ČETVRTAK, 8. NOVEMBAR

Studio „M“, Ignjata Pavlasa 3, 20 sati

MLADI NA JAZZ SCENI

 

DRAGON’S FUELKESTRA

Vojislav Savkov, saksofon; Marko Čurčić, bas

Predrag Okiljević, saksofon; Ljubomir Turajlija, saksofon

Zsolt Argyelan, truba; Nemanja Mihailović, fagot, vokal

Miroslav Majstorović, violina; Igor Caro, klavir

Boris Hložan, gitara; Lav Kovač, bubnjevi, udaraljke

Dimitrije Jakovljević, inženjer zvuka

 

VOJISLAV SAVKOV, saksofon

Rođen je 12. 1. 1962. godine u Novom Sadu. Muzičar poznat i priznat u domaćim jazz krugovima. Svirao je sa gotovo svim jazz muzičarima iz Novog Sada, sa muzičarima iz Srbije, ali i drugih zemalja Evrope, uvek otvoren za saradnju i posvećen otkrivanju novih muzičkih saznanja. Voja Savkov je proputovao Istok i Južnu Ameriku kroz um i telo spiritualnog putnika. Svoja iskustva deli kroz reči, muziku i meditativno prisustvo svog postojanja.

 

MARKO ČURČIĆ, bas

Foto: Jelena Dukarić

Novosadski bas gitarista poznat po istančanom ukusu za prave vrednosti (stara škola). Po završetku srednje elektrotehničke škole u Novom Sadu, shvata da je muzika jedino čime bi hteo da se bavi u životu i odlučuje da nastavi sa muzičkim obrazovanjem, u inostranstvu, sa svojim kolegama muzičarima (Lavom Kovačem, Zsoltom Argyelanom, Ljubomirom Turajlijom i Igorom Carom). Upisuje i uspešno završava Prince Claus Conservatoire u Groningenu, na odseku za jazz bas gitaru. Aktivno svira u holandskom bendu „3times7“ koji je izdao svoj prvi LP u proleće 2017. godine pod nazivom Squeeze the lemon. Pored toga je i ponosni član novonastale izdavačke kuće Horz, kao i bendovima Dragon’s Fuel i Zemljani, koji su izdali svoje albume prvence za gorenavedenu izdavačku kuću.

 

BORIS HLOŽAN, gitara

Završio je Gimnaziju „Svetozar Marković”, te upisao studije na Odseku za inžinjerstvo i grafički dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Pohađao je Muzičku školu „Isidor Bajić“, gde je učio klasičnu gitaru, u klasi prof. Zorana Krajišnika. Bavi se rock muzikom i regeom, ali je jazz najvažnija oblast njegovog delovanja. Boris Hložan je jedan od istaknutih mlađih jazz instrumentalista, čije delovanje danas obogaćuje i nastavlja bogatu džezersku tradiciju novosadske muzičke scene. Sam je učio osnove muziciranja na jazz gitari, a nakon toga se usavršavao na radionicama i majstorskim kursevima koje je organizovao Kulturni centar Novog Sada (Novosadski jazz festival i Letnja jazz akademija Novi Sad – Dortmund) i dr, kod profesora Vanje Kevrešana, Ratka Zjače, Petera Herbolchaimera, Jerryja Bergonzija, Uwea Platha, Antala Pusztaija… Nastupao je na festivalima u Nemačkoj, Češkoj, Srbiji i u zemljama regiona. Jedan je od osnivača Džez omladine Vojvodine, udruženja koje ima za cilj edukaciju mladih muzičara i popularizaciju jazz muzike u Srbiji. Trenutno nastupa sa sastavom Ivana Švagera, Swingeraj jazz kombinatom i kao član Kvinteta Milene Jančurić. Upisao se na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu (jazz odsek, gitara).

 

LAV KOVAČ, bubnjevi

Rođen je 1991. godine u Novom Sadu. Primarni instrument su mu bubnjevi, a u poslednje vreme klavir. Diplomirao je na jazz odseku „Prince Claus“ konzervatorijuma u Groningenu u Holandiji, u klasi Stevea Altenberga. Ima aktivnu sviračku karijeru najpre u Zapadnoj Evropi i to u sastavima KUHN FU, Howling Owl, HAKOS trios i Boris Kovač New Ritual Group, od kojih je u nekima i autor muzike. Na lokalnoj sceni je najaktivniji sa bendom Dragon’s Fuel, sa kojima gaji ideju živog jazz benda koji redovno nastupa u istom klubu, svaki put sa drugačijim repertoarom, i jedan je od pokretača izdavačke kuće Horz.

Aktivan je i kompozitor, a zanima ga istraživačko polje i mogućnosti eklekticizma u muzici. Stilski razgranat a ipak nepripadajući nijednom utemeljenom pravcu, pristupa i instrumentu i muzičkom autorstvu na najintuitivniji i najinkluzivniji način, spajajući nespojivo u potrazi za svežinom muzičkog izraza.

