SREDA, 7. NOVEMBAR

Studio „M“, Ignjata Pavlasa 3, 19 sati

Aleksandar Dujin Orchestra

tribute to

Plesni orkestar Radio Novog Sada

Kada sam davne 1977. godine prvi put ušao u studio PR1 Radio televizije Novi Sad, nisam mogao ni da pretpostavim da će to promeniti čitav tok mog daljeg životnog puta u profesionalnom smislu.

Bio sam angažovan kao zamena na mestu klaviriste Plesnog orkestra RTVNS na određeno vreme. Tada sam prvi put uživo čuo zvuk Big Benda. Pera Bahun, gitarista Plesnog orkestra, od prvog dana me je zvao „sine”, ja njega „ćale”, Josip Kovač – Kiki, saksofonista, ostajao je stalno u pauzama proba da zajedno muziciramo, Triva Petrović, bubnjar, voleo je, takođe, da džemuje sa nama, i tako sam zauvek zaražen tim zvukom.

Na Konzervatorijumu grada Beča sam se školovao i pripremao za mesto dirigenta u RTVNS. U Novi Sad sam se vratio po završetku studija 1984. godine. Od tada do danas, muzika je moj život, ono čime se bavim bez zastoja, u kontinuitetu, svih proteklih godina. U tom periodu je nastalo mnogo različitih projekata, nastupao sam u postavama od solo klavira do velikih orkestara, ali je Big Bend bio i ostao sastav čijem zvuku sam se uvek posebno radovao.

Nekoliko godina nakon što je Plesni orkestar RTVNS bio rasformiran, uspeo sam da okupim mlade muzičare i oformim Vojvođanski omladinski big bend koji je, uz kratke pauze, nastavio da radi do danas kao Novosadski big bend.

Iako sam često sarađivao sa Novosadskim big bendom, moj životni put je otišao drugim, paralelnim tokom u kojem sam oformio Aleksandar Dujin Orkestra koji radi već više od dve decenije. AD Orkestra broji oko četrdeset muzičkih saradnika koje angažujem shodno programskom konceptu koji treba izvesti. Sa njima se družim i radim na mnogim projektima koji nastaju kao moja potreba za novim izrazom. Muzičke tragove koji nastaju doživljavam kao dokaz svog postojanja.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam angažovan na ovom projektu u kojem će nastupiti 16 muzičara. Zajedno s njima ću uživati u muzici posvećenoj jednoj od znamenitih institucija kulture Novog Sada – Plesnom orkestru Radio televizije Novi Sad.

Aleksandar Dujin

U Novom Sadu, 10. oktobra 2018.

 

PLESNI ORKESTAR RADIO NOVOG SADA

Prva postava orkestra po Božidaru Noevu Makeu

Osnovan 1. augusta 1959. godine, Plesni orkestar Radio Novog Sada (kasnije Plesni orkestar Radio-televizije Novi Sad) nepune četiri decenije bio je nosilac produkcije džez i zabavne muzike Radio Novog Sada / Radio-televizije Novi Sad. Formiran kao Veliki zabavni orkestar, uglavnom od muzičara koji su nastupali u novosadskim malim sastavima (Bogdan Dimitrijević Džems, Josip Lorbek, Bora Višnjički, Triva Petrović…) orkestar je prvi nastup održao na proslavi desetogodišnjice Radio Novog Sada, 29. novembra 1959, u tadašnjoj zgradi Srpskog narodnog pozorišta (Sokolskom domu).

Prvi sastav Plesnog orkestra Radio Novog Sada:

Trube: Imre Benak, Miša Tot, Marko Molnar, Mikloš Miki Varga, Božidar Noev – Make

Tromboni: Vinko Valečić, Đura Lukenić Fifika, Žika Todorović, Šandor Olah

Saksofoni: Bogdan Dimitrijević Đžems, Mihailo-Miša Kelbli, Kiralj Ištvan, Petar Jurić, Bogoljub Boca Živković

Ritam sekcija: Ladislav Rebrek, bas; Triva Petrović, bubnjevi; Bora Višnjički, gitara; Josip Lorbek Pepi, klavir

Konačnu afirmaciju i „ulaznicu“ u elitu jugoslovenskog džeza dobija nastupom na džez festivalu na Bledu 1962. godine. Na albumu Bled 62, III jugoslovesnki džez festival, 7–10. jun (PGP RTB) nalazi se snimak Džems će vam to reći [James Gonna Tell You Everything] Roberta Haubera u izvođenju orkestra koji je na Bledu nastupio u sastavu (podaci sa omota ploče):

Dirigent: Stevan Radosavljević; Tenor saksofon: Bogdan Dimitrijević, Saksofoni: Mihailo Kelbli, Rihard Hajnc, Petar Jurić, Bogoljub Živković, Ivan Švager Trube: Ludvig Nemeček, Ivo Medić, Marko Molnar, Imre Benak, Mihajlo Tot Tromboni: Đura Lukenić, Ištvan Domonkoš, Borislav Stojčić, Bela Kovač; Josip Lorbek, klavir; Ladislav Rebrek, kontrabas; Branimir Mijatović, bubnjevi; Miroslav Cvijanović, vibrafon.

Vrhunac delatnosti orkestra su sedamdesete i osamdesete godine kada je bio stalan učesnik Glazbenih parada JRT u Radencima, festivala Dani džeza u Novom Sadu uz veliki broj studijskih snimaka za Radio Novi Sad, TV nastupe i turneje u Jugoslaviji i inostranstvu (DDR, Zapadna Nemačka, Čehoslovačka, Mađarska).

Orkestrom su dirigovali Stevan Radosavljević (1959-1980), Rudolf Tomšič (1980-1990), a tokom osamdesetih i početkom devedesetih i Josip Lorbek, Jovan Adamov i Aleksandar Dujin.

Među gostujućim dirigentima / bendliderima bili su Vojislav Bubiša“ Simić, Miljenko Prohaska, Stjepko Gut, Duško Gojković, Toni Skot

Vitomir Simurdić