SUBOTA, 10. NOVEMBAR

KC Lab, Dr Hempta 2, 21 sat

 

Jasna Jovićević, saksofon

Ksawery Wojcinski, kontrabas

Miklos Szilveszter, bubnjevi

 

 

JASNA JOVIĆEVIĆ, saksofon

Foto: Zdenko Štricki

Jasna Jovićević je diplomirala na odseku za jazz saksofon Akademije umetnosti „Franc List“ u Budimpešti, i  završila master studije iz kompozicije na na Univerzitetu York u Torontu. Trentuno je na doktorskim studijama na Odseku za interdisciplinarne studije moderne umetnosit FMK u Beogradu. Obrazovala se u SAD, Brazilu i Austriji. Dobitnik je više nagrada na takmičenjima i stipendija za umetničke rezidencije u Njujorku, San Francisku, Španiji i Kanadi. Svirala je sa čuvenim umetnicima kao što su Hamid Drake, Mike Stern, Bojan Zulfikarpašić, Al Di Meola, Szakcsi Lakatos, Fekete Kovacs Kornel, Laszlo Attila i mnogi drugi. Nastupala je na festivalima širom Evrope i Kanade (Jazzycolors Pariz, TD Toronto Jazz Festival, Jazz festival u Budimpešti, Jazz festival u Puli, Roulette, Cobiş Place – Njujork, Jazz festival u Temišvaru i mnogi drugi). Izdala je solo albume „Invented Reality“, „The Sound of Birds“ i „Travellers“ i „Flow Vertical“ sa Sekstetom Jasne Jovićević za englisku izdavačku kuću FMR Records, a može se čuti i na deset drugih albuma.

Pedagoškim poslom se bavi kao profesor flaute, saksofona, muzičke teorije i istorije, muzičke metodologije, vokalno instrumentalni profesor na nivou srednje muzičke škole i fakulteta poslednjih deset godina. Profesor je na Višoj školi strukovnih studija u Subotici.

Autor je i vođa umetničkih obrazovnih projekata za decu i savremenu umetnost u okviru udruženja građana „ARTRUST“, nevladine organizacije, gde je na funkciji predsedinika. Najznačajniji projekti su „Mjuziklaža“, „Improv Kolektiv International Music Residence“, „12 Tons of Music“ i „The Sound of Birds“ (www.igraona.edu.rs), i „New Spark Jazz Orchestra – Žene Balkana u Jazzu“ (www.nsjo.org) Visit www.jasnajovicevic.com

 

MIKLOS SZILVESZTER, bubnjevi

Foto: Igor Ripak

Miklos Szilveszter, bubnjar srednje generacije, poreklom iz Vojvodine, ali je nakon violine, nastavio učenje i sviranje jazz muzike na bubnjevima. Završio je džez odsek na „Franc List“ Akademiji, i svira sa priznatim avangardnim kreativnim umetnicima kao što su Grencsó István, Benkő Róbert, Pozsár Máté, Ajtai Péter, Mezei Szilárd, Szelevényi Ákos, Dresch Mihály. Na internacionalnoj sceni smo ga mogli čuti sa Lewis Jordan, Johannes Bauer, John Dikeman, Peter Brötzmann i drugima.

 

KSAVERI VOJCINSKI, kontrabas

Foto: Sisi Cecylia Jazzy Shots

Ksaveri Vojcinski (Ksawery Wojcinski) je poljski kontrabasista koji je priznati i aktivni muzičar na muzičkoj sceni savremenog džeza. Završio je Muzičku akademiju u Bidgoscu u Poljskoj, a svirao je na važnim internacionalnim festivalima širom Evrope: Abank Jazz Festival (Istambul), Periferias Festival (Španija), Berlin Jazz Festival, Nordischer Klang (Nemačka), InJazz(Holandija). Snimio je više od dvadeset albuma autorske muzike kao solista i prateći muzičar, između ostalih sa Hamid Drake, Uri Caine, Charles Gayle, Nicole Mitchell, Satoko Fuji, Alan Bern, Michael Zerang, Mikolaj Trzaska i mnogim drugima.