Četvrtak, 14. novembar 2019.

Srpsko narodno pozorište, hol, 19 sati

KONCERT – SENZACIJA – FOTOGRAFIJA

Autor: Kurt Rade, Dortmund, Nemačka

Otvaranje izložbe

 

IZLOŽBA U NOVOM SADU

Fotograf: KURT RADE, izveštaj WALTERA JONATA

©Kurt Rade

Fotografija koncertne senzacije

Kurt Rade, fotograf, koji se šeta između Nemačke, Afrike i Finske, zbog svoje supruge Finkinje Sinikke, fotografiše od kad je imao 17 godina. Kurt Rade je tokom godina postao moj dobar prijatelj. Ne sećam se kad smo se tačno prvi put upoznali. Verovatno kod zajedničkih prijatelja u Vitenu. U svakom slučaju, zajedno sa još nekim kolegama imamo neobaveznu grupu fotografa, FoMa koju je osnovao fotograf iz Vitena u svom rodnom gradu.

O njegovim muzičkim fotografijama: tu sam mogao da doživim razvoj sa njim, koji je doveo do ovih snimaka koje vidimo danas. On ih zove fotografije koncertne senzacije.

Seriju sa plavim tonovima i instrumentima ostavljam bez komentara i koncentrišem se na muzičare.

Dalji razvoj se jasno očitava, kao i sve naprednije zanatske sposobnosti, ovladavanje tehnikom, praksa i iskustvo, ali i imaginacija i promišljanje muzičkog procesa. Slika sa basistom u plavom, koji u očekivanju, okreće pogled udesno.

Prelepo tajmirano. Niko ne kaže da je lako, slikom uhvatiti dobar momenat osećaja. U tom smislu je simbolična slika bubnjara, koji u znoju lica svog stvara muziku uživo, što je jednako težak posao kao snimiti neke fotografije ispred bine. Zajedništvo muzičara i fotografa.

Razlika između ove dve grupe: muzičari žele da privuku pažnju onim što rade, a fotografski posao teži nevidljivosti, fotografija dolazi tek posle koncerta koji je u prvom planu. Pa ipak, oni zavise jedan od drugog. Taj trud da postignu uspeh povezuje ih ovde i sada. Tako nalik na ovu prelepu sliku sa znojavim bubnjarem, koji je zatvorenih očiju zadubljen u muziku. Poštovanje zajedničke snage. Tajna fotografije je stvarati delo sa empatijom i tražiti momenat. Kurt zaista ima ovu veštinu – da nas prenese u dati momenat i učini da osetimo muziku kada pogledamo sliku.

Walter Jonat, fotograf iz Wittena

 

©Sinikka Airaksinen-Rade

BIOGRAFIJA

Kurt Rade je rođen 1953. godine u Gelsenkirhenu, u Nemačkoj.

1979 – 1981. Prvo autodidaktičko bavljenje fotografijom.

1981 – 1986. Fotografisanje džez muzičara na muzičkim manifestacijama i džez festivalima.

1986 – 1997. Preseljenje u Finsku i početak fotografisanja finskih pejzaža. „Može se satima sedeti pored jezera i pustiti da priroda deluje na vas. To je poput filma o prirodi koji se nikada ne završava.“

Od 1997.
Povratak u Nemačku i novi početak sa džez fotografijom.

Nalog za fotografisanje događaja „Četrdeset godina džez kluba domicil u Dortmundu“. Fotografisanje po nalogu za WDR3 Michael Rüsenberg i Ruhr2010 „Džez atlas-Ruhr2010“.

Fotografisanje na brojnim džez festivalima: džez festival Pori-Finska, džez festival Mers (Moers), džez festival Ham (Hamm), domicil-Dortmund, Zimski džez (Winterjazz)-Keln (Köln), džez festival Volfsburg (Wolfsburg), džez festival Bingen, džez festival Viten (Witten) i Jazzahead-Bremen. Osnivanje internet portala
www.virgin-jazz-face.de

Predsednik je džez kluba domicil u Dortmundu, www.domicil-dortmund.de

„Izraz intenziteta u licima muzičara i prenošenje muzike putem slike predstavlja cilj prikaza u mojoj džez fotografiji.“ (Kurt Rade „Jazzfotografie“)