UTORAK, 6. NOVEMBAR, 20 SATI

 

JAZZ HOR FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI, BEOGRAD

Dirigent: Vesna Petković

Organizacioni i stručni pomoćnik: Petra Leona Matiša

Ritam sekcija: Stevan Milijanović, klavir

David Gegić, kontrabas; Aleksa Milijanović, bubnjevi

DŽEZ HOR FAKULTETA MUZIČKE UMETNOSTI U BEOGRADU

Prve korake Džez hor je napravio osnivanjem Odseka za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2012. godine. Zahvaljujući sve većem interesovanju studenata Odseka za džez, ali i drugih odseka, od 2016. godine hor broji između 20 i 30 članova, te počinje sa ozbiljnijim radom. U težnji ka što svestranijem repertoaru, pored popularnih džez standarda u obradama renomiranih aranžera (Darmon Meder, Rodžer Emerson…), Džez hor izvodi i modernije autorske aranžmane.

Tokom dve godine, Džez hor je održao više koncerata koji su bili izuzetno zapaženi. Zahvaljujući tim nastupima, publika se upoznala sa pojmom džez hora, i usledili su pozivi za nova gostovanja.

 

VESNA PETKOVIĆ, dirigent

Pevačica i kompozitorka doc. Vesna Petković ima iza sebe više od 25 godina dugu karijeru.

Rođena je 1974. godine u Nišu. U Austriju se odselila 1996. godine kako bi započela studije u Gracu, na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti, na studijskom programu za Džez pevanje. Tamo Petkovićeva postaje deo lokalne muzičke scene, te se priključuje raznim projektima: Sandi Lopičić Orkestar, Vesna Petković Band, Who Man Dog, Sosamma i David Bowie Tribute Special. Diljem zapadne Evrope stiče renome svojim pevačkim i izvođačkim sposobnostima.

Prvi solistički album A New One, koji ističe njene izvođačke i kompozitorske kvalitete, izdala je 2007. godine.

Kontakt sa domovinom je obnovila 2012. godine, kada je počela da predaje Džez pevanje na Odseku za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Najnoviji album 3Secrets, izdat početkom 2018. godine za „Southchord Records”, predstavlja široki dijapazon muzičkih stilova. Umetnica sarađuje sa izvođačima iz preko 10 zemalja, te je album put oko sveta, kroz različite kulture i muzičke pravce, od džeza do tradicionalne muzike Balkana i Afrike, začinjene ozbiljnom i pop muzikom. 3Secrets je dostupan u obliku duple gramofonske ploče (jedna mermerno magenta, druga mermerno neon plave boje), CD-a i u digitalnom izdanju sa ilustracijama umetnika Mersi Mekčezni (Marcy McChesney) i Farada Ibrahimovića iz San Antonija.

 

PETRA LEONA MATIŠA, organizacioni i stručni pomoćnik

Rođena je u Subotici 1991. godine. Od malena ima svestrana interesovanja. Završila je srednju muzičku školu na dva smera – violončelo i džez pevanje.

Godine 2010. upisala je studije za violončelo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, ali je, zahvaljujući spletu raznih okolnosti, odlučila da napusti studije i posveti se isključivo pevanju. Nakon uspešno položenog prijemnog ispita na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 2012. godine, postala je deo prve generacije u klasi doc. mag. art Vesne Petković, na odseku za Džez i popularnu muziku. Master akademske studije završila je 2017. godine.

Tokom studija je pohađala radionice mnogih umetnika, a to su: Aaron Goldberg, Bojan Zulfikarpašić, Stjepko Gut, Michelle Hendricks, Anna Lauvergnac, Jelena Jovović, Sofija Knežević i drugi, a prisustvovala je i Letnjoj džez akademiji u Novom Sadu (2015. godine).

Pored klupskih svirki, nastupala je u okviru sledećih manifestacija: Beogradski jazz festival (2014), Pančevački jazz festival (2014), Nišville jazz festival (2012, 2013. i 2018. godine), Dom omladine Beograda – Međunarodni dan jazza (2014), Jazzik festival Subotica (2010. i 2011), ARLEMM art festival (2013), III Evropski studentski samit itd.

Sarađivala je sa Vojvođanskim omladinskim big bendom (2013) i sa Big bendom Ljubljanske akademije, što je rezultiralo mini turnejom, u Ljubljani i u 5 gradova Srbije (2013. godine); učestvovala je u „EUtropia” projektu u organizaciji međunarodne mreže „Roots&Routes“ – izvela je performans u okviru „Sziget“ festivala (2012); i gostovala na raznim televizijskim programima (RTS, RTV, Studio B, Pannon RTV…).

