Sreda, 13. novembar 2019.

Studio „M“, 20 sati

 

RATKO DIVJAK I PRIJATELJI

Ratko Divjak, bubnjevi

Joe Kaplowitz, orgulje;

Adam Klemm, saksofon

Gabor Bunford, saksofon;

Vladimir Samardžić, bas gitara

 

RATKO DIVJAK

©Tanja Likeb

Rođen je 1947. godine u Vukovaru , a školovao se u Osijeku, gde je i maturirao. U istom gradu je učio da svira flautu najpre u nižoj, a kasnije i srednjoj muzičkoj školi. Bubnjeve je počeo da svira 1964. godine, a nezamenjivi džez bubnjar je postao nakon studija na Institutu za džez u Gracu. 

Prvo je svirao bubnjeve u rok i pop sastavima, a sa džezom se upoznao slušajući gramofonske ploče kao i većina naših džezista tog vremena. Godine 1968. odlazi u Zagreb i postaje član orkestra Iće Kelemena, a godinu dana kasnije počinje da radi i sa Boškom Petrovićem. Bio je bubnjar u Petrovićevim grupama, tj. njegovom kvartetu, takođe i u B.P.Convention, kao i član njegovog međunarodnog ansambla Nonconvertabile All Stars.

Sa tim ansamblima je nastupao na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Montreuxu, Budimpešti, Beču, Zapadnom Berlinu i Ljubljani. U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa triom Tihomira Popa Asanovića nastupao je na međunarodnom džez festivalu u Segedinu. Neko kraće vreme je svirao i u Plesnom orkestru RTV Zagreb i sa njima učestvovao na Ljubljanskom džez festivalu 1971. godine. 

Krajem 1973. godine na preporuku Petra Ugrina, poziva ga legendarni Jože Privšek u Ljubljanu i postaje član Plesnog orkestra RTV Ljubljana sa kojim je redovno nastupao na džez festivalima u Ljubljani, ponekad i sa gostima kao što su: Jiggs Whigham, Duško Gojković, Woody Shaw, Mike Stern, Ernie Watts, Stjepko Gut i mnogi drugi. U Ljubljani je sarađivao sa Ugrin-Divjak kvintetom, Greentown Jazz bendom, New Swing kvartetom, kvintetom Tone Janše. Svirao je i pod vođstvom velikih bend lidera i dirigenata kao što su: Herb Pomeroy, Michael Abene, Ed Partyka, Peter Herbolzheimer, Mercer Ellington, Maria Schneider, Jerry van Rooyen, Carla Bley, Mike Westbrook, David Murray, George Lewis, Bill Holman, Bob Mintzer, Lalo Schifrin itd.

U različitim sastavima je nastupao po svetskim džez festivalima: u Montereju, Los Anđelesu, Sakramentu, Montreuksu, Berlinu, Bolonji, Beogradu, Budimpešti, Pragu i Beču sa muzičarima kao što su: Art Farmer, Gary Burton, Stan Getz, Joe Pass, N.H.O.P. Pedersen, Sal Nistico, Albert Mangelsdorf, Dave Liebman, Tony Coe, Ferdinand Powel, Gianni Basso, Richard Davis, Joe Pass, Mike Stern, Steve Swallow, Slide Hampton i mnogi drugi.

Pored zavidne karijere džez bubnjara, Ratko je jedan od legendi jugoslovenske rok, pop i fusion scene. Krenuo je sa osiječkom grupom Dinamiti, da bi nastavio sa grupama: Time, September, Sončna pot, Jugoslovenska pop selekcija itd. Snimao je sa većinom bendova jugoslovenske pop-rok scene. Samo u arhivu RTV Slovenije je bubnjar na više od hiljadu snimaka. 

I kako Ratko sam kaže:

Koliko sam snimio studijskih snimaka, filmske i scenske muzike, gramofonskih ploča, albuma, ne znam, jer to nikada nisam ni brojao. O nagradama ne želim govoriti jer je za mene uvijek bila najveća nagrada dobra svirka i zadovoljna publika. Te vrste nagrade sam uvijek primao sa zadovoljstvom.

 

JOE KAPLOWITZ

Joe Kaplowitz jedan je od najtraženijih muzičara na hrvatskoj džez sceni. Aktivno komponuje, raspisuje aranžmane, te nastupa i snima s mnogim uspešnim muzičarima u regiji.

