nakon toga su usledile klupske svirke sa lokalnim muzičarima. Nedugo posle toga dobija svoj prvi angažman u Big bendu RTS gde je svirao sa Duškom Gojkovićem, Stjepkom Gutom, ali i sa stranim velikanima kao što su Samuel Blaser, John Fedchock, Bobby Shew, Christoph Lauer Aktivno nastupa u Beogradu i na festivalima u Srbiji: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Valjevu…

 

Foto: Aleksandar Plačkov