 

NEMANJA MIHAILOVIĆ, fagot, vokal

Rođen je u Kovinu. Srednju Muzičku školu „Mokranjac” u Beogradu je završio u klasi prof. mr Mirka Isaeskog. Kod istog profesora je i diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom školovanja je osvojio niz nagrada na republičkim takmičenjima i festivalima muzičkih škola Srbije. Osnivač je kamernog ansambla DAMS+, duvačkog trija na Fakultetu muzičke umetnosti i duvačkog kvinteta Majstori duvači. Bio je stalni saradnik Umetničkog ansamblaStanislav Binički“ na mestu solo fagotiste, sa kojim nastupa i kao solista. Kao honorarni član, sarađivao je sa Simfonijskim orkestrom RTS, a takođe i sa Vojvođanskim kamernim orkestrom i Beogradskom filharmonijom, sa kojima i danas sarađuje, kao i sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom na mestu prvog fagota. Kao član festivalskih ansambala, učestvovao je na festivalima Bemus, Nomus i KotorArt. Održao je nekoliko resitala u zemlji. Bio je polaznik majstorskih kurseva za fagot kod Mauricija Paeza (Izrael), Knuta Sanstevolda (Švedska), Gilberta Audina (Francuska), kao i za kamernu muziku kod Viole Mokroš (Nemačka), Norberta Girlingera, Boštjana Lipovšeka (Slovenija) i francuskog duvačkog kvinteta „Le Concert impromptu“. Od 2011, tri godine je učestvovao u projektima Nemačko-skandinavske Omladinske filharmonije, na koncertima u velikoj i kamernoj sali Berlinske filharmonije i u Hamburgu. Nastupao je i na Telavi International Music festivalu u Gruziji, koji je pod patronatom čuvene Elise Virsaladze. Član je orkestra Orfelin od 2008. godine, kao i potpuno Novog duvačkog kvinteta. Trenutno je na stalnoj poziciji kao solo fagotista orkestra opere u Srpskom narodnom pozorištu i Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Novom Sadu.

Na nagovor, i uz molbu da prestane da peva samo u kupatilu, 2012. počinje da se bavi pevanjem. Nastupa u jazz i alternativnim sastavima. Sarađuje sa različitim novosadskim muzičarima jazz i fusion scene na koncertima i klupskim sešnima u većim gradovima u Srbiji. Osniva Nemanja Mihailović kvintet koji kasnije postaje Jazz Kombinat. Dve godine je bio dirigent Big benda jazz omladine Vojvodine, u kojem je i vokalni solista. Od njegovih nastupa, izdvaja se veliki koncert u Studiju „M“ u Novom Sadu, koji je trajno zabeležen u arhivi Radio televizije Vojvodine, kao i koncerti u Mikser Houseu u Beogradu, koncerti u Zrenjaninu, Vršcu, Rumi i Kulturnom centru Novog Sada. Godine 2016, sa Vojislavom Savkovim, Markom Čurčićem, Borisom Hložanom, i uz mnoge drugare muzičare, stvara bend Čičini čvorci.

 

LJUBOMIR TURAJLIJA, saksofon

Foto: Miroslav Majstorović

U svom rodnom gradu Novom Sadu, Ljubomir je pohađao osnovnu Muzičku školu „Josip Slavenski“ i srednju Muzičku školu „Isidor Bajić“ u kojoj je, zahvaljujući jazz basisti Igoru Molnaru, svom profesoru na jazz odseku, razvio interesovanje za jazz muziku.

Zatim je završio Conservatorium van Amsterdam u Holandiji, u klasi poznatog holandskog jazz saksofoniste i profesora Ferdinanda Povela.

Trenutno živi u Berlinu, i radi sa mnogim muzičarima iz Amsterdama, Berlina i Novog Sada.

 