Pored izvođačkog i organizacionog iskustva, poseduje i pedagoško. Nakon dugogodišnjeg horskog iskustva, na master studijama je pored doc. Vesne Petković vodila Džez hor u okviru stručne prakse. Ta saradnja i dalje živi.

Novembra 2017. godine održala je radionicu „Učimo pevajući!“ u okviru pratećeg programa Novosadskog Jazz Festivala.

Matiša je svoju ljubav prema horu želela da pretoči i u jedan manji sastav, uz jasnu viziju da se izvode isključivo autorske kompozicije i aranžmani – OKTATONIK se zasniva na ideji izvođenja četvoroglasnih aranžmana uz pratnju instrumentalnog kvarteta. Članovi su mladi džez muzičari, stacionirani u Beogradu. Sastav se oformio početkom 2018. godine, a nastupali su u novosadskom Studiju M, na Nišville jazz festivalu i u Domu omladine Beograda.

Od 2011. godine honorarno radi u Radio Novom Sadu kao autor emisije „Džez sat”, dok je od 2017. godine angažovana i na televizijskom programu Radio-televizije Vojvodine.

 

STEVAN MILIJANOVIĆ, klavir

Stevan Milijanović je pijanista poreklom iz Čačka, koji je počeo da svira klavir već kao petogodišnjak. Tokom školovanja je osvojio brojne nagrade u oblasti ozbiljne muzike, među kojima je najznačajnija I nagrada na svetskom takmičenju u Gorici, Italija (2003. godine). Za džez muziku je počeo da se interesuje u petnaestoj godini, pa je pohađao časove kod Vasila Hadžimanova. Nakon završetka srednje muzičke škole, dobio je stipendiju za New Park Music centar u Dablinu (istureno odeljenje „Berklee College of Music”) gde je odmah primljen na IV godinu studija. Nakon kratkog boravka u Irskoj, vratio se u Srbiju i upisao Džez klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Aktivno svira sa svojim sastavom Stevan Milijanovic band koji izvodi njegovu autorsku muziku. Sarađuje sa Minom Matijašević i Ethno Jazz Orchestrom. Nastupao je na mnogim festivalima: Jazzibar jazz festival, Nišville jazz festival, Jazzik Festival, Jazz festival Kikinda, Karusel fest itd, i gostovao u emisiji Tri boje zvuka.

 

DAVID GEGIĆ, kontrabas

David Gegić je rođen u Beogradu 20. 4. 1995. Završio je nižu i srednju muzičku školu, instrument fagot, i osvojio mnogo nagrada na takmičenjima međunarodnog i republičkog tipa. Imao je brojne nastupe sa kamernim sastavima i orkestrima u zemlji i inostranstvu, kao i sa Međunarodnim orkestrom mladih podunavskog projekta, sa kojim je nastupao na koncertima u Mađarskoj i Rumuniji. Oduvek se interesovao za džez muziku, ali joj se posvetio tek na kraju srednjoškolskog školovanja. Pored fagota je svirao i bas gitaru, te je pohađao privatne časove kod Vladimira Samardžića i Fedora Ruškuca. Dve godine kasnije, 2016. godine, upisao je Kontrabas na Džez odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi doc. Milana Nikolića. Gegić je aktivan na beogradskoj džez sceni, i imao je prilike da svira na nekim festivalima: Jazztronicu u Vršcu, Jazz bay festu u Herceg Novom, Nišhville jazz festivalu i Festivalu „Oslobađanja“ u Beogradu.

 

ALEKSA MILIJANOVIĆ, bubnjevi

Rođen je u Čačku 1999. godine. Bubanj je počeo da svira kao petogodišnjak. Završio je nižu muzičku školu u Čačku, na Odseku za klavir. U tom periodu je osvojio veliki broj nagrada svirajući klasičnu muziku. Za džez se interesuje od samog početka bavljenja muzikom. Srednju muzičku školu završio je u Čačku, na Odseku za muzičke saradnike i teoriju muzike, gde je postigao uspeh na takmičenjima iz solfeđa i klavira.

Dugi niz godina sarađuje sa različitim muzičarima, bio je član benda Mina Matijaševic i Ethno Jazz Orchestra, a trenutno je član benda Ethno Jazz Orchestra, Vladimir Tubić Quintet itd. Nastupao je na mnogim festivalima: Jazzibar jazz festival, Nišville jazz festival, Jazzik festival, Jazz festival Kikinda, Karusel fest, Belgrade choir festival, Majske muzičke svečanosti itd. Takođe je gostovao i u emisiji Tri boje zvuka

U julu 2018. godine je upisao Džez bubanj na Odseku za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti, u klasi profesora Anđelka Stupara.