Kaplowitz se profesionalno počeo baviti muzikom sa petnaest godina, dok je živeo u Wašingtonu. Svirao je s poznatim američkim bluz i džez muzičarima kao što su: Eddie Daniels, James Moody, David Fathead Newman, Greg Bandy, Koko Taylor, Lucky Peterson, Abraham Burton, Wess Anderson, Wycliff Gordan, Mark Rapp i drugi. Nakon 1999. godine predvodio je sastave s kojima je nastupao u Beloj kući, a zatim i u kultnim klubovima: Blues Alley, The Knitting Factory i The House of Blues. Od 2002. do 2004. godine živeo je u Njujorku gde je utemeljio Joe Kap Organ Trio s kojim je snimio album Street Noise i nastupao na mnogim poznatim pozornicama.

Godine 2006. doselio se u Hrvatsku gde je sa suprugom Lelom utemeljio Lekap Quartet. Od tada nastupa i snima s mnogim poznatim hrvatskim pevačima i instrumentalistima. Sa sastavom Davor Križić Experiment 2014. godine je snimio istoimeni album za koji je osvojio tri nagrade Porin.

Cenjen je i na području klasične muzike. Godine 2011. postao je član kvinteta  Simply Brass u kojem svira tubu. Sa tim sastavom je 2012. godine nastupao na Juliardu u Njujorku, 2013. na sveučilištu u Kvebeku, a 2015. godine na turneji u sedam gradova Narodne Republike Kine.

Od 2014. godine Kaplowitz je redovni član Jazz orkestra HRT za koji piše mnogobrojne aranžmane i kompozicije. Svirajući sa tim orkestrom sarađivao je sa uglednim imenima svetske muzičke scene kao što su: Boris Kozlov, Alex Sipiagin, Ernie Watts, Lasse Lindgren, Doug Richards, Rex Richardson, Burt Van Leer, Terrell Stafford, Lars Moller, Ed Neumeister, Michael Abene, Stjepko Gut i drugi.

Godine 2012. Kaplowitz je dobio prestižnu nagradu Status za doprinos u muzici, u kategoriji džez muzike, kao pijanista, a 2014. kao pijanista i tubista. Godine 2017. osvojio je nagradu Porin za najbolju džez kompoziciju pod nazivom Donna Lee is Pissed Off s albuma prvenca sastava 4in3+1 pod nazivom Eat it, it’s still good. Na proleće 2018. godine snima novi album autorskih kompozicija pod nazivom Organic Intelligence sa Jazz orkestrom HRT čije izdanje izlazi sredinom septembra 2019. godine.

 

ADAM KLEMM

Adam Klemm je rođen 1976. godine u Novom Sadu. Posle završene Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, na odseku za klarinet, nastavio školovanje na Univerzitetu za muziku i primenjene umetnosti u Gracu, u Austriji. Godine 2005. je pridobio titulu magistra umetnosti – džez saksofonista.

Za vreme studija u Gracu je dobio stipendiju od austrijskog Ministarstva kulture, za studije na prestižnoj Sibelius Akademiji u Helsinkiju, u Finskoj. Posle povratka iz Finske, nastupao je sa legendom austrijske džez scene, gitaristom Karl Ratzerom i izdao album sa sarajevskom džez grupom Minority. Nastupao sa: Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri i mnogim drugima.

Ima i svoj sastav Adam Klemm Banda, sa kojim je izdao svoj prvenac Hot Coolen za nezavisnu izdavačku kuću Sensor Records 2007. godine. Svoj drugi album Nostalgija (2015) objavljuje zajednički sa suprugom Sandrom Klemm za nezavisnu izdavačku kuću Celinka. Treći projekat, Instant Pleasure (2019) je izdao za slovenačku izdavačku kuću ZKP RTV Slovenija.

Od 2008. godine je endorser P. Mauriat saksofona za jugoistočnu Evropu. Od 2008. godine je zaposlen kao solista Big Banda RTV Slovenija, pored toga predaje saksofon i jazz band u Muzičkoj školi GCEW u Ljubljani i redovni je mentor na Jazz Kampu Kranj. Član je saveta Novosadskog džez festivala.

