PONEDELJAK, 12. NOVEMBAR

Caffe „Zeppelin“, 20 sati

IVAN ŠVAGER AMBIRE BAND

Ivan Švager, saksofoni

Ljubiša Paunić, saksofoni i flaute; Prerad Preradović, saksofon

Kosta Vukašinović, trombon; Boris Hložan, gitara

Dragan Ilić, kontrabas; Miloš Grbatinić, bubnjevi

 

IVAN ŠVAGER, saksofoni

Rođen je 1943. godine u Petrovaradinu. Završio je srednju Muzičku školu „Isidor Bajić“, u klasi profesora Antona Ebersta (klarinet). Jedno vreme je bio zaposlen u Plesnom orkestru Radio-televizije Novi Sad, kao vođa alt saksofonista. Nakon rada u zemljama Zapadne Evrope, po povratku u Jugoslaviju, zaposlio se u Beogradu kao član Big Banda RTV Beograd, prvo kao bariton, a potom kao vođa alt saksofonista. U Big Bandu RTS radio je do penzije.

Usavršavao se putem dopisne škole Berklee (Berklee Press Publications, Boston, Massachusetts, SAD). Ivan Švager je napisao preko tri stotine kompozicija i aranžmana. Mnoge je snimio sa Big Bandom RTS i sa sopstvenim malim sastavima. Bio je solista na bariton, tenor, alt i sopran saksofonu, kao i na flauti i klarinetu.

Ostvario je i nekoliko sopstvenih izdanja: Ivan Švager with Big Band RTV Beograd; Jazztet Ivana Švagera „Plus Ultra“; Ivan Švager Jazztet „The Power Of Diversity“; Ivan Švager „Saxophone Quartet“; Ivan Švager „Born Again“ – Featuring Zvonimir Tot; Ivan Švager „Jazz Songs To Relax And Meditation“; Ivan Švager „Cujo“; Ivan Švager Sextet

Većinu izdanja je uradio sa „Vertical Jazz“. U pripremi je najnoviji kompakt disk: Ivan Švager „Ambire Band“, Ad Libitum, uz podršku SOKOJ-a.

 

LJUBIŠA PAUNIĆ, saksofoni i flaute

Foto: Aleksandar Plačkov

Rođen u Beogradu,1962. godine. Od 1989. godine, svira kao član i solista Big Banda RTS i studijski muzičar. Takođe je veoma angažovan u raznim jazz, latino i pop bendovima.

Kao član Big Banda RTS i mnogih malih sastava, imao je priliku da sarađuje sa mnogim domaćim i stranim jazz legendama, kao što su: Duško Gojković, Stjepko Gut, Lazar Tošić, Bora Roković, Benny Golson, Don Menza, Randy Brecker, Clark Terry, Eddie Henderson, Ronnie Cuber, Steve Turre, Ray Charles, Ack Van Rooyen, Peter Herbolzheimer, Dianne Schuur, Jon Faddis, Brad Leali, Jesse Davis, Jerome Richardson i mnogi drugi.

 

PRERAD PRERADOVIĆ, saksofon

Foto: Aleksandar Plačkov

Nakon završetka gimnazije u Bačkoj Palanci, nastavio je školovanje na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i u srednjoj Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, u klasi profesora Mihajla Kelblija. Tokom školovanja imao je svoj mali sastav u kome je pored klarineta svirao i saksofon. Kratko vreme je svirao u Novosadskom big bendu. Pošto je diplomirao i klarinet i na Pravnom fakultetu, radio je u pravnoj struci dugi niz godina. U poslednjih nekoliko godina vratio se muzici, svirajući u malom ansamblu, a pre dve godine i u ansamblu koji vodi Ivan Švager.

 

KOSTA VUKAŠINOVIĆ, trombon

Kosta Vukašinovic je rođen 21. 8. 1995. godine u Novom Sadu. Muzičku osnovnu školu upisao je u svojoj 13 godini, da bi po završetku iste nastavio da uči i u srednjoj muzičkoj školi. Svirao je u Big bandu jazz omladine Vojvodine, Novosadskom big bandu i još nekolicini manjih sastava u Novom Sadu, sve do 2015. godine, kada, posle godinu dana studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, upisuje jazz akademiju u Beogradu i zapošljava se honorarno u Big Bandu RTS. Dva puta je bio član projekta Backyard Jazz Orkestra u Dortmundu i Pragu, 2016. godine je bio član evropskog EBU projekta pod organizacijom BBC-ja u Glazgovu. Svirao je na nekoliko jazz festivala po regionu, najčešće kao član Big Banda RTS i manjih jazz sastava.

 

BORIS HLOŽAN, gitara

Foto: Aleksandar Plačkov

Završio je Gimnaziju „Svetozar Marković“, te upisao studije na Odseku za inžinjerstvo i grafički dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Pohađao je Muzičku školu „Isidor Bajić“, gde je učio klasičnu gitaru, u klasi prof. Zorana Krajišnika. Bavi se rok muzikom i regeom, ali jazz je najvažnija oblast njegovog delovanja. Boris Hložan je jedan od istaknutih mlađih jazz instrumentalista, čije delovanje danas obogaćuje i nastavlja bogatu džezersku tradiciju novosadske muzičke scene. Sam je učio osnove muziciranja na jazz gitari, a nakon toga se usavršavao na radionicama i majstorskim kursevima koje je organizovao Kulturni centar Novog Sada (Novosadski džez festival i Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund), kod profesora Vanje Kevrešana, Ratka Zjače, Petera Herbolchaimera, Jerryja Bergonzija, Uwea Platha, Antala Pusztaija

 

DRAGAN ILIĆ „ČIČAK“, kontrabas

Foto: Aleksandar Plačkov

Završio je srednju Muzičku školu „Isidor Bajić“ i Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek za kontrabas. Svirao je u Novosadskom bluz kvartetu, osnovanom 1968. godine. Otuda se javila sklonost ka jazz muzici. Radio je kao muzički urednik na Radio-televiziji Novi Sad, na Radiju Novi Sad.

 

MILOŠ GRBATINIĆ, bubnjevi

Rođen je u Šidu 1994. godine. Posle završene srednje muzičke škole u Novom Sadu, odlazi u Beograd i upisuje Fakultet muzičke umetnosti u klasi profesora Miroslava Karlovića. Nakon toga su usledile klupske svirke sa lokalnim muzičarima. Nedugo posle toga dobija svoj prvi angažman u Big Bandu RTS gde je svirao sa Duškom Gojkovićem, Stjepkom Gutom, Samuelom Blaserom, Johnom Fedchockom, Bobbyjem Shewom, Christophom Lauerom… Aktivno nastupa u Beogradu i na festivalima u Srbiji: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Valjevu…