MIROSLAV MAJSTOROVIĆ, violina

Rođen je u Novom Sadu 12. juna 1990. godine. Pohađao je OŠ „Ivo Lola Ribar“ i paralelno sa tim Muzičku školu „Isidor Bajić“, svirajući violinu u klasi prof. Mirjane Hajduković. Dalje školovanje nastavlja na instrumentalnom smeru u srednjoj Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, takođe u klasi prof. Hajduković. Kao učenik škole, učestvovao je na lokalnim takmičenjima i kao solista i kao član gudačkog orkestra Muzičke škole „Isidor Bajić”, osvojivši nekoliko nagrada. 2009. godine upisuje se na osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je trenutno apsolvent na smeru violina, u klasi prof. Mihala Budinskog. Od 2011. godine, dugogodišnji je član nekoliko orkestarskih sastava među kojima su Vojvođanski simfonijski orkestar i Festivalski orkestar KotorArt festivala, koji nastupa kao deo programa u okviru Don Brankovih dana muzike, zatim vokalno-instrumentalnog sastava Orfelin koji nastupa pod palicom prof. Tamare Petijević, kao i raznih sastava oformljenih za potrebe konkretnih projekata, poput festivalskog orkestra NOMUS. Povremeni je član kamernog ansambla Camerata Academica, kao i gostujući član Banjalučke filharmonije. Pored toga, bavi se i drugim muzičkim pravcima i član je benda Lepi Jova, koji je pretežno baziran na etno muzici Balkana, kao i u bendu Drunkards koji neguje zvuk tradicionalne irske muzike. Takođe, redovno nastupa u okviru orkestara koji se bave negovanjem tradicionalne muzike, gde treba izdvojiti orkestre KUD-a „Železničar” i AKUD-a „Sonja Marinković” iz Novog Sada, kao i „Novosadski narodni orkestar”.

 

ZSOLT ARGYELÁN, truba

Rođen u Novom Sadu 1990. godine. Pohađao je i završio srednju Muzičku školu „Isidor Bajić“. Tu počinje da se interesuje za jazz muziku. 2009. godine nastavlja svoje školovanje u Budimpešti na višoj školi za jazz i pop „Kőbányai Zenei Stúdió“ u klasi Fekete-Kovács Kornéla.

Tokom 4 godine studiranja u Budimpešti, svirao je u mnogim sastavima mađarske jazz, pop, ska i rock scene kao i na raznim festivalima i internacionalnim projektima.

Nakon završetka studija u Budimpešti, upisao je „Prince Claus“ jazz konzervatorijum u Groningenu, gde je završio 4 godine osnovnih studija, a trenutno je na master programu.

U Holandiji je imao prilike da uči trubu, kompoziciju i improvizaciju od lokalnih holandskih i američkih muzičara kao što su Kurt Weiss, Michael Moore, Jasper Soffers, Tineke Postma itd, ali i od mnogobrojnih poznatih jazz muzičara iz Njujorka kao što su Michael Mossman, Adam Nussbaum, Don Braden, David Binney, Spike Wilner, David Berkman, Alex Sipiagin, itd.

U junu 2018. godine sa ansamblom Frenkiez Experiment osvojio je prvo mesto na internacionalnom jazz takmičenju / festivalu „Jazz In the Park” u Cluj-Napoci (Rumunija).

Trenutno svira u raznim internacionalnim projektima sa kojima redovno nastupa po Holandiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Rumuniji…

 

IGOR CARO, klavir

Rođen je 23.02.1991. godine u Novom Sadu. Muzičkom stazom kreće u svojoj osmoj godini, upisavši se u osnovnu Muzičku školu „Josip Slavenski“, na odsek klasičnog klavira, da bi za vreme školovanja u srednjoj Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ počeo da se interesuje za jazz muziku. Studirao je jazz klavir na konzervatorijumu „Prince Claus“ u Groningenu, a trenutno živi i pohađa master studije u Italiji, na konzervatorijumu „Francesco Morlacchi“ u Peruđi. Profesori su mu bili Irena Jovanović, Jasper Soffers, Marc van Roon, Alessandro Bravo, a pohađao je i mnoge radionice i master časove uvaženih internacionalnih muzičara. Kao pevač, višegodišnji je član nekoliko horova, a svira i bas gitaru, te je, osim za klavirom, i na ovim poljima učestvovao u raznovrsnim projektima i bendovima u Srbiji i inostranstvu.

 

PREDRAG OKILJEVIĆ, tenor saksofon

Rođen je 1987. godine u Zaječaru gde je stekao svoje muzičke osnove. Muzički put nastavlja preseljenjem u Novi Sad. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Živi i radi u Novom Sadu, a od 2010. godine aktivan je učesnik muzičke scene, pre svega kao član sastava NOIZAC i Rab l Khali, a potom samostalno i u različitim kolaboracijama sa umetnicima iz regiona. Aktivan je član sastava Dragon’s Fuel i Deep Steady, oba iz Novog Sada, koji su izdali svoje albume 2018. godine. Sa Lavom Kovačem i Markom Čurčićem, jedan je od osnivača izdavačke kuće Horz iz Novog Sada.

 

DIMITRIJE JAKOVLJEVIĆ, inženjer zvuka

SONY DSC

Dimitrije Jakovljević iz Novog Sada, deluje aktivno kao muzički producent, inžinjer zvuka, gitarista i kompozitor. Trenutno je usko povezan sa izdavačkom kućom Horz, za koju je producirao pet albuma. Lider je novosadske rock grupe Gerecki, nastupa sa impro triom Lavlji Dani Dima, i često biva gost u razlicitim post-rock, free impro i lounge sastavima sa lokalne scene.