Kao član Big Banda RTV Slovenija, imao je čast da deli binu sa džez velikanima, kao što su: Mike Stern, Ernie Watts, Joe Lovano, Ronnie Cuber, Patti Austin, Peter Erskine, Nicholas Payton, Kurt Elling, Georgie Fame, Don Menza, Mario Biondi i mnogi drugi.

 

GABOR BUNFORD 

Gabor Bunford je diplomirao klarinet i saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Jedan je od najistaknutijih saksofonista domaće scene koji sarađuje sa najznačajnijim imenima naše estrade.  Dobitnik je nagrade dr Ferenc Bodrogvari, u Subotici 2010. godine za prosvetni rad. Član je Novosadskog big benda i umetnički je direktor Jazzik-a, Subotičkog internacionalnog džez festivala. Trenutno radi na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao asistent na odseku za klasičan saksofon.

 

VLADIMIR SAMARDŽIĆ

©Stefan Andrić

Bas gitarista, kompozitor, muzički urednik i edukator, rođen u Novom Sadu. Diplomirao je na muzičkoj akademiji Berklee u Bostonu gde je dobio nagradu za posebne zasluge katedre za bas gitaru 1997. i BMG Jazz Award 1998. godine. Jedan je od zapaženijih basista u Srbiji i na prostoru bivše SFRJ. 

Samouk, tek kao devetnaestogodišnjak počinje da svira bas, a već nakon četiri godine (1993) dobija angažman u Plesnom orkestru Radio Novog Sada. Iste godine upoznaje Vasila Hadžimanova sa kojim ostvaruje dugogodišnju saradnju (do 2010) u okviru koje sa VHBend-om snima četiri albuma za PGP RTS. Bio je član legendarnog rok sastava Smak u periodu od 1995. do 1997. i svirao na albumu Bioskop Fox 1995. godine.

Sarađivao je sa orkestrima Mambo Stars i Balkanopolis, i sa Beogradskom filharmonijom, a višegodišnji je spoljni saradnik Novosadskog big benda. Bio je na čelu autorskog jazz kvinteta Pannonia Project (album The Bridge, 2010) i član world music trija Moraitika koji je izdao dva albuma. 

Muzički umetnici sa kojima je nastupao i/ili snimao su Radomir Mihajlović Točak, Kornelije Kovač, Slobodan Trkulja, Slobodan Stojanović Kepa, Dado Topić, Vlado Georgiev, Željko Samardžić, kao i vokalne solistkinje Bisera Veletanlić, Teresa Kesovija, Brankica Vasić-Vasilisa, Aleksandra Radović, Frajle, Tijana Bogićević, Tanja Banjanin, Daria Hodnik i Jelena Tomašević sa kojom i dalje aktivno nastupa. 

Sarađuje sa velikim brojem vrhunskih muzičara iz regiona i inostranstva od kojih su najznačajniji: Elvis Stanić, Ante Gelo, Dušan Jevtović, Nenad Gajin Coca, Dalibor Dado Marinković, Amar Češljar, Marko Đorđević, Bodan Arsovski, Tony Kitanovski, Laki Akoš, Teodosi Spasov, David Rhodes, Luis Bonilla, Sami Amiris, Sean McGowan, Felipe Salles, Mark Milan, Maxim Zetel.

Nastupao je na svim najvažnijim jazz festivalima u Srbiji i regionu, na velikom broju jazz i world music festivala u Evropi kao i na World Expo sajmu u Nagoji (Japan) 2005. godine sa Vasil Hadžimanov Band-om. 

Dugi niz godina je aktivan i kao instruktor bas gitare, predavač na Bass Workshop javnim časovima kao i na većim muzičkim Jazz Master Class događajima (Pannonian Bridge, Novi Sad 2007-2008 i Jazz Ex-Tempore Opatija, 2006. i 2012. godine). 

Od 2013. godine, muzički je urednik jazz programa Radio Novog Sada, RTV Vojvodine kao i član elektrik fusion kvarteta, Chewbakka 4, koji pored njega čine hrvatski muzičari gitarista Ante Gelo, klavijaturista Maasej Kovačević i bubnjar Dalibor Dado Marinković

  1. godine započinje novi autorski projekat Soularity koji okuplja dugogodišnje prijatelje, gitaristu Nenada Gajina (Pariz) i bubnjara Dalibora Dadu Marinkovića (Zagreb).