UTORAK, 13. – SREDA 14. NOVEMBAR

Caffe „Zeppelin“, 20 sati

JAZZ CONNECTION

Martin Rüegg, klavir, vokal

Branimir „Mike“ Mijatović, bubnjevi, vokal

Jovan „Jovi“ Drapšin, udaraljke

Phil Hero, bas gitara

Brian Moore, saksofon

JAZZ CONNECTION

Prostorija u kojoj probamo je adaptirana garaža našeg drugara pijaniste, a nalazi se u Vinterturu, švajcarskom gradiću nedaleko od Ciriha. Svoj premijerni nastup Jazz connecction je imao 6. septembra 2007. godine. Jednostavno smo otvorili garažu i svirali za naše komšije, prijatelje i rodbinu. Prisutna publika je sedela na različitim baštenskim stolicama, klupama i šamlicama, koje su doneli iz komšiluka. U pauzi i na samom kraju pili su i jeli sve ono što su sami doneli. To je bilo naše prvo jazz pojavljivanje. Za drugo jazz pojavljivanje, naš komšija Ari je kreirao jedno novo pivo i nazvao ga po imenu ulice u kojoj smo svirali. Po lepom vremenu, sada nastupamo svake prve subote u julu u prelepoj bašti našeg pijaniste, a prošlog jula slavili smo deseto jazz pojavljivanje. U slučaju lošeg vremena, zakupljujemo salu u ovdašnjem Omladinskom centru.

Prema izjavama publike, koja nas je pratila od samog početka, kvalitet našeg muziciranja vidno je napredovao, a muzika zvuči zrelije i opuštenije, onako cool.

Mi uživamo u kolektivnom muziciranju sa specijalnim gostima – muzičarima koji nam se spontano javljaju. Bili su nam pijanisti, gitaristi, duvači, violinisti, pevači i ostali umetnici, različitih nacionalnosti.

 

MARTIN RÜEGG, klavijature i vokal – vođa benda

Foto: Donath Ruegg

Martin se raduje zajedničkom razvoju stila, a posebno svojoj klavirskoj tehnici, uživajući u šarenolikosti improvizacija i dinamici koja se razvija iz potpunog mira.

Po završetku školovanja za učitelja, Martin je po svaku cenu želeo, da nauči da odsvira bar jednu melodiju, odnosno otprati je i iz drugih tonaliteta, vežbajući na taj način svoj sluh.

Kao sedamnaestogodišnjak, zamenio je violinu klavirom. Otkad je adaptirao garažu u probnu muzičku prostoriju, i otkako je počeo da uzima časove kod izvanrednog jazz i RB pijaniste Davida Rousha, ima vremena i volje da nesmetano groovuje, kako na početku u duetu, tako i triju, kvartetu, pa sve do današnjeg kvinteta Jazz connection.

Martin takođe peva i u jednom a capella kvartetu.

 

BRANIMIR „MIKE“ MIJATOVIĆ, vokal i bubnjevi

Foto: Donath Ruegg

Mijat, odnosno Majk je koosnivač ovog Jazz connection kvinteta. Kao najiskusniji član, on nas sve savetuje, kako po pitanju ritma, tako i stila i karaktera sviranih melodija. Zajedno sa drugim članovima vodi računa i o estetskim detaljima repertoara. Nakon odlaska u penziju, Mijat se intenzivnije posvetio džez muzici i džez pevanju, muzici njegovog detinjstva. Svira i sa drugim ansamblima, u jednom velikom horu peva klasičnu muziku, a u lokalnom crkvenom horu Srpske pravoslavne crkve član je već ravno 50 godina.

Rođeni Novosađanin, već sa 14 godina Mijat svira ritam gitaru sa mnogim malim novosadskim ansamblima, a kao dvadesetogodišnjak dobija angažman bubnjara u Velikom plesnom zabavnom orkestru Radio Novog Sada. Posle završene mature, upisuje studije agronomije, ali nakon 6 semestara prekida ih za ljubav muzike, pa sa ABC kvitetom i Duom DD odlazi u Austriju, a zatim i u Nemačku. Upoznaje čuveni VIS Montenegro 5, svira sa njima do početka 1970. godine. Učestvovao je u velikom broju TV emisija, kako u domovini, tako i u Nemačkoj.

 

JOVAN „JOVI“ DRAPŠIN, udaraljke

Foto: Donath Ruegg

Jovan još od malena svira na raznoraznim udaraljkama. Voli neobične ritmove i različite stilove. Od 2012. godine Jovan je stalni član Jazz connectiona i strastveni perkusionista.

Od svoje rane mladosti interesuje se za muziku, uči harmoniku, ali ga kasnije jazz, latino, rock i pop muzika naročito interesuju. U šesnaestoj godini, od ušteđevine kupuje svoj prvi polovni bubanj, koji je restaurirao sa puno ljubavi sa svojim tatom. Svirao je sa nekoliko lokalnih bendova. Nakon nešto dužeg boravka u Indiji, uči indijske udaraljke – tablu i sitar. Od tada Jovan na raznim udaraljkama svira balkan, latino, indio fusion i ethno jazz muziku.

 

FIL HERO, elektični bas

Foto: Donath Ruegg

Za Fila je Jazz connection idealna platforma da se više posveti džezu i proširi svoje solističke sposobnosti.

Filova muzička karijera počinje još u osnovnoj školi, kada je, kao i svi đaci, morao da svira drvenu frulu. Kasnije je strasno pevao u školskom horu. Sa 16 godina je kupio bubanj, ali je tek sa 19 konačno pronašao svoj instrument – električni bas. Nakon trogodišnjih studija ekoloških prirodnih nauka na Ciriškom univerzitetu, definitivno se opredeljuje za muziku i počinje studije na Višoj školi za muziku i pozorište u Cirihu, u oblasti pop-rock muzike, koju uspešno završava.

U svojoj muzičkoj karijeri, Fil je svirao skoro sve, od bluesa, preko funka dodijalekt-rocka, a bavi se i komponovanjem. Svirao je sa mnogim vrhunskim muzičarima, dok se konačno nije opredelio za Jazz connection.

Oduvek se interesovao za studijsku tonsku tehniku, pa je pre nekoliko godina izgradio sopstveni studio, u kom je snimljen i prvi CD kvinteta Jazz connection.

 

BRIAN MOORE, tenor saksofon

Foto: Donath Ruegg

Najviše volim da sviram jazz standarde pošto smatram da oni zaista odgovaraju zvuku i senzibilitetu saksofona.

Slušam muzičare kao što su John Coltrane, Dexter Gordon, Sonny Rollins…

Volim da sviram sa kvintetom Jazz Connection pošto delimo sličan osećaj za muziku i uživanje u njoj…

S obzirom da ne mogu da čekam savršenstvo, sviram ono što sada znam i ono što volim…

Sviram saksofon preko 20 godina, sa pauzama, kad imam vremena. Počeo sam da sviram kada sam bio u školi, svirao sam sa mnogim različitim bendovima tokom godina, uvek vezanim za jazz, a u fokusu interesovanja mi je uvek bila i ostala improvizacija…